Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Stavba brazilské jaderné elektrárny přinesla tisíce pracovních míst. Pátý blok v Dukovanech může taky

Stavba brazilské jaderné elektrárny přinesla tisíce pracovních míst. Pátý blok v Dukovanech může taky

Publikováno: 7.3.2014
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

Třebíč/Brazílie – Brazílie má jedinou jadernou elektrárnu, jmenuje se Angra (Světluška). V současné době se staví 3. blok. Výstavba je důležitým ekonomickým impulsem pro region, vznikly nové pracovní příležitosti. Obdobná situace by mohla být v České republice při výstavbě 5. bloku v Dukovanech. Při návštěvě Brazílie se předseda Energetického Třebíčska Vítězslav Jonáš zajímal o soužití občanů s jadernou elektrárnou Angra.

Klíčová slova: Angra, Brazílie

První blok jaderné elektrárny Angry se začal stavět v 70. letech, druhý v 80. letech. Ten třetí je ve výstavbě právě nyní. „Občané se mohli rozhodnout a nakonec to dopadlo tak, že se třetí blok začal stavět. Jaderná elektrárna Angra stojí poblíž nejkrásnějších pláží Brazílie. Jezdí sem spoustu turistů a přítomnost elektrárny je v žádném případě neodrazuje. Do elektrárny jezdí zájezdy středních i vysokých škol,“ popisuje Čech Ivan Zábojník, který nedaleko jaderné elektrárny Angra provozuje penzion. Do páté největší země světa se přestěhoval z Luhačovic před dvanácti lety. „Lidé jsou tady velmi příjemní, Brazílie je stát s velkými příležitostmi,“ dodává.

Na výstavbě spolupracuje odborník, který projektoval elektrárnu Dukovany

To, že provozovatelé jaderné elektrárny Angra věnují velkou pozornost bezpečnosti a samotnému projektu svědčí i fakt, že si najmuli nejlepší projektové odborníky z celého světa. Jeden z důležitých projektových týmů pro vypracování projektové dokumentace 3. bloku vedl Čech Jaroslav Jambor, který má bohaté zkušenosti s projektování Jaderné elektrárny Dukovany.  O to zajímavější bylo náhodné setkání v Rio de Janeiru – s  Jaroslavem Jamborem se setkal předseda Energetického Třebíčska Vítězslav Jonáš a člen Energetického Třebíčska Richard Horký. „Debata s Jaroslavem Jamborem byla velmi inspirující pro postup při řešení výstavby 5. bloku v Dukovanech. Dohodli jsme se, že se opět v České republice setkáme a že pan Jambor pomůže s uplatnění českých odborníků jaderného průmyslu v jiných zemích,“ říká Vítězslav Jonáš.

V brazilských Lidicích má elektrárna informační centrum

Brazilské Lidice, které nesou název podle našich českých Lidic, jsou hlavní přístupovou cestou k elektrárně. Také proto tam mají informační centrum. Další velké informační centrum je přímo v jaderné elektrárně.

Informace o energetice Brazílie

Brazílie má dva reaktory, které vyrábějí 3 % brazilské elektřiny. První reaktor byl spuštěn v roce 1982, do komerčního provozu uveden 1985. Druhý spuštěn v roce 2000. Třetí reaktor je ve výstavbě.  Další čtyři reaktory jsou naplánované, měly by se postavit po roce 2020.

84 % elektřiny zajišťuje Brazílie z vody, 3.5 % z plynu, 4 % z biomasy, 5 % z uhlí a ropy, 3 % (cca 13 milionů kWh) z jádra. Spotřeba elektřiny na obyvatele vyrostla od roku 1990 (1500 kWh/rok) na  2200 kWh/rok v 2007 – a dále roste. Závislost na vodní energii způsobuje problém – výroba velmi kolísá podle toho, jak který rok je suchý nebo vodnatý. Přesto vláda v roce 2010 rozhodla investovat 9.3 miliard dolarů do nové hydroelektrárny Belo Monte s výkonem 11.2 GWe. Má se zaplavit 500 km2 amazonské nížiny. Cca 20 %  elektřiny vyrábějí státní organizace, zbytek soukromé společnosti.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (67x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...