Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Rostovská JE se chystá ke spuštění, do reaktoru byly zavezeny imitátory paliva

Rostovská JE se chystá ke spuštění, do reaktoru byly zavezeny imitátory paliva

Publikováno: 30.5.2017
Rubrika: Jaderné

Ve 4. bloku ruské Rostovské jaderné elektrárny byla dokončena jedna z klíčových operací při přípravě nového bloku ke spuštění. Rosatom jej do provozu plánuje uvést ještě v letošním roce.

Počet imitátorů, které jsou přesnými kopiemi kazet s jaderným palivem, akorát neobsahují uran, je 163 stejně jako skutečných palivových kazet. Imitátory jsou do reaktoru zaváženy proto, aby byly během prvních zkoušek přesně nasimulovány geometrické, hydraulické a hmotnostní parametry aktivní zóny a aby byly otestovány všechny operace prováděné během zavážení paliva.

Dokončení zavážení imitátorů umožňuje zahájit široké spektrum prací v rámci studených a horkých testů reaktoru, které předchází jeho spouštění. Před zahájením samotných zkoušek ještě proběhne montáž bloku ochranných trub a víka reaktoru. Blok ochranných trub fixuje hlavice palivových kazet a chrání řídicí orgány před působením proudící chladicí vody.

Během studených a horkých testů bude kontrolována správná funkce všech systémů primárního okruhu a pracovníci elektrárny budou zaznamenávat nejrůznější provozní parametry (tepelné ztráty, průtok chladiva ad.), které dokládají to, že provoz reaktoru je bezpečný a odpovídá projektovým parametrům. V této fázi zkoušek bude v primárním okruhu dosaženo parametrů analogických skutečnému provozu a bude prověřena kvalita montáže reaktoru.

Až bude potvrzeno, že reaktor a jeho vnitřní komponenty splňují všechny požadované charakteristiky, budou imitátory postupně vyměněny za skutečné palivové kazety. Podle představitelů elektrárny všechny práce probíhají podle plánovaného harmonogramu a nedochází ke zpožděním.

Projektu výstavby Rostovské JE se účastnily také české firmy. Deset z nich dodalo armatury, čerpadla, kabely, tepelné výměníky a elektropohony v celkové hodnotě přesahující půl miliardy korun.

„MSA, a. s., patří k dlouholetým dodavatelům armatur pro jaderné bloky, které Rosatom staví v Rusku i v dalších zemích. Kromě Rostovské jaderné elektrárny, kam jsme za posledních 10 let dodali přes 155 kusů armatur, jsme dodávali naše armatury například i do Novovoroněžské JE-II s reaktorem VVER-1200, která patří k nejmodernějším jaderným elektrárnám na světě. V loňském roce jsme expedovali armatury také pro elektrárnu Tianwan, kterou Rosatom staví v Číně. Výsledkem spolupráce je výrazné rozšíření našich možností, což nám umožňuje být o krok před konkurencí,“ říká Roman Baláž, obchodní ředitel MSA.

Rostovskou jadernou elektrárnu provozuje společnost Rosenergoatom, součást ruské státní korporace pro atomovou energii Rosatom, na břehu Cimljanské přehrady na řece Don. Elektrárna se skládá ze čtyř bloků typu VVER-1000 o celkovém instalovaném výkonu 4200 MWe. První blok byl uveden do komerčního provozu v roce 2001 a druhý v roce 2010. Komerční provoz třetího bloku se diky použítí moderní technologie řízení výstavby a provozu Multi D podařilo zahájit v září 2015, tedy dva měsíce v předstihu oproti plánovanému harmonogramu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Rostovská jaderná elektrárna

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (63x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (48x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (41x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...