Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    První čerpací stanice CNG na dálnici D5 v Králově Dvoře

První čerpací stanice CNG na dálnici D5 v Králově Dvoře

Publikováno: 3.9.2013
Rubrika: Plynárenství, Paliva

VEMEX s.r.o., LUKOIL Czech Republic s.r.o. a GASCONTROL, společnost s r.o. pokračují ve výstavbě plnicích stanic CNG pro veřejnost v síti čerpacích stanic LUKOIL. Stávající nabídku klasických pohonných hmot tak rozšiřuje o tuto alternativu, šetrnou k životnímu prostředí a podstatně snižující provozní náklady v dopravě.

Klíčová slova: plnící stanice CNG, LUKOIL

Dne 2. 9. 2013 bylo otevřeno plnící zařízení CNG na čerpací stanici LUKOIL v Králově Dvoře -Počaply, Pod Dálnicí 326.  Plnící zařízení CNG je vybaveno švýcarským bezmazným kompresorem GREENFIELD typu DM o výkonu 85 m3/hod, tlak 300 kPa/270 kPa s tlakovým zásobníkem 1680 litrů. Výdejní stojan od společnosti ADAST Adamov – jednohadicový s koncovkou NGV-1 pistolového typu. Při výstupním tlaku max. 300 bar stanice dokáže obsloužit až 10 vozů za hodinu. Způsob platby - hotovost nebo platební karty. Prodejní cena CNG – 26,00 Kč/kg,otevírací doba – non stop.

Vybudování plnícího samoobslužného místa na čerpací stanici LUKOIL Czech Republic s.r.o. v Králově Dvoře - Počaply je již čtvrtým projektem v řadě, v rámci spolupráce společností VEMEX, GASCONTROL a LUKOIL.   

CNG, stlačený zemní plyn, je čisté palivo s minimálním dopadem na životní prostředí. Plynárenská společnost VEMEX tak pokračuje ve svém úsilí aktivně podporovat zemní plyn jako alternativu klasických paliv a jako ekologické palivo budoucnosti.


Pozn:

Spolupráce společností VEMEX, LUKOIL, GASCONTROL vychází z Memoranda o spolupráci, uzavřeného dne 20. 5. 2011. Význam spolupráce je maximální rozšíření stanic na CNG v ČR. První 3 stanice byly postaveny v Ostravě, Opavě a Olomouci s cílem pomoci vylepšit životní prostředí.

Společnosti LUKOIL Czech Republic s.r.o.

LUKOIL je jednou z předních světových vertikálně integrovaných ropných a plynárenských společností. V současné době má v ČR 41 stanic.

Společnosti VEMEX

Společnost VEMEX působí na českém trhu se zemním plynem od roku 2006 a patří svým podílem k největším alternativním dodavatelům zemního plynu, především velkým a středním odběratelům. Svůj první plnící stojan na CNG realizovala v roce 2010 v areálu firmy GASCONTROL v Havířově – Suché. V současnosti jsou vybudovány CNG stanice v Ostravě – Muglinov, Olomouci – Hodolany a Opavě – Jaktaři.

Malé odběratele a domácnosti má ve své péči dceřiná firma VEMEX Energie a.s., která se zabývá prodejem zemního plynu i elektrické energie.

Působení na slovenském trhu zabezpečuje dceřiná společnost VEMEX Energo s.r.o., sídlící v Bratislavě.

Společnosti GASCONTROL

Firma GASCONTROL, společnost s r.o., která je lídrem skupiny GASCONTROL GROUP, působí v odvětví energetiky od června 1992. Specializuje se na výzkum, výrobu a montáž plynárenských a jiných energetických zařízení.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Využití expandérů při redukci tlaku zemního plynuVyužití expandérů při redukci tlaku zemního plynu (33x)
Hlavním úkolem redukčních stanic v zařazených rozvodech zemního plynu (ZP) je snížení tlaku rozvodů z tranzitních p...
Česká republika má studii pro rozšiřování objemu zásobníků plynu (30x)
Česká republika bude rozšiřovat objem podzemních zásobníků plynu tak, aby pokryl 50 procent její roční spotřeby.  Na ned...
Auta s hybridním vodíkovým pohonem závodila v PrazeAuta s hybridním vodíkovým pohonem závodila v Praze (28x)
Finále slovenských a českých týmů v šestihodinovém vytrvalostním závodě aut s hybridním vodíkovým pohonem se konalo dnes...