Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Schneider Electric a Alstom budou společně financovat inovativní technologie v energetice

Schneider Electric a Alstom budou společně financovat inovativní technologie v energetice

Publikováno: 19.2.2010
Rubrika: Energetické strojírenství

Nadnárodní společnosti Alstom a Schneider Electric založily fond rizikového kapitálu Aster Capital, prostřednictvím kterého chtějí financovat nové inovativní projekty v oblasti energetiky a ochrany životního prostředí. Je to vůbec poprvé, co se dvě významné průmyslové skupiny zapojily do společného projektu tohoto druhu.

Posláním fondu Aster Capital (www.aster.com) bude získávat menšinové podíly v nejrůznějších inovativních firmách v Evropě, Severní Americe a Asii, vyvíjejících nové technologie, které by mohly vést k významným průlomům na poli energetiky a ochrany životního prostředí. Do fondu, sídlícího v Paříži, vloží obě společnosti základní kapitál ve výši 70 milionů EUR - Schneider Electric 40 milionů EUR a Alstom 30 milionů EUR.

“K této iniciativě se mohou přihlásit i další partneři z odvětví, kteří by se tak mohli podílet na vzniku revolučního evropského fondu specializovaného na energetiku a ochranu životního prostředí,“ uvedl Olaf Körner, generální ředitel české pobočky Schneider Electric. Podle něho se ve fondu Aster Capital zúročí zkušenosti při správě svého prvního fondu rizikového kapitálu Schneider Electric Ventures, který koncern založil v roce 2000 se základním jměním 50 milionů EUR. V posledních devíti letech tento fond investoval do více než dvaceti společností v Severní Americe a Evropě (více informací na www.se-ventures.com ).

Společnosti Schneider Electric a Alstom již začaly spolupracovat i na poli přímých akvizic, když koncem loňského roku uzavřely dohodu o převzetí společnosti Areva T&D, která se zabývá přenosem a distribucí elektrické energie. Uzavření transakce nyní čeká na schválení Commission des Participations et des Transferts (francouzského Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže), dokončena by měla být na jaře 2010.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (40x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (39x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...