Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Severočeské doly vytěžily více uhlí

Severočeské doly vytěžily více uhlí

Publikováno: 10.5.2011
Rubrika: Firemní zpravodajství, Tiskové zprávy, Uhlí

Těžba hnědého uhlí v Severočeských dolech Chomutov (SD) byla v prvním čtvrtletí roku 2011 proti stejnému období minulého roku vyšší o více než  1 milion tun. Severočeské doly Chomutov (SD) vykázaly za 1. čtvrtletí roku 2011 provozní zisk ve výši 950 milionů korun, což znamená nárůst o 91 milionů korun oproti stejnému období předchozího roku. Tržby z prodeje uhlí dosáhly 2 679 milionů korun. Meziročně tak došlo k jejich nárůstu o 264 milionů korun.

Hlavní příčinou tohoto příznivého vývoje bylo pokračující oživení poptávky po uhlí, způsobené obnovením růstu ekonomiky ČR a obnovením poptávky po elektřině. Celkově prodeje SD za první tři měsíce roku činily 6,540 milionů tun hnědého uhlí, což znamená meziroční nárůst o 20,5 %. Za tímto vývojem stojí jak vyšší dodávky do jednotlivých elektráren Skupiny ČEZ, tak vyšší poptávka po energetickém uhlí mimo Skupinu. Prodej externím zákazníkům mimo Skupinu ČEZ za 1. čtvrtletí 2011 meziročně vzrostl o 22,1 %. Významnou složku externích prodejů tvoří kvalitní nízko-sirnaté bílinské tříděné uhlí, jehož odbyt dosáhl hodnoty 499 tisíc tun.
22. dubna, na Den Země, bylo otevřeno nové Informační centrum Severočeských dolů Chomutov (IC SD). Podrobné informace na www.infocentrumsdas.cz. SD zaměstnávají 3 460 pracovníků, meziročně o 7 osob méně. V dceřiných firmách skupiny SD pracuje dalších více než 1 500 lidí.Stoprocentním vlastníkem SD se základním kapitálem 9,08 miliardy korun je akciová společnost ČEZ, která rozhodující podíl odkoupila od státu v roce 2005. Zisk po zdanění ve čtvrtletí ovlivňují finanční výnosy, které jsou každoročně nepravidelně realizovány v různých čtvrtletích. Zisk „po zdanění“ v běžném roce se liší i podle odhadovaného daňového zatížení, které je možné přesně určit vždy až na konci zdaňovacího období. Pro popis výkonnosti firmy a meziroční srovnání je vhodnější a přesnější používat provozní zisk, proto tento údaj budeme v tiskových zprávách od roku 2011 používat. Při oznámení ročních výsledků hospodaření samozřejmě uvedeme i zisk po zdanění.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (53x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (51x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...