Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Společnost ZAT oslavila 50. výročí založení

Společnost ZAT oslavila 50. výročí založení

Společnost ZAT a.s. (vyšší dodavatel komplexních řešení v oblasti automatizace systémů řízení technologických procesů stěžejně v oblasti energetiky) uspořádala včera v areálu firmy v Příbrami pro své zákazníky a partnery 9. ročník Zákaznického dnu. Program se nesl ve znamení 50. výročí založení firmy. Ing. Ivo Tichý, výkonný ředitel pro obchod a realizaci společnosti ZAT při této příležitosti uvedl, že firma chce do čtyř let zvýšit objem tržeb ze současných 700 mil. korun na dvojnásobek.

 

Úvodní slovo a ohlédnutí za historií firmy pronesl dlouholetý bývalý ředitel společnosti ZAT Ing. František Hudec. Zdůraznil, že společnost ZAT vznikla v rámci Vývojové základny uranového průmyslu. Vyvinula a aplikovala spolehlivý řídicí systém pro těžké provozy, který našel uplatnění i v dalších odvětvích. ZAT se již po deseti letech stal společností s vlastním vývojem, projekcí, výrobou i montážní a servisní činností. Zajišťoval dodávky pro energetiku, hornictví a další obory. Jeden z dalších významných milníků ve vývoji firmy byl rok 2003, kdy se součástí ZAT stala firma Škoda Controls. Automatizační systémy ZAT řídí stovky náročných technologií nejen v ČR, ale i v zahraničí. Už V 70. letech minulého století firma realizovala zakázky do Finska, Švédska, Pakistánu, Kuby, Iránu, Iráku, Rumunska, Alžíru či Sýrie. „V Alžíru prošel náš řídicí systém zatěžkávající zkouškou. Požadavkem alžírské strany bylo dodat systém, který bude plně funkční i po 24 hodinách ve slané vodě při teplotě 40° C. Původně jsme to brali jako žert, nicméně náš řídicí systém i tyto náročné požadavky splnil,“ zavzpomínal František Hudec.Mezi významné zakázky firmy patří kompletní dodávka SKŘ v elektrárnách Opatovice a Mělník I., rekonstrukce SKŘ tepláren Příbram a Strakonice, obnova systému kontroly a řízení v jaderné elektrárně Dukovany či podíl na dostavbě 3. a 4. bloku v JE Bohunice. Významné zakázky realizoval ZAT také v zahraničí. Podílel se na výstavbě elektráren Felton na Kubě, Shen Tau v Číně, Talkha v Egyptě, Al Hiswa v Jemenu atd.

Nová generace řídicích systémů SandRA
Ing. Pavel Kulík, vedoucí úseku Automatizační prostředky dále hovořil o vývoji řídicích systémů firmy, stěžejně o nové technologii SandRA, kterou ZAT prvně představil v loňském roce. Tato rodina procesních stanic ZAT znamená novou etapu rozvoje platformy řídicích systémů ZAT Plant Suite. Procesní stanice řady SandRA Z200 a Z100 jsou díky svému výkonu a systémové otevřenosti určené pro široké použití v systémech kontroly a řízení technologických procesů zejména v energetice, ale i ostatních oborech. V budoucích aplikacích pak řada Z200 nahradí stanice ZAT-DV a ZAT PRIMIS 2000. Stanice řady SandRA Z100 rozšiřují oblast použití řídicích systémů ZAT o speciální aplikace zejména v jaderné energetice. Zcela zásadní důraz byl při vývoji stanic SandRA kladen na provozní spolehlivost. Např. všechny klíčové komponenty stanice je možné volit jako redundantní (zdvojené). Platforma ZAT Plant Suite tak v podobě stanic SandRA dostává nový impuls ke svému rozvoji. Dostatečně výkonný hardware procesních stanic umožňuje rozvoj funkčnosti celého řídicího systému i v oblasti software. „Ve vývoji se chceme dále zaměřit zejména na rozvoj sofistikovaného systému diagnostiky nejen vlastního řídicího sytému ale i řízené technologie, na rozvoj komunikačních schopností řídících stanic /otevřenost řídicího systému/ a v neposlední řadě na nástroje pro projektování, programování a správu řídicího systému v celé jeho šíři a na všech úrovních,“ konstatoval Pavel Kulík.

ZAT plánuje růst
ZAT a.s. je etablovanou společností v oboru automatizace technologických procesů v tuzemsku i zahraničí. Podle slov Ing. Iva Tichého, výkonného ředitele pro obchod a realizaci, chce firma do roku 2015 navýšit současné objemy tržeb ve výši 700 mil. korun na dvojnásobek. Polovinu současného objemu firmy tvoří zakázky do jaderné energetiky. V budoucnu společnost očekává zapojení do rekonstrukcí jaderných elektráren i do spoluúčasti při výstavbě nových jaderných bloků např. v Temelíně. Další dodávky jsou tvořeny zakázkami do elektráren na fosilní paliva, tepláren, pro České dráhy, povrchové doly, automatizací ve strojírenství a další. Firma ZAT chce v budoucnu dosáhnout stavu, kdy budou dodávky automatizačních systémů v těchto oborech dosahovat stejného objemu jako v jaderné energetice. Dodávky do zahraničí v současné době tvoří cca 35 procent celkového objemu tržeb. Společnost investuje do nových produktů a inovací ročně 40 mil. korun. „Na poli technických prostředků budou investice směřovány do dokončení vývojové řady řídicího systému SandRA, a dále do nových produktů ve zmiňovaných oborech. V krátkodobém horizontu 2 let bude společnost dále investovat do dokončení rekonstrukce areálu v Příbrami a do nových technologií v projektování a ve výrobě řídicích systémů zajišťujících další zvýšení kvality a efektivity,“ konstatuje Ivo Tichý. 

Společnost si udržuje vysoké technické know-how, v současné době má 370 zaměstnanců z toho 79 procent s VŠ a SŠ vzděláním. Do roku 2015 očekává nárůst na cca 500 zaměstnanců.

Ivo Tichý
 

Výrobní prostory ZAT

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...