Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Sanace staré ekologické zátěže vzniklé před privatizací v areálu Jihočeské plynárenské

Sanace staré ekologické zátěže vzniklé před privatizací v areálu Jihočeské plynárenské

Publikováno: 18.9.2007, Aktualizováno: 27.4.2009 15:18
Rubrika: Elektrárny

Stará ekologická zátěž v areálu Jihočeské plynárenské, vznikla jako důsledek výroby svítiplynu v objektu plynárny. Výroba byla zahájena vroce 1868 a ukončena v roce 1970. Při demoličních pracích jednotlivých provozních objektů a původních technologických prvků byly odstraněny pouze jejich nadzemní části. Podzemní části objektů (základy, podzemní jímky, potrubní systémy apod.) byly i se svým obsahem zasypány a ponechány na místě.

Ke kontaminaci zemin a podzemních vod došlo, podle technologie použité kvýrobě svítiplynu, uhelným dehtem, čpavkovými vodami, oxidy železa a organických látek (tzv. plynárenskou hmotou), koksem a škvárou, těsnící vodou a olejem v plynojemech, zbytky olejů z domašťování plynu a produkty ztěchto látek vznikajících.
Průzkumné a sanační práce realizované vzájmové lokalitě byly zahájeny v roce 1996 na základě smlouvy o úhradě nákladů vynaložených na vypořádání ekologických závazků vzniklých před privatizací. Touto smlouvou se stát zavázal uhradit náklady účelně vynaložené na vypořádání ekologických závazků vzniklých před privatizací, stanovené v projektu nápravných opatření a tím souvisejících pracích.
Celkem bylo v areálu lokalizováno osm lokálních ohnisek znečištění zemin. Znečištění podzemních vod, které má vztah ke zjištěnému znečištění zemin, bylo zjištěno ve třech hlavních kontaminačních mracích.
Z výsledků analýzy rizika, která byla v této souvislosti zpracována, vyplynula zejména rizika úniku kontaminantů z primárních zdrojů znečištění do horninového prostředí, vymývání kontaminace ze zemin do podzemních vod a šíření kontaminace ve směru proudění podzemních vod, možné ohrožení kvality vody v Dobrovodské stoce, možné ohrožení kvality podzemní vody v domovních studních situovaných ve směru proudění podzemních vod. Zhlediska rizika pro lidské zdraví, ze závěrů analýzy rizika vyplývá, že existuje možnost ohrožení zdraví pracovníků, kteří by prováděli případné výkopové práce v ohniscích znečištění inhalací těkavých látek. Možnost ohrožení obyvatel v okolí areálu inhalací par těkavých kontaminantů migrujících z lokality lze vyloučit.
Z výsledků provedených průzkumů bylo v závěru analýzy rizika doporučeno provést nápravná opatření pro sanaci odpadů, zemin a podzemních vod a po cca 3 rocích po zahájení sanace zpracovat aktualizovanou analýzu rizika, která by měla mj. zhodnotit vývoj kontaminace vzájmové lokalitě a posoudit dosažitelnost, případně relevantnost, navrhovaných cílových parametrů sanace.
S ohledem na právní podmínky pro odstraňování starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací bylo Českou republikou – Ministerstvem financí, jako investorem, vypsáno výběrové řízení na zpracování projektu a provedení sanačních prací. Soutěž vyhrálo Sdružení JIČP – zastoupené společností Dekonta. Ta zpracovala projekt „Realizace opatření vedoucích knápravě starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací ve společnosti Jihočeská plynárenská“.
V současné době probíhají potřebná správní řízení a přípravné práce, včetně zřízení staveniště a překládky sítí. Dalším krokem předcházejícím vlastní sanaci budou demolice zbytků domků, objektu autodílny, některých zpevněných ploch a silnic v areálu a opěrných zídek a oplocení. Demoliční práce budou probíhat cca od srpna do října tohoto roku. Vlastní sanace ohnisek kontaminace zemin bude probíhat pravděpodobně od září 2007 do února 2008. Současně bude zahájena sanace podzemních vod – kolektoru (saturované zóny), která bude probíhat cca do 3. čtvrtletí roku 2010. Potom, zhruba do 3. čtvrtletí roku 2012 bude probíhat postsanační monitoring.
V rámci demolic vznikne a musí být odstraněno cca 6.500 t odpadů a v rámci sanace kontaminovaných zemin dokonce cca 65.000 t odpadů a podobné množství inertních materiálů bude muset být pravděpodobně dovezeno. Při hodnocení ekologických a hygienických rizik souvisejících s demolicemi a dopravou materiálů byly dosahy vlivů aspektů – prašnosti, hluku a případných emisí (zápachu) – hodnoceny převážně jako místní, tj. působení pouze v rozsahu stavby, výjimečně jako lokální, tj. v blízkém okolí stavby. Z hlediska délky vlivu pak byly vlivy těchto aspektů hodnoceny jako krátkodobé.
Z výše uvedených důvodů si proto dovolujeme požádat občany města bydlící v okolí areálu plynáren a ulic, po kterých budou dopravovány materiály o pochopení. Přestože budou prováděna všechna přijatelná opatření, která by vliv na okolí eliminovala, při realizaci takovéto rozsáhlé stavby se mohou vyskytnout některé situace, které mohou mít nepříznivý, byť jen po krátkou dobu, dopad na okolí. Sem patří právě již výše uvedená prašnost, hluk ze stavby a dopravy a případný zápach.
Sanace zemin a kolektoru v areálu Jihočeských plynáren bude mít po jejím dokončení pozitivní vliv na životní prostředí. Budou odstraněny látky nebezpečné jak pro lidské zdraví, tak pro přírodní ekosystémy. Bude zcela eliminována možnost kontaminace ze zemin do podzemních vod a omezena možnost šíření kontaminace ve směru proudění podzemních vod, ohrožení kvality vody v Dobrovodské stoce a ohrožení kvality podzemní vody v domovních studních situovaných ve směru proudění podzemních vod.
Dojde tak ke splnění hlavního cíle prováděných nápravných opatření, snížení kontaminace zemin a podzemních vod v areálu Jihočeských plynáren na úroveň, která pro zamýšlené budoucí využívání zájmového území nepředstavuje významná ekologická ani zdravotní rizika a tím zároveň kodstranění staré ekologické zátěže.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (36x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...
Moderní hnědouhelný blok v Kladně slavnostně uveden do provozu (30x)
V úterý 9. dubna 2014 byl slavnostně uveden do provozu blok K7, který bude disponovat maximálním výkonem 135 MW a výrobo...