Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Biomass    Spalování biomasy provázejí podvody s dotacemi

Spalování biomasy provázejí podvody s dotacemi

Publikováno: 29.11.2010
Rubrika: Biomass

Praha 28. listopadu (ČTK) - Využití biomasy k výrobě elektřiny a tepla provázejí podvody v podobě zneužívání takzvaných zelených bonusů od státu. Někteří majitelé spaloven inkasují neoprávněně statisíce korun za využití biomasy, místo ní ale spalují například pneumatiky nebo komunální odpad. Napsal to týdeník Euro v čísle, které vyjde v pondělí.

Stát teplárnám a kotelnám vyplácí podporu na základě proplacených faktur například za štěpku nebo slámu. Faktury však často bývají falešné, neboť podnikatelé se dohodnou na vyfakturování vyššího než odebraného množství.
"Když mu slevím cenu o třetinu, proplatí fakturu na dvojnásobné množství dřevní štěpky. Výdělky z lesa jsou malé, tak jsem souhlasil," popsal Euru princip podvodů majitel lesa ze západních Čech.
"Nedávno jsme koupili menší kotelnu na biomasu. Když nám tam z nedalekého zemědělského družstva přivezli kromě slámy a dalších rostlinných zbytků i tatrovku pneumatik, docela jsme se divili. Tvrdili, že se s bývalým majitelem dohodli na jejich spalování," řekl týdeníku jiný nejmenovaný podnikatel.
Podle mluvčího elektrárenské společnosti ČEZ Ladislava Kříže se mezi energetiky o podvodech mluví, ale bez důkazů a konkrétních údajů. "Ale jakýkoliv zásah do trhu toto sebou přináší, to je bohužel skoro zákonitost. Tak jako ve Španělsku vyráběly solární elektrárny i v noci, tak se může stát, že se vyrobí tolik elektřiny s biomasy, kolik ani v celé Evropě není stromů," podotkl Kříž.
Podvodům má zamezit novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, kterou vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s resortem životního prostředí. Novela počítá se zrušením podpory pro zdroje, které z biomasy vyrábějí pouze elektřinu či ji spalují spolu s nějakým jiným palivem, třeba uhlím. Začít platit by ale měla až v roce 2015.

"Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.“

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Kogenerace s fluidním zplyňováním biomasy a odpadů (34x)
Tento příspěvek v úvodu shrnuje obecné možnosti kogenerace v návaznosti na technologii atmosférického fluidního zplyňová...
Zplyňování biomasy a odpadů (31x)
Příspěvek se zabývá zplyňováním biomasy a tříděného komunálního odpadu s kogenerací pomocí horkovzdušného turbosoustrojí...
Investice do technologie pro spalování biomasy v Elektrárně Hodonín (29x)
V tomto příspěvku zmíníme nejdůležitější investiční akce v Teplárně Hodonín v období 2004 až 2010. Dále se článek zabývá...