Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Senátoři nesouhlasí s novelou směrnice EU o jaderné bezpečnosti

Senátoři nesouhlasí s novelou směrnice EU o jaderné bezpečnosti

Publikováno: 30.9.2013
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

Senátoři z evropského výboru nesouhlasí s návrhem změn evropské směrnice o bezpečnosti jaderných zařízení. Předpis podle nich pouze zvýší náklady, aniž by bezpečnost výrazně posílil. Stojí to v usnesení, které dnes výbor na návrh předsedy Miroslava Krejči (za KDU-ČSL) přijal. Nová evropská opatření jsou reakcí na havárii ve Fukušimě před dvěma lety, s níž se Japonsko potýká do současnosti. 

Klíčová slova: jaderná bezpečnost, evropská směrnice

Předloha podle senátorů navíc částečně narušuje státní suverenitu v otázce energetického mixu, protože umožňuje prostřednictvím vzájemného hodnocení jednomu nebo skupině členských států zasahovat do složení zdrojů výroby energie v jiném státě. Není to přijatelné z hlediska práva EU ani mezinárodního práva, stojí v usnesení. 
Senátoři dodali, že debata o jaderné energetice by se měla vést zejména na odborné úrovni, a neměla by podléhat krátkodobým politickým vlivům. 
Stanovisko senátního výboru, které ještě bude projednávat patrně v říjnu plénum horní komory, ocenila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Poznamenala, že poznatky a poučení z Fukušimy nebudou ještě řadu let kompletní a pro Evropu ani nejsou relevantní. "Zátěžové testy elektráren neukázaly na nedostatky nynějšího právního rámce," řekla Drábová. Novela je podle ní předčasná, protože ještě není známo, jak se uplatňuje nynější znění směrnice. 
Předloha, ačkoli rozšiřuje požadavky na posílení nezávislosti dozorových úřadu jednotlivých zemí, vytváří na druhou stranu podle Drábové prostor ke vzniku společného evropského dozorového orgánu. Podle ní je to snem Evropské komise. 
Česko a několik dalších zemí se k předpisu staví velmi kriticky. Drábová se ale domnívá, že se nakonec k dohodě dospěje a novela bude platit. "Jsme připraveni minimalizovat škody a snažíme se z ní odstranit nejhorší protimluvy," dodala. 
Nově navrhovaná opatření zahrnují zejména povinnost každých šest let kontrolovat jaderné elektrárny. Nové jaderné elektrárny budou muset být navrženy tak, aby případné poškození reaktoru nemělo žádné dopady na okolí. Regulační orgány jednotlivých členských států EU budou mít rovněž za úkol navrhnout strategii pro komunikaci s veřejností v případě nehody. Občanům má být navíc poskytnut prostor v rozhodovacím procesu při udělování povolení pro nové jaderné elektrárny. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (74x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (45x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...