Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Severočeské elektrárny Skupiny ČEZ se mohou pochlubit velikou návštěvností

Severočeské elektrárny Skupiny ČEZ se mohou pochlubit velikou návštěvností

Publikováno: 25.7.2013
Rubrika: Elektrárny, Tiskové zprávy

Severní Čechy – Během prvního pololetí 2013 si prohlédlo hnědouhelné elektrárny Skupiny ČEZ na severu Čech přesně 1 752 osob. Do Elektrárny Tušimice se vydalo 1 529 a do Elektrárny Počerady 233 návštěvníků. Virtuální prohlídku nového zdroje a dalších zajímavostí z oblasti energetiky absolvovalo v Informačním centru Ledvice během uplynulého půlroku 1 697 zájemců. Vodní elektrárna Střekov na Labi se stala cílem 585 a malá vodní elektrárna Želina na Ohři upoutala pozornost 123 zvědavců. Celkem tak o výrobní zdroje energie Skupiny ČEZ na severu Čech projevilo zájem 4 157 návštěvníků z různých míst v ČR i zahraničí. Pro srovnání; za celý loňský rok jich bylo 6 353!

„V prvním pololetí letošního roku k nám již po devatenácté po Velikonocích zavítalo na čtyřdenní praxi patnáct studentů z ČVUT Praha. Opět nás navštívili účastníci kurzů, které pomáhají zařadit nezaměstnané z okresu Louny do pracovního procesu. V angličtině pak probíhala exkurze pro 35 českých a německých studentů z Gymnázia Přírodní škola, o. p. s., Praha. Z dalších škol to například byly Vyšší odborná škola ekonomická, sociální a zdravotnická v Mostě, Podkrušnohorské gymnázium v Mostě a Gymnázium V. Hlavatého v Lounech,“ říká Marie Šlajchová, asistentka ředitele Elektrárny Počerady, která přijímá objednávky exkurzí. Jak dodala, další vysokoškoláci opět přijeli z ČVUT Praha. V neposlední řadě si elektrárnu prohlédli i zástupci generálního dodavatele stavby paroplynového cyklu a řada významných zákazníků ČEZ, a. s., kteří chtěli na vlastní oči vidět, jak se vlastně vyrábí elektřina.

Elektrárnu Tušimice si za stejné období prohlédlo úctyhodných 1 529 osob, což je o 762 více, než za druhé pololetí loňského roku, kdy se elektrárna po skončení modernizace opět otevřela veřejnosti, hlavně pak žákům a studentům ze všech typů škol nejen ze severních Čech. „Kromě základních a středních škol jsme měli návštěvy z přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, Domu dětí a mládeže v Klášterci nad Ohří, Okresní hospodářské komory v Děčíně či Ústavu jaderné fyziky v Řeži. Také k nám zavítali členové Svazu tělesně postižených z Klášterce nad Ohří a Klubu důchodců Elektráren Tušimice a Prunéřov,“ vyjmenovala Marie Tučková, manažerka návštěvnického centra v Elektrárně Tušimice, namátkou některé z návštěv. Ta nejvzdálenější a zahraniční k tomu byla přitom z elektrárny Pljevla v Černé Hoře.

Marie Tučková se neopomněla zmínit také o vzdělávacím semináři pro pedagogy z Klubu Svět energie a Energetické maturitě pro středoškoláky z partnerských škol Skupiny ČEZ. Zájem o prohlídku projevili i zaměstnanci z místní úklidové firmy Quattro, podniku Povodí Ohře a ze Škody Praha Invest, generálního dodavatele stavby v rámci komplexní obnovy Tušimic. „Exkurzi u nás absolvovali i pedagogové ze Střední školy technické a automobilové v Chomutově, pravidelně jsme také provázeli účastníky kurzů z chomutovského Výcvikového střediska energetiky,“ podotkla ještě manažerka návštěvnického centra.

Také vodní elektrárna Střekov na řece Labi se během prvního pololetí těšila velikému zájmu návštěvníků. Celkem zde dispečeři provozu provedli deset exkurzí. „Během těch skupinových k nám zavítali žáci a studenti ze základních škol v Děčíně a Ústí nad Labem, Vysoké školy báňské v Ostravě a Střední průmyslové školy v Ústí nad Labem. Další byla z ústeckého Dopravního podniku. Z celkového počtu zájemců jich pak 416 zavítalo na prohlídku 23. března během dne otevřených dveří, který připadl na Světový den vody. Podobnou, možná i větší, návštěvnost očekáváme i v září, kdy pro změnu po dva víkendy proběhnou Dny evropského dědictví,“ poznamenal Milan Machata, vedoucí vodní elektrárny Střekov.

Malou vodní elektrárnu Želina na řece Ohří si za stejné období prohlédlo 123 osob, z toho dvanáct jich dorazilo rovněž v březnu během Světového dne vody. V dubnu se pak na Želině objevila nejpočetnější skupina, a to 34 středoškoláků z celé ČR, kteří v nedalekých Tušimicích skládali svou energetickou maturitu. „Následně už jen přicházeli rodiny s dětmi, individuální skupinky pěších turistů či jednotlivci, kteří se vydali na jarní procházku. Několik zvědavců se přišlo podívat i v době povodní, zvláště pak k jezu, přes něž se valila divoká voda,“ uvedl Antonín Volák, vedoucí oddělení zabezpečení ETU I a provozu malé vodní elektrárny Želina.

Návštěvnost Informačního centra Ledvice, v němž se může každý seznámit s historií, současností i budoucností klasické energetiky od vzniku uhlí až po rozsvícení žárovky v bytě, čítá za první půlrok 1 697 osob. Tradičně převládaly školní exkurze, hlavně z Ústeckého kraje. „Přijeli žáci a studenti ze základních a středních škol v Bílině, Mostu, Teplicích, Ústí nad Labem, Duchcově a Děčíně. Další byli ze západočeského Ostrova nebo až Moravské Třebové. Měly jsme tu i jednu mnohonárodnostní skupinu, tradičně se jednalo o postgraduální studenty z Jižní Ameriky, Asie, Afriky a Oceánie, kteří ve svých zemích pracují na ministerstvech a v dalších vládních organizací coby specialisté přes životní prostředí a ekologii. Byli to účastníci půlročního kurzu při Technické univerzitě v Drážďanech,“ pochlubila se za Informační centrum Ledvice jeho recepční Jana Muraňská. V rámci hromadných exkurzí tak Informační centrum Ledvice navštívilo 1 618 a individuálně 79 návštěvníků.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Recepční v Informačním centru Ledvice Jana Muraňská přijímá po telefonu nahlas objednávku exkurze, její kolegyně Jana Průšová tak může rovnou zapsat do návštěvnické knihy počet osob a místo, odkud přijedou.Jedna z exkurzí v Elektrárně Tušimice, jednalo se o středoškoláky a jejich pedagogický doprovod ze Sokolova. Na prohlídku malé vodní elektrárny Želina na řece Ohři zavítali během prvního pololetí i středoškoláci z partnerských škol Skupiny ČEZ.Jedna z letošních exkurzí v Elektrárně Počerady.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (64x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (61x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...