Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    První jaderné elektrárny AP1000 se blíží spuštění

První jaderné elektrárny AP1000 se blíží spuštění

Publikováno: 29.11.2016
Rubrika: Jaderné

Společnost Westinghouse Electric Company staví po světě osm elektráren AP1000 z tzv. tříapůlté generace jaderných reaktorů. V průběhu léta došlo na všech těchto stavbách k významným pokrokům a první reaktory se blíží fázi spouštění. Na zářijovém sympoziu World Nuclear Association Westinghouse oznámil, že do roka budou velmi pravděpodobně spuštěny dva reaktory AP1000. Na prvním z nich, San-men 1, úspěšně probíhají funkční testy a jejich ukončení se předpokládá v říjnu. Před koncem roku zde má být zavezeno palivo.

Stejné testy už provádí i na bloku Chaj-jang 1, na němž práce postupují velmi rychle díky zkušenostem ze San-menu. „Doufáme, že brzy budeme mít v Číně připojeny k síti čtyři bloky AP1000,“ uvedl na londýnském sympoziu José Emeterio Gutiérrez, prozatímní generální ředitel Westinghouse.

Zkušenosti z výstavby čtyř čínských AP1000 se daří aplikovat na další čtyři bloky ve výstavbě v USA. Projekty v lokalitách V.C. Summer a Vogtle jsou za těmi asijskými asi o dva roky pozadu.

Stavební fáze končí
Na druhém bloku elektrárny V.C. Summer se poslední zásadní milník odehrál 30. srpna, kdy Westinghouse úspěšně instaloval do jaderného ostrova reaktorovou nádobu o váze 278 tun. Jednalo se o přelomový krok, kterým se projekt ze stavební fáze posouvá do fáze montáže reaktorového systému bloku včetně čerpadel, potrubí a kabeláže.

„Reaktorová nádoba je srdcem elektrárny AP1000 a její osazení je klíčovým momentem stavební fáze projektu,“ prohlásil Jeff Benjamin, senior vice prezident Westinghouse pro nové elektrárny a významné projekty. „Nyní se posuneme k instalaci parogenerátorů, k níž dojde ještě tento rok. Příští rok pak budou zapojeny systémy, a elektrárna se tak bude pomalu probouzet k životu.“

Umístění reaktorové nádoby předcházelo začátkem srpna usazení další části jaderného ostrova, modulu CA02, který váží 60 tun a na výšku má 12 metrů. Spolu s moduly CA01 a CA03 tvoří stěny zásobní nádrže kontejnmentu (In-Containment Refueling Water Storage Tank). Tato nádrž se naplní vodou s roztokem kyseliny borité a bude součástí pasivního systému chlazení kontejnmentu a záložní nádrží pro chlazení reaktorové nádoby.

Na této elektrárně společnosti South Carolina Electric & Gas Company pokračuje Westinghouse také se stavbou druhého bloku AP1000 s označením V.C. Summer 3. Ten má být uveden do provozu v roce 2020, zatímco V.C. Summer 2 o rok dříve.

Hlavní moduly na místě
O dvě stě kilometrů dál u města Waynesboro ve státě Georgia vyrůstají další dvě „ápétisícovky“ pro společnost Georgia Power. Podle generálního ředitele Gutiérreze k instalaci reaktorové nádoby na Vogtle 3 dojde v řádu týdnů. Mezi poslední milníky na třetím bloku patří instalace důležitých součástí turbogenerátoru: na své místo byl vyzvednut stator generátoru o váze 417 tun a deaerátor vážící 275 tun.

Stator generátoru se skládá ze samotného statoru a jeho pláště. Deaerátor má na délku více než 44 metrů a vysoký je šest metrů. Jedná se o jednu z největších komponent instalovaných na turbínový ostrov. Tato komponenta je zodpovědná za čištění napájecí vody.

Další pokroky na bloku číslo 3: instalace šesti nových panelů ochranné budovy kontejnmentu, dodání prvního z osmi čerpadel chladicího systému, instalace modulů CA02 a CA03, do výšky roste stavba chladicí věže.

Na Vogtle 4 byl na konci června za pomoci jeřábu umístěn do jaderného ostrova obří modul CA05. Ten se skládá z plátů vyztužené oceli, které budou vyplněny betonem. Modul tak bude sloužit jako nosná konstrukce pro budovu kontejnmentu. Ochranné zdi modulu pak budou oddělovat jednotlivé prostory v budově kontejnmentu.

Na tuto úspěšnou operaci navázala v srpnu instalace modulu CA20, který je s rozměry 20x14x20 metrů vůbec největším komponentem AP1000. Uvedení třetího bloku do provozu je plánováno na polovinu roku 2019, čtvrtý blok má být spuštěn v polovině roku 2020.

Hydraulické testy v Číně
Jak postupovaly práce v Číně? Výstavba bloku Chaj-jang 1, která začala s půlročním zpožděním oproti prvnímu bloku v San-menu, se rázně blíží do stejné fáze pokročilosti. Například hydraulické testování se v San-menu odehrálo v květnu a stejný milník zaznamenali na Chaj-jang 1 na začátku července. Tlaková zkouška nádoby reaktoru zde potvrdila vysokou úroveň bezpečnosti a kvality jednotlivých prvků. Test ukázal, že systém reaktoru AP1000 vydrží tlak 211 atmosfér po dobu 10 minut, aniž by došlo k netěsnostem.

Dalším významným milníkem pro Chaj-jang 1 byla instalace integrované hlavy reaktorové nádoby. Tvoří ji několik komponent a umožňuje rychlé odstranění hlavy reaktorové nádoby při překládce paliva. Skládá se ze zdvižného zařízení, seismické ochrany pro pohon řídicích tyčí, podpory pro ventilační potrubí hlavy reaktoru, elektrických kabelů, kabelů a potrubí pro vybavení aktivní zóny, kabelů a krytu chlazení. Celý systém je osazen přímo na hlavu reaktorové nádoby a napomáhá tak minimalizovat potřebný čas, lidskou sílu a množství radiace při demontáži a montáži hlavy při výměně jaderného paliva.

First AP1000 nuclear power plants are about to start up
The Westinghouse Electric Company is currently constructing eight AP1000 power stations around the globe from the so called three and a half generation nuclear reactors. All constructions had achieved major progress during the summer and the first reactors are drawing near the starting phase, Westinghouse announced in the September symposium of World Nuclear Association that most probably two AP1000 reactors will be started within one year. Successful functional testing is taking place on the first reactor, San-men 1. The testing should be completed at the end of October. Fuel should be delivered there before the end of this year.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Momentky z instalací modulůModul CA03Momentky z instalací modulůInstalace reaktorové nádoby

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (40x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...