Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Ropa    Stát neručí za příliv ropy, dodávky ovládají soukromníci

Stát neručí za příliv ropy, dodávky ovládají soukromníci

Publikováno: 28.7.2008, Aktualizováno: 13.4.2009 22:05
Rubrika: Ropa

Ropovodem Družba proudí do Česka stále zhruba jen polovina potřebné ropy a stát nemá v ruce žádné páky na to, aby tuto situaci změnil. Dodávky ropy k nám totiž zajišťují pro tuzemské zpracovatele (Českou rafinérskou a Paramo) jejich vlastníci, tedy soukromé firmy Unipetrol (přes polského vlastníka PKN Orlen), Agip-Eni a Shell.

A protože stát v těchto společnostech nedrží žádný podíl, nemá vůbec přehled o obchodu s ropou, natož aby ho mohl řídit. 'Stát nemůže vstupovat do soukromoprávních vztahů a nařizovat firmám, kolik tun ropy mají získat, kolik peněz za to mají platit a jaké sankce mají případně uplatňovat vůči partnerům, kteří smlouvu poruší,' říká Matyáš Vitík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.
Česká republika tak v podstatě neví ani to, jak mají tyto smlouvy ošetřené odběratelé ropy. 'Nevidíme do toho a nevidí do toho ani místní představitelé ropných firem,' říká zvláštní velvyslanec při ministerstvu zahraničí Václav Bartuška, který má na starosti energetickou bezpečnost země.
Nákup ropy totiž podle něj mají společnosti dohodnutý přes své centrály a jejich lokální zastupitelé vědí pouze to, kdy a kolik tun ropy doteče a na jaký účet mají poslat peníze. 'Všechny ostatní informace, tedy od jakých prostředníků ropu nakoupily a kolik jim za ni daly, si nechávají centrály pro sebe jako součást svého obchodního tajemství,' vysvětluje.
Toto informační embargo potvrzuje také Unipetrol, který ropu dostává od svého vlastníka PKN Orlen. 'Majitel nám sdělil, že zprostředkovatelské smlouvy nebude žádným způsobem komentovat,' uvedla mluvčí Blanka Růžičková.

Když ropa neproudí, přicházejí na scénu nóty
Ochrannou ruku nad hladkým průběhem dodávek tak Česká republika drží pouze v diplomatické rovině v rámci takzvané rámcové dohody o dodávkách suroviny. Ta říká bez bližších podrobností to, že Ruská federace má dodávat ropu do Česka.
Když nastanou problémy, zbývá ČR možnost vysílat do Ruska nóty s žádostí o vysvětlení situace a uvolňovat do oběhu státní hmotné rezervy, které pokrývají 90 dnů průměrné spotřeby ropy a ropných produktů.
Právě to se stalo i po 11. červenci, kdy ruské firmy prudce snížily dodávky černého zlata ropovodem Družba do Česka.
'Vzhledem k tomu, že se odběratelé dohodli na vykrytí dodávek přes ropovod IKL, jsou tyto zásoby čerpány jenom minimálně,' říká Petr Holoubek ze Správy státních hmotných rezerv.
Podle něj k tomu došlo v rámci takzvané obměny zásob, kdy se stará rezerva ropy v zásobnících vymění za čerstvou, což je pro hlídače surovin výhodné, protože nedojde k tomu, že se ropa začne v tancích usazovat a nepůjde pak stoprocentně odčerpat.

 

  Odkud je ropa v ČR

Země Tuny ropy
Rusko 4.611.109
Ázerbajdžán 1.962.640
Alžírsko 278.571
Kazachstán 232.440
Libye 50.906
Polsko 11.572
Německo 5,8
Velká Británie 4,1
USA 2,2
Slovensko 0,9

Pramen: ČSÚ

Hrozí ČR energetická krize, když fakticky nemůže zahraniční dodávky ropy ovlivnit? Podle Vitíka ne, protože IKL by v případě úplného kolapsu dodávek přes Družbu mohl celkovou spotřebu Česka lehce pokrýt.
'V rámci posílení energetické bezpečnosti jednáme také o navýšení státních ropných rezerv na 120 dní,' uvedl. Na nákladech tohoto navýšení by se měly podle návrhu podílet i soukromé firmy. To se například Unipetrolu nelíbí, protože by je kvůli velké konkurenci nemohl promítnout do cen (zdroj: iDNES.cz).

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Společnost MND v Česku zdvojnásobí těžbu ropy a plynu (31x)
Hodonín 4. listopadu (ČTK) - Společnost MND a.s., která patří do finanční a investiční skupiny miliardáře Karla Komárka ...
Světu hrozí nedostatek ropy, protože zanedbal investice na těžbu (30x)
(Zdroj: www.novinky.cz) - Objevení nových bohatých nalezišť ropy u Sierra Leone, Brazílie a také v Mexickém zálivu podpo...
Unikátní kontejnerizovatelná vrtná věžUnikátní kontejnerizovatelná vrtná věž (28x)
Sviadnovská společnost Huisman Konstrukce vyrobila další unikátní kontejnerizovatelnou vrtnou věž LOC 400 o výšce 38 met...