Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Rusko a JAR parafovaly Dohodu o strategickém partnerství v jaderné energetice a průmyslu

Rusko a JAR parafovaly Dohodu o strategickém partnerství v jaderné energetice a průmyslu

Publikováno: 26.11.2013
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

25. listopadu 2013 byla v nejvýznamnějším městě Jihoafrické republiky (JAR) Johannesburgu v rámci regionálního fóra Atomex Afrika 2013 parafována Dohoda o strategickém partnerství v jaderné energetice a průmyslu mezi Ruskou federací a JAR.

Klíčová slova: jaderná energetika, JAR

Podle jihoafrického ministra energetiky Bena Martina plánuje stát provést všechny vnitrostátní procedury týkající se potvrzení mezinárodní dohody o spolupráci v mírovém využití jádra s Ruskem do 15. února 2014. Po ukončení procedur dojde k podpisu plného znění dohody.

„Parafovali jsme mezivládní dohodu s Ruskem a v současné době probíhá intenzivní práce na její realizaci na našich ministerstvech energetiky a financí a se správcem státní pokladny,“ prohlásil Ben Martin.

"Rusko je připraveno aktivně se zúčastnit výstavby energetických kapacit o výkonu do 9,6 GW na území JAR a nabídnout jihoafrickým partnerům výstavbu jaderných elektráren generace 3+ s reaktory VVER 1200. Kromě toho Rusko a JAR plánují spolupráci na přípravě a výuce expertů, zakládání vědeckých center a poskytnutí technologií, které jsou nezbytné pro lokalizaci výroby jaderného zařízení. „Další oblastí spolupráce se stane jaderný palivový cyklus. Když se dohodneme na výstavbě osmi bloků, můžeme se bavit i o významné lokalizaci při výrobě paliva a uvažovat i o výstavbě závodu na výrobu palivových článků v JAR,“ prohlásil generální ředitel ruské státní korporace Rosatom Segej Kirijenko.

Šéf Rosatomu již dříve oznámil, že Rusko je připraveno poskytnout JAR zvýhodněné podmínky financování výstavby nových jaderných energetických kapacit. „Ministerstvo financí RF většinou poskytuje takové úvěry ve výši od 70 do 85 procent ceny projektu. O tom je zatím předčasné hovořit, můžeme se ale pohybovat řádově mezi 40 a 50 miliardami dolarů,“ uvedl Kirijenko.  

„V současné době probíhá úspěšná spolupráce s JAR například v oblasti izotopů využívaných ve zdravotnictví. Se zájmem očekáváme rozšíření spolupráce týkající se plánů JAR na výstavbu nových jaderných energetických kapacit o výkonu 9,6 GW,“ řekl Kirijenko a dodal: „Jsme připraveni nabídnout našim partnerům technologie s postfukušimskými bezpečnostními standardy. Celkově tedy nabízíme nejen výstavbu jaderných elektráren, ale celého jaderného řetězce s využitím nejmodernějších technologií.“

Pro informaci:

Klíčovým projektem Rosatomu v Jihoafrické republice je výstavba nových jaderných elektráren (maximálně 8 bloků) s ruskými reaktory VVER 1200 o souhrnném výkonu 9,6 GW. Kromě toho plánují obě strany společně vybudovat výzkumný reaktor podle ruských technologií, na jehož základě bude možné rozvíjet vlastní byznys v segmentu výroby a prodeje izotopové produkce na mezinárodních trzích.

Rusko zároveň poskytne jihoafrickým partnerům podporu při rozvoji domácího průmyslu a lidských zdrojů pro rozsáhlý program budování jaderné energetiky, stejně jako při zdokonalování národního zákonodárství, výstavby související infrastruktury a celé řadě dalších příbuzných oblastí.

Dohoda se uzavírá na dobu 20 let s možností jejího dalšího prodloužení.  Pro lepší organizaci a kontrolu Dohody bude založen společný koordinační orgán.

V rámci regionálního fóra dodavatelů pro jaderný průmysl ATOMEX Afrika došlo také k podpisu Memoranda o porozumění a vzájemné pomoci při spolupráci mezi skupinou NIAEP-ASE, NUKEM Technologies a Korporací pro jadernou energii JAR.

Nový dlouhodobý plán rozvoje národní energetiky, který přijala vláda JAR v březnu roku 2011, předpokládá v horizontu do roku 2030 vybudování do 40 GW nových energetických kapacit, z nichž 9,6 procent mají tvořit jaderné elektrárny. Podíl jaderné energie na energetickém mixu JAR tak vzroste z pěti na 25 procent.

V současné době je v JAR v provozu jedna JE Kuberg o výkonu 1800 MW (jediná JE na africkém kontinentu).

Státní korporace pro jadernou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, vědeckých organizací a institucí, mezi něž spadají všechny civilní společnosti zabývající se jadernou energetikou v Rusku, vědecko-výzkumné ústavy a jediná flotila ledoborců na světě. Státní korporace Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 28 bloků jaderných elektráren, z nichž 19 staví za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (70x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (58x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
První blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provozPrvní blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provoz (47x)
V 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktorem VVER-1200 spouští ruská korporace pro atomovou energii Rosat...