Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Rosatom plánuje v Uzbekistánu postavit jadernou elektrárnu

Rosatom plánuje v Uzbekistánu postavit jadernou elektrárnu

Publikováno: 11.1.2018
Rubrika: Jaderné

Dne 29. prosince 2017 byla mezi Ruskem a Uzbekistánem podepsána dohoda o spolupráci při mírovém využívání jaderné energie. Předmětem dohody je zapojení Rosatomu do výstavby výzkumných reaktorů a jaderné elektrárny na území Uzbekistánu.

Pod dohodu se podepsali generální ředitel ruské korporace pro atomovou energii Alexej Lichačov a místopředseda uzbecké vlády Norid Otažonov.

Dohoda vytváří právní základ pro spolupráci obou zemí v oblasti mírového využívání jaderné energie. Podle ní budou vytvořeny společné pracovní skupiny, které se budou zabývat realizací konkrétních projektů a výzkumných prací a také výměnou odborníků, pořádáním seminářů a sympozií.

Za perspektivní oblasti spolupráce dohoda považuje vytváření uzbecké jaderné infrastruktury a výcvik kvalifikovaných pracovníků, výstavbu jaderné elektrárny a výzkumných reaktorů na území Uzbekistánu a technickou podporu během jejich celého životního cyklu. Dále by obě země měly spolupracovat při průzkumu ložisek uranu a rozšiřovat znalosti o zásobách nerostných surovin v Uzbekistánu a při rekultivaci bývalých oblastí, kde se těžil uran. V neposlední řadě bude zahájena spolupráce v oblasti produkce radionuklidů a jejich využití v lékařství, zemědělství a průmyslu a v oblasti aplikovaného a základního výzkumu.

„Nabízíme Uzbekistánu výstavbu jaderné elektrárny se dvěma bloky typu VVER-1200 generace III+ v termínech, které budou pro uzbeckou stranu přijatelné. Naše zkušenosti s výstavbou tohoto typu bloků jsou velmi solidní,“ řekl Lichačov.

„Poprvé v historii naše země podepsala dohodu o výstavbě jaderné elektrárny, myslíme tím na budoucnost. Musíme se totiž zabývat tím, co tu připravíme pro budoucí generaci,“ řekl prezident Uzbekistánu Šavkat Mirzijojev.

Dříve bylo na základě jednání představitelů Ruska a Uzbekistánu podepsáno Memorandum o spolupráci Rosatomu a Akademie věd Republiky Uzbekistán a také smlouva mezi Palivovou společností Rosatomu TVEL a Institutem jaderné fyziky Akademie věd Republiky Uzbekistán na dodávku jaderného paliva pro výzkumný reaktor VVER-SM. K podpisu obou dokumentů došlo 2. prosince 2017 během návštěvy ruského premiéra Dmitrije Medvěděva v Uzbekistánu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Lichačov a Otažonov při podpisu dohody o spolupráci

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (34x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (34x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...