Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Rozšířit by se mohla i elektrárna Dukovany, míní ministr Říman

Rozšířit by se mohla i elektrárna Dukovany, míní ministr Říman

Publikováno: 16.7.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 11:57
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Energetická společnost ČEZ by mohla v příštích 20 letech dostavět nejen nyní plánované dva bloky Jaderné elektrárny Temelín, ale i jeden nebo dva bloky v Dukovanech. V rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Týden to uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.
 

Myšlenka rozšířit Dukovany vznikla podle Římana nedávno na základě debaty o potřebě nových zdrojů. 'Místa tam je dost a i hlavní limit, kterým je tam voda pro chlazení, není problém. Zjistilo se, že tam je ještě prostor na nějakých 1.200 megawattů,' řekl týdeníku.
Stavba nového bloku od začátku do konce představuje 12 až 13 let. Odpor nynější koaliční Strany zelených k jádru, který se objevil v závazku nedělat v jaderné energetice nevratné kroky v programovém prohlášení vlády, podle Římana přestane být překážkou nejpozději v roce 2010, kdy vládě končí funkční období.


 

Jaderná elektrárna Dukovany

ČEZ tento týden požádal ministerstvo životního prostředí o posouzení vlivu rozšíření Temelína na životní prostředí. Posuzování by mohlo trvat dva až dva a půl roku. Temelín by získal další dva bloky, které by byly výkonnější než dva současné.
Ministr životního prostředí Martin Bursík řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi, že nebude nijak zasahovat do projednávání zprávy EIA a odhaduje, že bude dokončena za dva až dva a půl roku. Dal ale najevo, že s rozšířením Temelína nesouhlasí.
Stavba by si vyžádala odhadem 130 miliard korun, což je zhruba o 30 miliard více, než stála elektrárna doposud. Česko by se podle po jejich dostavě posunulo na třetí místo mezi výrobci jaderné energie v Evropě - po Francii a Litvě.
Dukovany jsou největším a také nejlevnějším dodavatelem elektřiny v zemi. Novější atomová elektrárna v Temelíně má sice vyšší instalovaný výkon, ale brzdí ji technické problémy.
Dukovanská jaderná elektrárna má čtyři výrobní bloky. Letos se v nich má vyrobit rekordních 14.229 miliardy kilowatthodin elektřiny. V příštím roce dodávky klesnou kvůli další obnově zařízení, pak se bude výroba zase zvyšovat. V roce 2013 by se měla pohybovat kolem 16 miliard kilowatthodin.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (43x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...