Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    První mobilní rozvodna VVN na světě

První mobilní rozvodna VVN na světě

Publikováno: 14.9.2008, Aktualizováno: 20.4.2009 13:35
Rubrika: Tiskové zprávy, Rozvody energií

Společnost ABB, s.r.o., přední světový dodavatel technologií pro energetiku a automatizaci, vyvinula a dodala první skutečně mobilní rozvodnu vvn na světě. MX1 je kompaktní, lehká, 170 kilovoltová (kV) rozvodna, která byla navržena tak, aby ji bylo možné rychle a jednoduše přemístit po zemi, moři i letecky a použít kdekoliv na světě.

ABB navrhlo toto zařízení na zakázku Vattenfallu, čtvrté největší energetické společnosti v Evropě, a ve spolupráci s operátorem přenosové soustavy Svenska Kraftnat. „Cílem bylo uspokojit potřebu po mobilní rozvodně, která by mohla být v případě kritických nouzových situací rychle dopravena na příslušné místo. Jedná se o plnohodnotnou rozvodnu 170 kV, určenou pro použití v případě nouze pro co nejrychlejší a nejefektivnější obnovení dodávek elektrického proudu,“ uvádí Lennart Ahnlund, vedoucí projektu z Vattenfallu.
Rozvodna pokrývá široké spektrum výkonů (170/52/24–12 kV) a sestává z několika kontejneru a jednoho vozu. A co je opravdu klíčové? Zařízení splňuje řadu přísných konstrukčních nároků, díky nimž je zcela flexibilní a mobilní. „Hlavním kritériem bylo, že řešení musí bezchybně fungovat ve všech myslitelných situacích, navzdory technické složitosti, která je u mobilní rozvodny nevyhnutelná,“ řekl Inge Johansson, hlavní konstruktér MX1.


 

MX1 v provozu v rozvodně Vattenfallu ve Švédsku, s mobilní rozvodnou 52/54–12 kV v popředí.

Požadavkem bylo, aby rozvodna vyhovovala evropským předpisům pro přepravu, takže šířka nesmí překročit 3,1 metru, výška 4 metry a hmotnost 100 tun. Díky tomu lze MX1 převážet po silnici bez zvláštních povolení nebo policejního doprovodu. Všechny komponenty a kontejnery byly upraveny tak, aby se zmenšil jejich rozměr, snížila hmotnost a vešly se tak do letounu Antonov. Transformátor 25 MV A je bezpochyby nejmenší a nejlehčí svého druhu. Váží pouze 57 tun (78 včetně přepravního vozu a dalšího příslušenství).
Rozvodna může být provozována za extrémních teplot až do –50 °C. To vyžadovalo inovaci technologie materiálů, která zaručila, že spojky 170 kV kabelu budou dostatečně pružné a vydrží extrémní mráz.
Díky modulární konstrukci lze MX1 provozovat buď jako kompletní rozvodnu nebo jako náhradu nefunkčních komponentů. Instalace a uvedení do provozu rozvodny MX1 je velice rychlé, takže dodávky proudu mohou být obnoveny během pár hodin.
Jednotlivé moduly sestávají z vozu s transformátorem 25 MV A, kontejneru s plynem izolovaným rozváděčem 170 kV a kontejneru s plynem izolovaným rozváděčem 52 kV a třemi vývody. Dále pak z kontejneru 24–12 kV se vzduchem izolovaným rozváděčem, plynem izolovanými vypínači a pěti vývody, dvou kontejnerů obsahujících vybavení nulového bodu soustavy, jednoho kontejneru se systémem chránění a ovládání a jednoho pomocného kontejneru. Každý z těchto komponentů je přednastavený pro snadnou instalaci „plug and play“.


 

MX1 je navržena tak, aby instalace a uvedení do provozu bylo co nejsnadnější a dodávky elektřiny mohly být obnoveny během pár hodin.

Vattenfall má jednu rozvodnu MX1 umístěnou na strategickém místě pokrývajícím severní polovinu Švédska a uvažuje o objednání druhé rozvodny pro jižní polovinu země. Navíc nasadil menší mobilní rozvodnu (52/24–12 kV), rovněž od ABB, a učinil objednávku na další dvě.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (375x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (55x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (51x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...