Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Ruská jaderná korporace Rosatom učinila vstup do světa tepelné energetiky

Ruská jaderná korporace Rosatom učinila vstup do světa tepelné energetiky

Publikováno: 25.2.2014
Rubrika: Elektrárny, Tiskové zprávy

Ruská jaderná korporace Rosatom učinila úspěšný vstup do světa tepelné energetiky a hodlá v ní pracovat i nadále. Čeští partneři korporace tak mají otevřené nové možnosti spolupráce.

Klíčová slova: Rosatom, tepelná energetika

Ruská jaderná korporace Rosatom si poprvé za svou historii zahrála v roli generálního dodavatele tepelné elektrárny „na klíč“. 17. února 2014 byl spuštěn první blok v druhé fázi rozšíření Jihouralské městské elektrárny ve městě Čeljabinsk. Je to paroplynová elektrárna, kterou budovaly firmy ze skupiny Rosatom ve spolupráci se západními partnery. Stavba prvního bloku byla zahájena v srpnu 2010 a byla dokončena přesně podle harmonogramu smluveného při navrhování elektrárny.

Generálním dodavatelem pro dva bloky nové elektrárny se stala společnost Atomstrojexport, která v roce 2009 vyhrála výběrové řízení. Atomstrojexport je členem česko-ruského konsorcia MIR.1200, které se účastní tendru na dostavbu JE Temelín.

Nejdůležitějším zařízením bloku je plynoturbínový systém SGT5-4000F vyrobený společností Siemens, utilizační kotel P-140 vyrobený na závodech ZiO-Podolsk (Zio-Podolsk, a.s., patří do společnosti Atomenergomaš, strojírenské divize Rosatomu) a parní turbínový systém kondenzačního typu SST-3000 výroby Siemensu.

Celek zařízení nainstalovaného v elektrárenském bloku zajišťuje velmi vysokou účinnost 54,8 %, což patří mezi nejvyšší dosažitelné hodnoty v elektrárenském cyklu.

Součástí projektu jsou také systémy, které významně snižují emise škodlivých plynů do atmosféry, a velmi moderní a bezpečný systém technického zásobování vodou.

Náměstek generálního ředitele pro rozvoj a mezinárodní obchod jaderné korporace Rosatom Kirill Komarov ve svém komentáři rovněž zdůraznil význam nových bloků Jihouralské paroplynové elektrárny pro jaderný průmysl. „Tento objekt byl přinejmenším stejně náročný a komplikovaný jako jaderné elektrárny, které budujeme velmi úspěšně a kvalitně již řadu let. Jediný rozdíl byl v čase – tentokrát jsme ho měli mnohem méně. Pro Rosatom byl tento projekt velmi důležitý, neboť tímto způsobem můžeme diverzifikovat svou činnost a budovat nejen jaderné elektrárny, nýbrž také jiné komplikované a náročné stavby,“ uvedl Komarov. 

Při stavbě nové elektrárny společnosti ze skupiny Rosatom použily nové technologie, které se jim již osvědčily při stavbě jaderných bloků. Jmenovitě jde o metodu Multi D Engineering, která byla poprvé použita při stavbě druhé etapy Rostovské jaderné elektrárny. Tato technologie umožňuje zefektivnit a sjednotit řízení všech procesů probíhajících na staveništi a souvisejících se stavbou, počínaje financováním a konče dodávkou a montáží zařízení a vybavení. Multi D Engineering byl při stavbě objektů tepelné energetiky použit vůbec poprvé.

Diverzifikace portfolia zakázek Rosatomu otevírá nové možnosti rovněž českým firmám, které jsou jeho tradičním partnery. „Armatury pro nejaderné energetické objekty a elektrárny dodáváme již více než 60 let, vidím proto v rozšíření pole působnosti Rosatomu mnoho prostoru pro ještě vyšší odbyt naší produkce,“ uvádí obchodní ředitel společnosti Arako Tomáš Ondera.


Společnost ASE, a.s. je součásti společného podniku NIAEP- ASE, a.s., který byl vytvořen v roce 2012 z rozhodnutí Státní jaderné korporace Rosatom.

Firma je špičkou na trhu jaderného inženýrinku a poskytuje služby v oblasti projektování, stavby a likvidace jaderných elektráren jak v Rusku, tak v zahraničí. Její podíl na světovém trhu v oblasti navrhování a stavby jaderných elektráren činí přibližně 30%. V současnosti činí portfolio zakázek společnosti dohromady 20 jaderných energetických bloků v různé fázi projektu či výstavby v Rusku a v zahraničí.

Kromě jaderných elektráren firma staví objekty pro zacházení s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným odpadem a tepelně elektrárny a poskytuje plné spektrum služeb EPC, EPC (m) a PMC pro komplikované technické a inženýrské objekty jakéhokoliv typu.

NIAEP-ASE vyvíjí a aktivně zavádí inovační systém řízení projektů na výstavbu komplikovaných inženýrských objektů, takzvanou technologii Multi-D, která umožňuje velmi účinně řídit a sledovat časové lhůty, kvalitu stavby a rozpočty v reálném čase a jednotném rámci.

Prezidentem společného podniku NIAEP, a.s. a ASE, a.s., je doktor ekonomických věd Valerij Igorevič Limarenko.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (43x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...