Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Ropa    Zplyňování paliv a odpadů – stav a perspektivy

Zplyňování paliv a odpadů – stav a perspektivy

Publikováno: 16.7.2008, Aktualizováno: 12.7.2022 13:22
Rubrika: Ropa, Spalovny

Zplyňování různých druhů paliv včetně odpadů je v centru pozornosti již řadu let. Dominantním zájmem uplatnění procesu je pokud možno přímá přeměna na elektrickou energii, popř. dále uplatnitelné palivo. Základní známé procesy (technologie) zplyňování dospěly v posledních letech k bouřlivému rozvoji, který je doplňován zejména výzkumem v problematice čištění vznikajícího plynu.

VYUŽÍVÁNÍ VYTŘÍDĚNÉ SLOŽKY BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÉHO ODPADU (BRO) Z KOMUNÁLNÍHO ODPADU – MECHANICKO-BIOLOGICKÁ ÚPRAVA (MBÚ)
Poslední dobou je v centru pozornosti získávání biologicky rozložitelného odpadu ze směsného komunálního odpadu. Vedlejšími produkty tohoto postupu jsou pak nadsítné frakce, které jsou určeny k různým účelům.
Vzhledem k rozsahu této problematiky a již doposud zveřejněných informací z různých zdrojů, rozhodli se autoři koncentrovat svou pozornost na krátké shrnutí možností zpracování biosložky vytříděné z komunálního odpadu.
Optimální volba technologie dalšího zpracování je ovlivněna zastoupením jednotlivých komponent v BRO a dále chemickým složením, hlavně množstvím organického uhlíku (TOC) v matrici. Byly provedeny chemické rozbory mimo jiné v souladu s vyhláškou č. 294/2005 Sb., mineralogická fázová analýza pro určení charakteru anorganické složky (stavební suť, zemina) a dále byla sledována ekotoxicita a ostatní mikrobiologické ukazatele.
Klíčovým parametrem z hlediska energetického využití je množství celkového organického uhlíku (TOC) v BRO. Hlavním problémem BRO je obvykle poměrně vysoký obsah anorganické složky (51,95 %) a 48,05 % organické složky, která obsahuje cca 33 % TOC, 1,46 % Ncelk, a obsah síry je < 0,1 %. Za optimální lze považovat poměr C : N pro anaerobní digesci, problémem je vysoký anorganický podíl ve vzorku, který může způsobit mechanické poškození zařízení.
Z hlediska výběru technologické aplikace jsme se zabývali výzkumem podsítné i nadsítné frakce. U podsítné frakce byla provedena řada pokusů zaměřených na zplyňování, resp. fermentaci v laboratorním zařízení.
Dosažení optimálních podmínek pro anaerobní digesci je ovlivňováno celou řadu faktorů:

  • optimální poměr C : N,
  • skladba hlavních majoritních složek biomasy (lignin),
  • pufrační schopnost biosložky,
  • zabráněním vzniku mastných kyselin při skladování vzorků, které mohou významně zkomplikovat průběh digesce.


Zastoupení jednotlivých komponent v BRO[%]

Tabulka 1     

    Vzorek v dodaném stavu Vzorek bezvodý Hořlavina vzorku

Voda celková

% 65,54 - -

Popel

% 9,79 28,42 -

Hořlavina

% 24,67 71,58 100,00

Spalné teplo

kj/kg 5.225 15.163 21.183

Výhřevnost

kj/kg 3.356 14.112 19.715

Vodík

% 1,76 5,103 7,13

Uhlík

% 12,80 37,154 51,91

Dusík

% 0,44 1,28 1,79

Kyslík

% 9,57 27,78 38,82

Síra

% 0,09 0,259 0,36

Problémy jsou i s konečnou kvalitou digestátu, který vykazuje ekotoxicitu pravděpodobně ovlivněnou vysokým obsahem těžkých kovů. Energetické využívání nadsítné frakce je soustředěno na dvě skupiny – jednak spalování nízkovýhřevné frakce (do cca 11 MJ . kg–1) – spalování v cementárnách a spalovnách.
Tato situace je celkem přehledná, naráží však na kapacitní problémy těchto spalovacích zařízení. Pokud by mělo i v budoucnu docházet ke spalování ve výše uvedených energetických zařízeních, pak je nutno instalovat nová zařízení s dostatečnou kapacitou a rozložením po republice, resp. s dosahovou vzdáleností od zařízení MBÚ.
Pokud se týká vysocevýhřevné frakce (nad cca 11 MJ . kg–1), pak se jedná zejména o využívání v klasických energetických blocích. Podmínkou je však dodržení emisních limitů stanovených pro kombinované spalování těchto materiálů, nikoliv dodržení emisních limitů klasického uhelného bloku. Moderní cestou je však zplyňování takového odpadu, zejména v kombinovaných procesech.


Pilotní zařízení pro vývoj bioplynu

TERMICKÉ ŘEŠENÍ
Vzhledem k nedostatečně uspokojivým výsledkům s podsítnou frakcí v bioplynovém reaktoru byly provedeny ještě další rozbory týkající se jejího energetického obsahu. Jeden ze zajímavých kombinovaných přístupů k řešení problematiky zplyňování odpadů je uveden na předcházejícím obrázku.


Kombinovaný přístup ke zpracování odpadu a využívání klasického paliva v Německu na teplárně Westfalen.


Pilotní zařízení pro vývoj bioplynu

SHRNUTÍ
Podle výsledků získaných z několikaletého výzkumu a konzultací problematiky s kolegy v zahraničí (TU Dresden-D, TU Wien- A, SIU Carbonsale-USA), se rozhodli autoři navrhnout a postupně propracovat zařízení zohledňující získané poznatky. Mezi nejdůležitější sledované parametry však patří mnohdy opomínejená úprava (přeúdprava) BRKO. V současné době jsou propracovávány detaily modulového zařízení pro zpracování vybrané složky odpadu s cílem produkce – plynného, kapalného a pevného produktu. Z hlediska termického zpracování nemůže zplyňování nebo pyrolýza odpadů v žádném případě nahradit samostatné spalování, může však vhodným způsobem systém nakládání s odpady doplnit. V ČR je nutno každopádně s termickým zpracováním odpadů počítat, nakládání s odpadem je komplexní systém a téměř žádný ze známých způsobů zpracování odpadů nelze vyloučit, ale ani příliš upřednostnit. Systém by měl být založen na principu postupného uplatňování vzniklých produktů v následné technologii, teprve zcela nevyužitelný zbytek by měl skončit na skládce odpadů. MOTO prováděných prací: Každá technologie funguje s určitou účinností, čím horší vstup – tím horší výsledek.


Schéma nakládání s komunálním odpadem

Příspěvek vznikl mimo jiné v rámci projektu MPO Výzkum a vývoj modulové pyrolýzní jednotky pro zpracování vybrané složky odpadu a bioodpadu.


Dagmar Juchelková, VŠB – TU Ostrava
Pavel Bartoš, FITE, a. s.
Andrej Harmecko, Moravský výzkum, s. r. o.
Roman Smelík – Arrow line, a. s.


ZDROJE INFORMACÍ:
[1]Pokusy prováděné VŠB – TU Ostrava, zejména katedrou energetiky a institutu geologického inženýrství
[2] Best avaible technology – Report ECE EU
[3] Ověření použitelnosti metody mechanicko – biologické úpravy komunálních odpadů a stanovení omezujících podmínek z hlediska dopadů na ŽP, Závěrečná zpráva Fite, a. s. VaV – SL-7-183-05
[4] Technická zpráva – Návrh technologického procesu Biocrack, Arrowline, a. s.

Celý článek naleznete v časopise All for Power 2/2008. Možnost si jej předplatit ZDE
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (58x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Kogenerace s fluidním zplyňováním biomasy a odpadů (37x)
Tento příspěvek v úvodu shrnuje obecné možnosti kogenerace v návaznosti na technologii atmosférického fluidního zplyňová...
ČEZ ESCO provede kompletní opravu obřího kotle pro TAMEH Czech, energetiku huti ArcelorMittal OstravaČEZ ESCO provede kompletní opravu obřího kotle pro TAMEH Czech, energetiku huti ArcelorMittal Ostrava (35x)
Společnost ČEZ Energetické služby, dcera ČEZ ESCO, získala zakázku na opravu kotle K11, který zajišťuje dodávky páry pro...