Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    „Se zřízením speciálního řídicího centra odstávky jsme se inspirovali ve Francii a na americké elektrárně Sequoyah,“

„Se zřízením speciálního řídicího centra odstávky jsme se inspirovali ve Francii a na americké elektrárně Sequoyah,“

Publikováno: 13.12.2017
Rubrika: Jaderné

uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Petr Metelka, vedoucí odboru koordinace Jaderné elektrárny Temelín (ČEZ).

Letos máte za sebou odstávku druhého bloku. Jaký měla rozsah prací a jak proběhla?
Z hlediska rozsahu činností šlo o jednu z nejnáročnějších odstávek za poslední roky. Celkem jsme během odstávky provedli 17 tisíc činností. Nám se je podařilo zvládnout za 73 dní, tedy s desetidenním předstihem. A to jsme přitom operativně nad rámec plánu zařadili kontroly všech tří dílů turbíny. Jestliže tato odstávka patřila k nejnáročnějším, tak z hlediska výsledku k nejúspěšnějším.

Vůbec poprvé se řídila ze speciální centra OCC (Outage Control Center). Jaký byl důvod nového způsobu řízení, kde jste se inspirovali a co nový způsob přinesl?
Snažíme se průběžně zlepšovat. Platí to jak pro techniku, kterou neustále modernizujeme, tak i pro vlastní fungování. Se zřízením speciálního řídicího centra odstávky jsme se inspirovali ve Francii a na americké elektrárně Sequoyah. Loni jsme takto řídili pouze dílčí práce, letos poprvé celou odstávku. A už u toho zůstaneme. Zjednodušuje, zpřesňuje a zrychluje se komunikace. A to je pro řízení tak složitého projektu, kterým odstávka bezesporu je, velmi důležité.

Kolik lidí pracuje v řídícím centru?
Čtyřicet. Jsou mezi nimi lidé z elektrárny, ale i od dodavatelů. Na ploše 500 metrů čtverečních je jedna velká kancelář, kde jsou jednotlivá pracoviště od sebe oddělena metr vysokými zástěnami. Takto propojit různé lidi různých profesí se může zdát složité, ale opravdu to funguje velmi dobře.

Začátkem prosince zahájíte odstávku prvního bloku? Jaké hlavní práce bude obsahovat?
Aktuálně měsíc před odstávkou máme v plánu 16 tisíc činností a další ještě přibydou. Očekávám, že celkem provedeme kolem 18 tisíc činností. Například budeme kontrolovat všechny tři nízkotlaké rotory, rotor generátoru, práce budou probíhat i na olejovém hospodářství turbíny. Vedle kontrol a běžné údržby budeme realizovat sedmdesátku investičních akcí. K nejnáročnějším bude patřit modernizace kompenzátoru objemu a jeho pojišťovacích ventilů.

Jak dlouho odstávka potrvá?
Odstávka je plánována na necelé tři měsíce. Jaká bude skutečná délka, záleží jen na nás.

Zmínil jste osmnáct tisíc činností. Dá se takový rozsah vůbec uřídit?
Uřídit to musíme a troufám si říct, že to i umíme. Obnáší to kvalitní přípravu, neustálou komunikaci mezi útvary elektrárny i dodavateli, ale i předvídavost a být připraven na možné komplikace. Neustále musíme sledovat i průběh prací, aby se podle vývoje dalo pružně reagovat. Harmonogram odstávky je velmi živý, ale dobrou přípravou, vzájemnou komunikací a pružnými reakcemi lze vlivy odchylek minimalizovat.

Jaká je optimální délka odstávky? Mění se nějakým způsobem průběh odstávek v jednotlivých letech?
Každá odstávka má svoji délku, která se odvíjí od rozsahu a časové náročnosti prováděných činností. Jsou činnosti, které realizujeme každý rok a tam je časová náročnost prakticky stabilní. Jde například o výměnu paliva nebo kontrolu bezpečnostních systémů. Jsou ale i kontroly, které se dělají v delších časových intervalech. Může to být například vyndavání svědečných vzorků z reaktoru, demontáž rotoru generátoru a to se do délky odstávky promítne. Do toho vstupují i různé modernizace. Takže každá odstávka má svoji originální délku.

Jak složité je do odstávky vložit náročné investiční akce, které například posilují bezpečnost zařízení nebo zvyšují spolehlivost?
Investiční akce jsou složité samy o sobě. Jejich vložení do odstávky vyžaduje přípravu i několik let dopředu. Vše musí sedět dokumentačně, technicky i personálně. Důležitou roli hraje třeba i logistika. Někde musíte dostat velké a těžké zařízení do velmi stísněných prostor, což byl příklad třeba modernizace kompenzátoru. Při modernizaci turbíny jsme museli velmi detailně naplánovat už demontáž zařízení s ohledem na nosnost podlahy, množství a velikost materiálů, kapacitu jeřábů a jiných přepravních prostředků nebo i vlastní průběh prací. Vše se dá, chce to „jen“ ochotu spolupracovat a aktivně hledat řešení.

VČR není moc firem, které se specializují na údržbu jaderných elektráren. Koordinujete odstávky časově i personálně s elektrárnou Dukovany?
Jde o jednu z klíčových věcí, protože máme společné dodatele. Ti přejíždějí z jedné lokality na druhou. V případě odstávky na obou lokalitách musíme činnosti zorganizovat tak, abychom neomezili ani jednu z odstávek. Vyžaduje to velmi intenzivní spolupráci a toleranci mezi oběma elektrárnami.

Koordinace činností je potřebná i se společností ČEPS…
ČEPS má práce dlouhodobě naplánovány a navíc má různá technologická omezení. Některé práce nejde realizovat například při mrazech. Jejich provedení se přitom váže i na naše odstávky, kdy linky nejsou pod napětím. Proto změny v harmonogramu mají dopady i pro ČEPS. I s tímto vědomím se je snažíme minimalizovat. Někdy to ale nejde a jsem velmi rád, že se daří najít společné řešení.


Petr Metelka (58 let)
V jaderné energetice se pohybuje od roku 1989. Předtím pracoval 10 let v technických funkcích na elektrárnách Tušimice a Prunéřov. Na elektrárně Temelín prošel celou řadou funkcí. Pracoval jako vedoucí technolog pomocných provozů, vedoucí oddělení řízení prací nebo vedoucí generálních oprav. Zodpovídá za naplánování a koordinaci veškeré údržbové činnosti, provozních kontrol včetně investičních akcí. Jedním z nejdůležitějších úkolů koordinace je příprava a řízení odstávek na obou blocích. Během nich musí odřídit až osmnáct tisíc činností.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Petr Metelka, vedoucí odboru koordinace Jaderné elektrárny Temelín (ČEZ)Odstávka patří k nejnáročnějším obdobím rokuBěhem odstávky vymění v Temelíně čtvrtinu palivaLetos poprvé řídili temelínští odstávku ze speciálního centra

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (49x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (42x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...