Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Ruský jaderný průmysl v roce 2011 bezmála dosáhl vlastního rekordu v počtu spuštěných bloků jaderných elektráren

Ruský jaderný průmysl v roce 2011 bezmála dosáhl vlastního rekordu v počtu spuštěných bloků jaderných elektráren

Publikováno: 13.1.2012
Rubrika: Jaderné, Energetické strojírenství

(Zdroj: РИА Новости - Ria Novosti) - Ruský jaderný průmysl se v roce 2011 poučil z havárie v jaderné elektrárně ve Fukušimě a dosáhl téměř rekordního počtu spuštěných nových bloků jaderných elektráren. Zatímco svět zvažoval, zda řekne své ano či ne „mírovému atomu“, Rosatom postupně zvyšoval svůj vliv na tradičních trzích a otevřel si možnosti v nových zemích, čím se téměř zdvojnásobil počet jeho kontraktů na výstavbu elektráren.

Stín Fukušimy

Celý rok 2011 se ve světovém jaderné energetice nesl ve znamení havárie jaderné elektrárny „Fukušima-1“ v Japonsku, ke které došlo v březnu loňského roku. Odborníci bezprostředně poté začali mluvit o konci „jaderné renesance“ v přesvědčení, že po událostech ve Fukušime bude následovat vlna odporu proti využívání jaderných elektráren. Po Fukušimě nakonec odstoupil od užívání jádra pouze Berlín, čehož chtějí využít sousední státy, které plánují dodávat elektřinu do Německa ze svých jaderných elektráren.
Poté, co obavy z katastrofálních následků havárie v Japonsku prakticky zmizely, velký počet států oznámil svůj záměr připojit se do světového klubu atomové energie. Tečku za sporem ohledně budoucnosti jaderných elektáren má dát Mezinárodní energetická agentura, která v listopadu loňského roku oznámila, že podíl jaderné energie na celosvětové výrobě energie se do roku 2035 zvýší o 70%, co je jen o trochu méně, než se předpokládalo před událostmi v japonské jaderné elektrárně.

Zahájení provozu

V loňském roce se Rosatomu podařilo po dlouhých letech dostavět a spustit první iránskou jadernou elektrárnu v Bušehri, jejíž budování trvalo bezmála 30 let. V souladu s požadavky zadavatele domácí atomoví fyzici spojili v tomto projektu zcela různé jaderné technologie dvou zemí – Německa a Ruska. Experti jsou přesvědčeni, že obdobný projekt se už v světe nebude opakovat. Rosatom si uložil za cíl dosáhnout rekordu v meziročních dostavbách a měl v úmyslu spustit v roce 2011 první blok jaderné elektrárny „Kudankulam“ v Indii. Kvůli protestům místního obyvatelstva se tento cíl nepodařil uskutečnit, nicméně indičtí partneři mluví s přesvědčením o spuštení jaderné elektrárny v roce 2012. Uvedením experimentálního reaktoru na rychlých neutronech SEFR do provozu v Číně otevřeli Ruští atomoví fyzici této zemi dveře do klubu majitelů technologií rychlých reaktorů. V Rusku Rosatom uskutečnil spuštění čtvrtého bloku Kalininské jaderné elektrárny v Tverské oblasti.

Neztrácejme čas…

Nejlepším důkazem důvěry partnerů k ruským jaderným technologiím se zdá být skutečnost, že v roce, kdy došlo k druhé největší havárii v historii jaderné energetiky, se Rosatomu podařilo zdvojnásobit počet kontraktů na vybudování jaderných elektráren v zahraničí. Společnost podepsala v roce 2011 smlouvy na výstavbu 21 nových jaderných bloků, zatímco v roce 2010 byly podepsány smlouvy na 12 bloků. Mezinárodní dohody o výstavbě jaderných elektráren podle ruského projektu na svém území podepsalo v roku 2012 Bělorusko, Vietnam a Bangladeš. V září byl uzavřen generální kontrakt o výstavbě dalších dvou bloků jaderných elektráren „Tianwan“ v Číně. Na začátku roku 2011 vstoupila v platnost Dohoda Ruské federace a USA o spolupráci při využití jaderné energie pro mírové účely, kterou vedení Rosatomu prosazovalo už několik let. V listopadu informovalo Rusko a Francie, tedy dvě země, které fakticky představují světové lídry v mírovém užívání jaderné energie, o záměrech vybudovat rozsáhlou spolupráci v této sféře, včetně spolupráce v oblasti vytvoření reaktorů nové generace na rychlých neutronech. Ve Francii se jaderné eletrárny podílejí na výrobě téměr 80% elektrické energie. Spolu s Francouzi budou ruští specialisté rozvíjet reaktory čtvrté generace a budou spolupracovat na projektu MAAE v oblasti inovačních jaderných reaktorů (INPRO).
Na konci loňského roku japonský parlament ratifikoval Dohodu s Ruskem o spolupráci v oblasti mírového využití jaderné energie, která otvřela cestu přímým dodávkám uranu z Ruska na japonský trh. Ruská společnost "Techsnabeksport" je největším světovým dodavatelem uranových produktů a má za sebou množství mezinárodních úspěchů. Tato společnost informovala o svých plánech získat v nejbližších letch značný podíl na trhu s uranem v USA a posílit tak svoji pozici na světovém trhu. Loňský rok byl pro tuto společnost nejlepším za posledních pět let. "Techsnabeksport" z toho důvodu očekává, že získá z exportu alespoň 3,3 miliard USD.

...nerozhazujte peníze…

Díky tomu, že uranový holding ОАО " Atomredmetzoloto " získal kanadskou společnost Uranium One a množství zahraničních vkladů, Rosatom v roce 2011 postoupil na druhé místo na světě z hlediska zásob uranu. Zároveň získal téměř 20 % rezerv uranu na teritoriu USA. Objem přírodního uranu v tomto roce v Rusku a v zahraničí představoval víc než 7000 tun, co je o 35,7 % víc než v roce 2010. To znamená, že ruské jaderné elektrárny jsou zabezpečeny uranovým palivem na sto let. Podle odborných odhadů světová produkce uranu v roce 2011 byla vyšší než původní odhad 53 tis. tun a dosáhla 54,5 tisíce tun. Hlavními zeměmi těžby uranu jsou Austrálie, Kanada, Kazachstán, Rusko, Niger, Namibie, Uzbekistán a Spojené státy.

Nová konfigurace budoucnosti

Posledních 12 měsíců bylo doprovázeno řadou strukturálních a personálních změn v ruském jaderném průmyslu. Petra Shchedrovitskeho, zástupce generálního ředitele Rosatomu pro strategický rozvoj, vystřídal na jeho postu Vyacheslav Pershukov, který okamžitě začal realizovat program změn v systému řízení. Bývalý generální ředitel ruského státního podniku "Atomredmetzoloto" Vadim Zhivov se stal prezidentem kanadské společnosti na těžbu uranu Uranium One, a Tigran Khachaturov nyní působí jako generální ředitel ARMZ. Novým generálním ředitelem koncernu „RosEnergoAtom“ se stal Evgenij Romanov, který má jasnou představu o tom, jakým směrem by se měl koncern ubírat. "RosEnergoAtom" v tomto roce dosáhl nového rekordu ve výrobě elektrické energie - 172,4 miliard kWh. Bezpečnost jeho jaderných elektráren, které byly testovány po událostech v Japonsku, byla potvrzena Ruskou federální bezpečnostní agenturou pro nakládání s nebezpečnými látkami Rostechnadzor i Světovou asociací organizací provozujících jaderné elektrárny. Rosatom také v minulém roce vyvinul aktivní boj proti korupci. Na jaře z postu zástupce generálního ředitele státní korporace odešel EugenijYevstratov, který byl později zatčen na základě obvinění z krádeže 46 milionů rublů určených na zařízení jaderné energetiky.

Hlavní zápletka

Nejzajímavější strukturální změnou v Rosatomu za poslední rok nicméně byla konsolidace "ZAO Atomstrojexport" (ASE) " a Jihonovgorodské strojírenské společnosti "Atomenergoprojekt – (JSC "NIAEP")" a také zřízení státní společnosti "Rusatom Overseas." Prezident ASE Alexandr Glukhov se stal poradcem generálního ředitele Rosatomu a nově vzniklá společnost informovala o svých plánech v rámci příštích 10 let postavit alespoň jeden blok jaderné elektrárny ročně. "Rusatom Overseas", bude podnikat v oblasti výstavby jaderných elektráren АЭС v zahraničí, tedy v oblasti, ve které tradičně působilo АСЭ. V současnosti vykonává působí v pozici prezidenta společnosti ředitel úřadu mezinárodního obchodu Rosatom Aleksey Kalinin, podle něhož "Rusatom Overseas" bude rozvíjet své aktivity ve sféře výstavby jaderných elektráren na zahraničních trzích podle zásad BOO (build, own, operate - stavěj, vlastni, využívej). Jedním z prvních zahraničních ruských projektů na základě modelu BOO je projekt na výstavbu jaderné elektrárny "Akkuyu" v Turecku. Strategie, se kterou společnost "Rusatom Overseas", vstupuje na světový trh, je zcela nová i pro ruské jaderné pracovníky. V roce 2012 se nepočítá se spuštěním žádné jaderné elektrárny v Rusku, a prakticky celá pozornost bude zaměřena na zahraniční expanzi Rosatom. A role "Rusatom Overseas", bude v této hře klíčová.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (34x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...