Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Klasické    První metry komína padly k zemi, jeho demolice probíhá v noci

První metry komína padly k zemi, jeho demolice probíhá v noci

Publikováno: 27.2.2011
Rubrika: Klasické, Lidé-Věci-Události

Komplexní obnova Elektrárny Tušimice II pokročila se vstupem do nového roku do další fáze své realizace. V současné době finišují montážní práce a již v březnu začnou čistící operace – vyvářka a profuky – kotle výrobního bloku 22. Po nich budou následovat komplexní zkoušky celého zmodernizovaného zařízení. Pokud proběhne vše ke spokojenosti zadavatele, tedy Skupiny ČEZ, najede pak v srpnu výrobní blok 22 do zkušebního provozu.

„Stejný postup proběhne i v případě výrobního bloku 21. předpokládáme, že jeho komplexní vyzkoušení proběhne v listopadu. V závěru roku bychom tak mohli oba bloky převzít do předběžného provozu. Stejně jako u již zmodernizovaných bloků 23 a 24 bude následovat dlouhodobé ověření v běžném provozním režimu,“ říká Otakar Tuček, ředitel Elektráren Tušimice a Prunéřov.

Dalšími pracemi, jimiž nyní žije II. etapa komplexní obnovy, jsou kompletace centrálního velína a demolice 300 metrů vysokého komína. Velín je stavebně dokončen a nyní se vybavuje nábytkem, velkoplošnými obrazovkami a operačními pulty. „Najetí megavelína pro všechny čtyři bloky proběhne až po stabilizaci provozu. Stane se tak ve chvíli, až pomine veliká kumulace lidí a techniky v elektrárně,“ podotýká k tomu Otakar Tuček.

Samostatnou a hlavně velice významnou kapitolou je bourání komína, které má na starosti specializovaná firma. V současné době je už o 45 metrů nižší. Práce přitom pokračují podle meteorologické situace, tedy podle aktuálních venkovních teplot. „Samozřejmě, že v době, kdy byly teploty pod nulou, nebo když sněžilo, tak se pracovat na komíně nedá. Plně se demolice obnoví až v březnu,“ poznamenal Otakar Tuček. Z bezpečnostních důvodů se komín bourá pouze v nočních hodinách, kdy ostatní práce na modernizaci stojí. Tak, jak bude komín ubývat, se ovšem bude snižovat i ochranné bezpečnostní pásmo. Rovněž jeho okolí by už mělo být vyklizeno, takže demoliční práce budou moci probíhat i přes den. Komín by tudíž měl zmizet z povrchu zemského do konce letošního roku.

Jak ještě ředitel Tuček uvedl, právě nyní probíhá i dlouhodobé ověřování již zmodernizovaných výrobních bloků 23 a 24 v provozním režimu. Postupně se s ním lidé učí pracovat a hlavně vychytávají mouchy, které má každé nové dosud v praxi řádně nevyzkoušené zařízení. Spolehlivost je teď aktuální problematikou obnovených bloků.

„Podařilo se nám obnovit výrobní zařízení, které bude schopno dalších 25 let provozu. Už máme ověřeno, že umí spalovat méně kvalitní uhlí s vyšším obsahem síry, aniž by to pocítilo životní prostředí v okolí elektrárny. Nejenže dodržujeme všechny emisní limity, my jsme dokonce hluboko pod nimi. Hrubá účinnost je také vynikající. Byla plánovaná na 38%, běžně se ovšem dostaneme nad 40%. Pokud vyrábíme teplo, což je po většinu dnů v roce, dokonce se blížíme k hranici 42%,“ pochvaluje si Otakar Tuček.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Tušimice II - komínTušimice II - komínTušimice II - komínTušimice II - komín

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (64x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (60x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...