Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Rozvoj elektromobilů nesmí ohrozit distribuční soustavu

Rozvoj elektromobilů nesmí ohrozit distribuční soustavu

Nové tři nabíjecí stanice pro vozidla s pohonem na elektřinu jsou v provozu. Jejich činnost dnes zahájila Pražská energetika, a. s. (PRE) ve spolupráci se společností Unibail-Rodamco. Stalo se tak dnes, 9. února 2011 v garážích pražských obchodních center Chodov a Černý Most, které společnost vlastní a provozuje. Třetí stanice stojí v Centru energetického poradenství PRE. Prvních šest měsíců zde mohou navíc příznivci elektromobility čerpat do svých vozidel elektřinu zdarma. Do konce roku chce PRE na území Prahy zprovoznit 20 dobíjecích stanic. Jak bylo řečeno na tiskové konferenci, je potřeba již dnes uvažovat se stavem, který může přijít za několik let nebo desetiletí a zabývat se otázkou, jak bude muset vypadat distribuční síť v době, kdy bude na elektřinu jezdit klidně i třetina automobilů. „Elektromobilita musí být stabilizačním prvkem soustavy, nikoli destabilizačním. Nadšení z dobré a ekologické věci nesmí být časem převálcováno doprovodnými problémy, jak to sledujeme v případě boomu fotovoltaických elektráren,“ řekl například Milan Hampl, předseda představenstva a ředitel PREdistribuce, a. s. V současné době je v České republice registrováno cca 200 silničních elektromobilů, z toho je 100 aktivně v provozu.

Jak uvedl Pavel Elis, nový generální ředitel Pražské energetiky (od 1. 11. 2010), trend rozvoje elektromobility se začíná rychle rozšiřovat, a tak bylo zapotřebí začít budovat síť nabíjecích stanic, které v hlavním městě dosud chyběly. "Dnes otevírané stanice vnímám jako první počin v právě se rodícím projektu Praha elektromobilní," uvedl. První tři nabíjecí stanice dnes zprovoznili pražští energetici spolu se společností Unibail-Rodamco, a to v garážích obchodních center Chodov a Černý Most, které společnost vlastní a provozuje, třetí je k dispozici zájemcům o dobíjení kol, skútrů a motocyklů v CEP PRE v Jungmannově ulici. Samotné stanice dodala společnost Ensto, jež má s jejich výrobou a provozem bohaté zkušenosti ze severských zemí, a to především z Finska a Norska. Tam jich mají lidé k dispozici stovky. „Uvidíme, jak se tato aktivita chytne. Ve Francii je takových center již několik stovek. Rozvoj elektromobility je tam ale neporovnatelně jinde, než je u nás,“ řekla Marcela Hrdličková, ředitelka Centra Chodov a zástupkyně firmy Unibail-Rodamco. Právě v Centru Chodov používá bezpečnostní služba pro svou práci elektromobil.
Právě otevřené stanice jsou zatím vybaveny takzvaným pomalým dobíjením 230 V/16 A. PRE však v brzké době počítá s jejich modernizací, aby bylo možné „rychlé“ dobíjení 400 V/32 A. „Během dvouhodinového nakupování a pobytu v centru se mu baterie nabijí z například dvaceti procent na šedesát až sedmdesát procent jejich kapacity,“ vysvětlil tiskový mluvčí PRE Petr Holubec a doplnil: „V případě rychlého dobíjení dojde ke zkrácení času nabíjení nebo k úplnému dobití baterií.“ „Jsme na začátku. Musíme získat zkušenosti a co nejvíce poznatků a technická data z praktického využití. Je potřeba se dívat výhledově, co bude za deset dvacet let. Jak se bude řešit dobíjení, když ke stanici přijedou desítky nebo stovky aut a každé bude chtít rychle nabít. Je potřeba již dnes uvažovat, jak neohrozit distribuční soustavu. I proto PRE spolupracuje s mateřským podnikem v Německu a v rámci Česka se specialisty z ČVUT v Praze, kteří se zabývají problematikou velkoobjemového zálohování elektrické energie, vývojem zásobníků na elektrickou energii,“ uvedl Milan Hampl, předseda představenstva a ředitel PREdistribuce.
O montáž nabíjecích stanic se postarala firma Eltodo, jež má na starosti také jejich servis. V blízké době s ní PRE zahájí provoz dalších stanic. Pražané tak budou moci svá elektrovozidla nabít také v parkovacím domě Slovan mezi Hlavním nádražím a budovou Státní opery Praha přímo u magistrály nebo na parkovišti v ulici Hradební v Praze 1. Další nabíjecí stanice plánuje PRE postavit společně s městskými částmi v každém pražském obvodě, a v druhé polovině roku také na parkovištích v centru města, u sportovních areálů a na záchytných parkovištích na okraji Prahy.
Pro všechny zájemce o elektromobilitu spustila Pražská energetika infocentrum v Centru energetického poradenství PRE v Jungmannově ulici, kde je navíc také možné jednostopá elektrovozidla zdarma dobíjet. Aktuální informace k této problematice jsou k dispozici na www.pre.cz/e-mobilita .

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (584x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (63x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...