Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    První mobilní rozvodna VVN na světě

První mobilní rozvodna VVN na světě

Publikováno: 14.9.2008, Aktualizováno: 20.4.2009 13:35
Rubrika: Tiskové zprávy, Rozvody energií

Společnost ABB, s.r.o., přední světový dodavatel technologií pro energetiku a automatizaci, vyvinula a dodala první skutečně mobilní rozvodnu vvn na světě. MX1 je kompaktní, lehká, 170 kilovoltová (kV) rozvodna, která byla navržena tak, aby ji bylo možné rychle a jednoduše přemístit po zemi, moři i letecky a použít kdekoliv na světě.

ABB navrhlo toto zařízení na zakázku Vattenfallu, čtvrté největší energetické společnosti v Evropě, a ve spolupráci s operátorem přenosové soustavy Svenska Kraftnat. „Cílem bylo uspokojit potřebu po mobilní rozvodně, která by mohla být v případě kritických nouzových situací rychle dopravena na příslušné místo. Jedná se o plnohodnotnou rozvodnu 170 kV, určenou pro použití v případě nouze pro co nejrychlejší a nejefektivnější obnovení dodávek elektrického proudu,“ uvádí Lennart Ahnlund, vedoucí projektu z Vattenfallu.
Rozvodna pokrývá široké spektrum výkonů (170/52/24–12 kV) a sestává z několika kontejneru a jednoho vozu. A co je opravdu klíčové? Zařízení splňuje řadu přísných konstrukčních nároků, díky nimž je zcela flexibilní a mobilní. „Hlavním kritériem bylo, že řešení musí bezchybně fungovat ve všech myslitelných situacích, navzdory technické složitosti, která je u mobilní rozvodny nevyhnutelná,“ řekl Inge Johansson, hlavní konstruktér MX1.


 

MX1 v provozu v rozvodně Vattenfallu ve Švédsku, s mobilní rozvodnou 52/54–12 kV v popředí.

Požadavkem bylo, aby rozvodna vyhovovala evropským předpisům pro přepravu, takže šířka nesmí překročit 3,1 metru, výška 4 metry a hmotnost 100 tun. Díky tomu lze MX1 převážet po silnici bez zvláštních povolení nebo policejního doprovodu. Všechny komponenty a kontejnery byly upraveny tak, aby se zmenšil jejich rozměr, snížila hmotnost a vešly se tak do letounu Antonov. Transformátor 25 MV A je bezpochyby nejmenší a nejlehčí svého druhu. Váží pouze 57 tun (78 včetně přepravního vozu a dalšího příslušenství).
Rozvodna může být provozována za extrémních teplot až do –50 °C. To vyžadovalo inovaci technologie materiálů, která zaručila, že spojky 170 kV kabelu budou dostatečně pružné a vydrží extrémní mráz.
Díky modulární konstrukci lze MX1 provozovat buď jako kompletní rozvodnu nebo jako náhradu nefunkčních komponentů. Instalace a uvedení do provozu rozvodny MX1 je velice rychlé, takže dodávky proudu mohou být obnoveny během pár hodin.
Jednotlivé moduly sestávají z vozu s transformátorem 25 MV A, kontejneru s plynem izolovaným rozváděčem 170 kV a kontejneru s plynem izolovaným rozváděčem 52 kV a třemi vývody. Dále pak z kontejneru 24–12 kV se vzduchem izolovaným rozváděčem, plynem izolovanými vypínači a pěti vývody, dvou kontejnerů obsahujících vybavení nulového bodu soustavy, jednoho kontejneru se systémem chránění a ovládání a jednoho pomocného kontejneru. Každý z těchto komponentů je přednastavený pro snadnou instalaci „plug and play“.


 

MX1 je navržena tak, aby instalace a uvedení do provozu bylo co nejsnadnější a dodávky elektřiny mohly být obnoveny během pár hodin.

Vattenfall má jednu rozvodnu MX1 umístěnou na strategickém místě pokrývajícím severní polovinu Švédska a uvažuje o objednání druhé rozvodny pro jižní polovinu země. Navíc nasadil menší mobilní rozvodnu (52/24–12 kV), rovněž od ABB, a učinil objednávku na další dvě.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (571x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (67x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (66x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...