Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Skupina ČEZ podepsala dohodu o společném záměru s maďarským MOL

Skupina ČEZ podepsala dohodu o společném záměru s maďarským MOL

Publikováno: 29.8.2007, Aktualizováno: 27.4.2009 14:15
Rubrika: Tiskové zprávy

Energetická společnost ČEZ dne 30. 8. 2007 s maďarskou energetickou společností MOL podepsala memorandum o spolupráci v energetickém sektoru prostřednictvím vytvoření strategické aliance. V následujících dvou měsících proběhnou intenzivní jednání o podmínkách založení společného podniku, který je prvním krokem v uvažované spolupráci.

„Země, ve kterých MOL působí, odpovídají cílovému teritoriu zahraniční expanze Skupiny ČEZ. Spolupráce s MOL je pro ČEZ příležitostí posílit svoji pozici na trzích s elektřinou střední a jihovýchodní Evropy, navíc za přispění silného, zde zavedeného partnera se zkušeností z plynárenství,“ řekl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.
Mnohé země střední a jihovýchodní Evropy mají od letošního roku deficitní bilanci a musí elektřinu dovážet ze sousedních zemí. Společný podnik by se měl zabývat především stavbou paroplynových elektráren. Jako první krok je zvažováno vybudování paroplynových elektráren v rafinériích skupiny MOL v Bratislavě a v maďarském městě Százhalombatta. Detaily těchto projektů včetně uvažované instalované kapacity elektráren budou zveřejněny po dokončení probíhajících jednání.
Pro posílení strategické aliance uvažuje ČEZ o možnosti kapitálového vstupu do společnosti MOL odkoupením až 10% akciového podílu přímo od firmy MOL. Nikdy však nebylo uvažováno o směně akcií mezi společnostmi. I nákup akcií MOL včetně souvisejících finančních transakcí bude předmětem dalších jednání.
Podmínkou účinnosti memoranda a vytvoření strategické aliance společností ČEZ a MOL je mimo jiné i schválení Dozorčí radou společnosti ČEZ.
Společnost MOL je jednou z největších společností v sektoru ropy a zemního plynu ve střední a jihovýchodní Evropě s tržní kapitalizací přesahující 14 miliard dolarů.
Skupina ČEZ je přítomna kromě domácí České republiky v 8 zemích střední a jihovýchodní Evropy. V Bulharsku vlastní distribuci dodávající elektřinu 1,9 miliónů zákazníků a černouhelnou elektrárnu Varna, v sousedním Rumunsku elektřinu dodává 1,4 milionu zákazníků. V Polsku vlastní dvě elektrárenské společnosti. Spolu s lokálními partnery připravuje stavbu elektrárny v bosenském Gacku. V dubnu letošního roku také podepsala dohodu o spolupráci s ruským energetickým koncernem RAO UES.Tržní kapitalizace energetické společnosti ČEZ ke včerejšímu dni (29. srpna 2007) činila více než 30 miliard dolarů (Zdroj: ČEZ, a.s.)

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (61x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (39x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...