Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Senát chce pro obce podíl z daní od elektráren na jejich území

Senát chce pro obce podíl z daní od elektráren na jejich území

Publikováno: 10.12.2010
Rubrika: Elektrárny

Praha 9. prosince (ČTK) - Obce a kraje by mohly mít podíl z daní, které odvádějí jaderné a tepelné elektrárny na jejich území. Počítá s tím senátorská novela zákona o rozpočtovém určení daní, s níž se dnes horní komora ztotožnila. Předlohu, kterou vypracovali zástupci ODS a ČSSD, tak nyní dostane k projednání sněmovna.
 

Proti novele bude mít podle dostupných informací námitky ministerstvo financí. Novela by měla státní rozpočet připravit o půl miliardy korun ve prospěch ostatních veřejných rozpočtů. Spoluautor novely Vítězslav Jonáš (ODS) uvedl, že je to přerozdělení financí z již odvedené daně a neprojeví se v cenách elektřiny, jak se obávali někteří kritici. Novela by podle Jonáše mohla přinejmenším přispět k přípravě nové podoby rozpočtového určení daní.
Předsedkyně senátorského Klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová dnes řekla, že novela je nesystémové. Dvěma stovkám obcí, jichž by se týkala, v podstatě pouze založí nárok na dotaci ze státního rozpočtu, uvedla. "Je to typicky lobbistický zákon pro některé obce a některé kraje. Takto se to nedá řešit," přidal se senátor ČSSD Vladimír Dryml.
Obdobnou senátorskou předlohu, se kterou se Senát ztotožnil loni v prosinci, odmítla tehdejší vláda Jana Fischera a sněmovna ji v předvolebním složení už neprojednala. Podle Fischerovy vlády návrh fakticky zaváděl jen další platbu ze státního rozpočtu a byl nepřímou novelou zákona o podnikání v energetice, když ukládal povinnosti elektrárenským společnostem.
Podle předkladatelů má ale novela krajům a obcím zajistit stabilní a zákonem zaručený objem finančních prostředků. Nebyly by tak už závislé na nahodilých a nenárokových příspěvcích od elektrárenských společností. Podíl na daních by krajům a obcím podle tvůrců předlohy kompenzoval omezení v jejich rozvoji, které musí kvůli elektrárnám strpět.
Kraje, na jejichž území elektrárny jsou, by podle novely měly dostávat šest korun z každé megawatthodiny. Obce v okolí elektráren by měly nárok na 1,50 Kč ze stejného množství elektřiny. Další příspěvek by měly dostávat obce v havarijním pásmu elektráren. Půlmiliardový dopad na státní rozpočet podle Jonáše představuje zhruba polovinu ročního výnosu daně z elektřiny, která byla zavedena v roce 2008.
 

Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Chladicí věž s přirozeným tahem pro nový paroplynový zdroj 840 MWe v Elektrárně Počerady (54x)
Na jaře letošního roku začala v Elektrárně Počerady výstavba nové chladicí věže s přirozeným tahem, výšky 128,32 m. Tato...
„Nový nadkritický blok elektrárny v Ledvicích je pro každého inženýra a manažera obrovskou výzvou,“ (54x)
řekli v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Daniel Jiřička (D. J.), jednatel společnosti a generální ředitel ŠKODA ...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...