Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Skupina GASCONTROL dokončila další velkou zakázku

Skupina GASCONTROL dokončila další velkou zakázku

Publikováno: 6.4.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Firemní zpravodajství

Havířovská společnost GASCONTROL se od loňska podílí na ekologizaci energetiky v ocelářském podniku ArcelorMittal Ostrava. Vybudováním nových potrubních systémů pro modernizovanou ostravskou teplárnu dokončila jednu ze svých největších zakázek.

Klíčová slova: GASCONTROL, potrubní systém, ArcelorMittal

Příprava i stavba potrubních rozvodů a dalších zařízení byla náročná, probíhala za plného provozu teplárny, ve ztížených podmínkách, ve výškách a s důrazem na vysokou kvalitu materiálů i bezpečnost práce. „Pro GASCONTROL je to nejen velká, ale také prestižní zakázka, která navíc přispěje k dalšímu zlepšení kvality ovzduší na Ostravsku,“ uvedl Mieczyslaw Molenda, ředitel společnosti GASCONTROL, která patří mezi zkušené odborníky na plynárenské a energetické technologie.

Ekologizace teplárny je řešena vybudováním moderního fluidního kotle K14, který nahradí čtyři stávající staré kotle K3, K5, K6 a K7. V současné době probíhají přípravy na uvedení nových technologií do provozu a zapojení do systému výroby energie. Výstavba kotle je největší investicí ostravské firmy od výstavby minihuti v 90. letech.

Společnost GASCONTROL a její dceřiná společnost STELMARv rámci tohoto projektu vybudovaly potrubí o celkové délce přes 4 kilometry a postavil ocelové konstrukce, na které bylo použito celkem 328 tun oceli. Součástí realizace byla také např. kompresorová stanice, popílkové silo, regulační stanice plynu s vysokotlakým přívodem plynu, potrubí čpavkové vody, rozvody požární vody, spalinovod, přívod fosfátu, přívod chladící vody, přívod demineralizované vody, atd. „Technologie najíždí do zkušebního provozu, závěrečné testy proběhnou po dokončení všech částí projektu, včetně kotle. Nejobtížnější částí pro nás byla stavba spalinovodu ve výšce cca 50 metrů, který odvádí spaliny z kotle do komína a který má průměr s opláštěním 3,2 metru,“ doplnil vedoucí projektu Martin Podlucký ze společnosti GASCONTROL.

Kontrakt ve výši 86 milionů korun uzavřel GASCONTROL koncem roku 2014 se společností TAMEH Czech, nástupcem firmy ArcelorMittal Energy Ostrava. Právě modernizace energetiky v Ostravě byla záměrem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polské skupiny Tauron. Investice v řádech miliard korun přinesou významné snížení emisí a zároveň dlouhodobou stabilitu výroby energií nezbytných pro produkci oceli.

Skupina GASCONTROL se kromě produktovodů zaměřuje i na další oblasti v plynárenské energetice. Je odborníkem na projektování a výstavbu bioplynových stanic a CNG plnicích stanic. Nedávno dokončila velkokapacitní plnicí stanici zemního plynu v Ostravě – Martinově pro Dopravní podnik Ostrava a jeho stovku nových autobusů s pohonem na CNG. GASCONTROL zvládá i speciální technologie, například jako jedna z mála firem v ČR provádí uzavírání provozovaných potrubí pod plným tlakem bez nutností odstávky nebo omezení provozu. Navíc není jen montážní organizací, ale má i své vývojové centrum a vlastní výrobky, jako například odorizační jednotky, nebo filtry plynných látek, tepelné výměníky, atd.

GASCONTROL GROUP je českým výrobcem a dodavatelem technologií a výrobků pro energetiku, strojírenství a stavebnictví. Společnost se specializuje kromě výroby, montáže a servisu také na vývoj plynárenských a energetických zařízení a technologií na zpracování odpadů. Do GASCONTROL GROUP patří 27 firem, které zaměstnávají zhruba 1000 lidí. Roční obrat skupiny se pohybuje kolem 2,5 mld. korun. Vlastníky mateřské společnosti GASCONTROL, společnost s r.o. jsou její zakladatelé Mieczyslaw Molenda a František Sasyn.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Gascontrol - AMEOGascontrol - AMEO

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (64x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (60x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...