Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Rok 2012 pro ABB Česká republika ve znamení investic

Rok 2012 pro ABB Česká republika ve znamení investic

Publikováno: 15.2.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Energetické strojírenství

Významný hráč na poli českého průmyslu a zároveň světově uznávaný dodavatel realizoval v roce 2012 rekordní výši tržeb v hodnotě 12,2 miliardy Kč.

Společnost ABB Česká republika dnes oznámila své konsolidované finanční výsledky za rok 2012, v nichž vykázala 13% růst tržeb v rekordní výši 12,2 miliardy Kč. Rok 2012 přinesl společnosti také řadu významných investic, které také podstatně ovlivnily český energetický a automatizační sektor. Jednalo se o investice jak do rekonstrukce stávajících prostor, tak do výzkumu a vývoje nových technologií. Tyto investice směřovaly do výrobních jednotek v Praze, Brně a Ostravě a jejich celková hodnota dosáhla téměř 600 mil Kč. ABB Česká republika v roce 2012 získala také historicky největší objednávku v celkové hodnotě téměř 700 mil. Kč na komplexní dodávku elektro zařízení a automatizace pro tepelnou elektrárnu Yunus Emre v Turecku.

Klíčová slova: ABB, investice

„Jsem velmi rád, že si naše společnost i přes celkový pokles domácí ekonomiky udržuje na českém trhu skvělou pozici a řadí se mezi největších 20 ABB zemí na světě. Naše investice v 2012 dosáhly téměř 600 mil. Kč a jejich tok se nezastaví ani v roce 2013,“ uvádí Hannu Kasi, generální ředitel ABB Česká republika, a dodává: „V letošním roce plánujeme investice ve výši více než 800 mil. Kč. Ty největší investice jsou směřovány především do našich výrobních závodů v Brně a Trutnově. Částka 650 mil. Kč je vyhrazena pro rozšíření výroby rozváděčů, transformátorů a senzorů v našem výrobním závodě Brně. Další schválenou investicí ve výši 150 mil. Kč je výstavba nové továrny ABB pro výrobu systémů chránění, řízení a automatizace rozvoden v Trutnově.
V roce 2012 byla dokončena rekonstrukce pražského závodu ABB Polovodiče, kterou společnost koupila v roce 2010, přičemž náklady dosáhly částky ve výši 240 mil. Kč. Díky této investici je závod vybaven nejvyspělejšími technologiemi a patří nyní mezi špičkové světové provozy. Závod dodává své výrobky do celého světa a mezi jeho největší zákazníky patří například Německo, USA, Francie, Itálie a Čína.
Druhá největší investice v hodnotě 180 mil. Kč byla určena na posílení výroby rozváděčů v Brně. Její součástí byla nejen rekonstrukce prostor, ale také nová koncepce uspořádání výrobních a skladovacích prostor a doplnění výrobních a skladovacích technologií. Kromě navýšení objemu výroby o více než 30 % a zvýšení zaměstnanosti tato investice vedla také k dalšímu nárůstu exportu a k posílení aktivit v oblasti vývoje a výzkumu.
V Ostravě investovala společnost ABB do prvního centrálního evropského servisního střediska pro servis elektrických motorů a robotů, a to ve výši téměř 100 mil. Kč. Investice zahrnovala stavbu nové haly a modernizaci a nákup nových technologií pro zefektivnění výrobního i administrativního prostoru. Díky ní se ABB stalo jediným servisním střediskem tohoto typu v Evropě a vznikají zde standardy i nástroje, které se používají v dalších certifikovaných závodech ABB po celém světě.
Dobrou investicí s velmi krátkou dobou návratnosti se ukázal být projekt ve Vestci u Prahy, v jehož rámci bylo vybudováno nové technické zázemí a školicí středisko jak pro obchodní jednotku Robotika, tak i pro divize Procesní automatizace a Systémy pro energetiku.
V neposlední řadě došlo v roce 2012 k přestěhování centrály ABB do budovy Qubix na Pankráci v Praze 4, která splňuje přísné energetické a ekologické nároky, které společnost ABB má na své budovy po celém světě. Vedle řady architektonických ocenění získala budova i certifikát LEED Platinum, a zařadila se tak mezi energeticky nejefektivnější budovy v České republice.

ABB je přední světovou společností působící v oblasti energetiky a automatizace. Umožňuje zákazníkům ze sféry průmyslu a výroby a distribuce energií zlepšit jejich výkonnost při současném snížení dopadu jejich činností na životní prostředí. ABB má kolem 145 000 zaměstnanců přibližně ve 100 zemích světa. V České republice působí na osmi lokalitách a zaměstnává více než 3 200 lidí.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (62x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...