Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Rusko a Finsko uzavřely dohodu o spolupráci při využití jádra k mírovým účelům

Rusko a Finsko uzavřely dohodu o spolupráci při využití jádra k mírovým účelům

Publikováno: 25.2.2014
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

Mezinárodní smlouvu o spolupráci při využití jaderné energie k mírovým účelům uzavřely dnes v Moskvě Rusko a Finsko. Oznámila to tisková služba ruské státní korporace Rosatom.
Předcházející smlouva o spolupráci při mírovém využití jádra byla uzavřena mezi SSSR a Finskem 14. května roku 1969 a později byla prodloužena do roku 2004.

Klíčová slova: Rosatom, jádro, jaderná energie

Nově podepsaný dokument formuluje rámcové podmínky pro účast Ruska ve finském programu mírového využití a rozvoje jaderné energetiky a předjímá uzavírání dalších dohod a smluv o projektech. Konkrétně o přípravě projektu výstavby jaderné elektrárny Hanhikivi-1.

Akciová společnost Rusatom Overseas (dceřinná společnost státní korporace Rosatom) a finská společnost pro jadernou energii Fennovoima již koncem prosince 2013 oznámily, že podepsaly kontrakt na výstavbu jaderné elektrárny ve Finsku. Elektrárna bude stát nedaleko města Pyhäjoki na západním pobřeží Finska. Společně s kontraktem na výstavbu jaderné elektrárny byl uzavřen desetiletý palivový kontrakt pro budoucí elektrárny s akciovou společností TVEL v hodnotě 450 milionů euro.

Ve stejnou dobu uzavřel Rusatom Overseas předběžnou dohodu se společností  Voimaosakeyhtio SF a společném postupu v projektu, zaručující kapitálový vstup Rusatom Overseas do základního kapitálu Fennovoimy s podílem 34%. Ten ale dosud uzavřen nebyl. S jeho podpisem se nicméně počítá v letošním roce.

V červenci 2013 uzavřely Fennovoima a Rusatom Overseas dohodu o přípravě k podpisu kontraktu na výstavbu JE Hanikivi-1. V září téhož roku obě strany oznámily, že akcionáři společnosti Fennovoima se musí vyjádřit k účasti v projektu do konce října. Fennovoima nabídla svým akcionářům projekt jaderné elektrárny, která by v souladu s časovým plánem výstavby, schváleným Rosatomem, měla začít vyrábět elektrickou energii v roce 2024. Ještě předtím prodal svůj balík 34% akcií ve Fennovoima německý koncern E.ON společnosti Voimaosakeyhtio SF. Rosatom nabídl projekt AES-2006 s reaktorem VVER (vodně-vodní energetický reaktor) o výkonu 1150 MW.

Ve Finsku jsou již v dlouhodobém provozu i další bloky s ruským designem – jde o dva bloky VVER na JE Loviisa, každý o výkonu 440 MW.

Vlastníky energetické společnosti Fennovoima je více než 60 průmyslových, obchodních a energetických finských firem. Společnost byla založena za účelem výstavby nových jaderných elektráren v zemi, zatím ale žádnou neprovozuje ani nevlastní.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (48x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (43x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...