Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Projekt malých jaderných reaktorů - velká šance pro český průmysl

Projekt malých jaderných reaktorů - velká šance pro český průmysl

Publikováno: 18.2.2013, Aktualizováno: 16.5.2013 13:12
Rubrika: Jaderné, Technologie, materiály, Tiskové zprávy

Unikátní projekt malých jaderných reaktorů SVBR-100, který ruská státní korporace Rosatom představila ve světové premiéře na loňském veletrhu Atomex v Praze, vstupuje do realizační fáze. Rosatom podepsal první kontrakt s dodavatelem tohoto projektu - ukrajinskou společností Turboatom. Dodavatele ale hledá i v České republice. Objem trhu s malými reaktory se během příštích třiceti let odhaduje na 300-600 miliard dolarů.

Klíčová slova: jaderné reaktory, Rosatom

SVBR-100 je projekt malého kovem chlazeného reaktoru o výkonu 100 MW, který technicky vychází z reaktorů jaderných ponorek. Jeho kompaktní rozměry umožňují snadnou instalaci i v dopravně obtížně přístupných lokalitách.
Tento projekt přináší velké možnosti pro rozvoj českého průmyslu: téměř dvě desítky českých firem (ARAKO, EDT Transformatory, ENVINET, CHEMCOMEX Praha, Chladicí věže Praha, I&C Energo, MODŘANY Power, MPower Engineering, PROMONT, PSG International, Sandvik Chomutov Precision Tubes, SIGMA Group, ŠKODA JS, ÚJV Řež, VÍTKOVICE Power Engineering, VÚJE Česká republika, ZAT, ZVVZ-Enven Engineering) vloni během veletrhu Atomex podepsalo memorandum o spolupráci při vývoji reaktoru SVBR-100.
„Vývoj SVBR-100 pokročil tak daleko, že v současné době hledáme na mezinárodním trhu dodavatele konkrétních částí reaktoru. Další etapou realizace projektu byl podpis kontraktu se společností KompletEnergo, která zastupuje ukrajinský Turboatom. Ten dodá první turbínu," říká Vladimír Petročenko, generální ředitel společnosti AKME-Engineering ze skupiny Rosatom, která se zabývá realizací projektu. „Spuštění experimentálně-průmyslového energobloku s reaktorovými bloky SVBR-100 v ruském Dimitrovgradu je plánováno na rok 2017,“ dodal Petročenko.
Podle odhadů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) bude světová poptávka po reaktorech o malém a středním výkonu (100-400 MW) do roku 2040 představovat zhruba 500-1000 bloků. Celková hodnota tohoto segmentu trhu se pak odhaduje na 300 - 600 miliard dolarů, tj. zhruba 6-12 bilionů korun. Reaktory tohoto typu najdou uplatnění například v odlehlých oblastech nebo v zemích s nedostatkem pitné vody, protože v režimu výroby pitné vody z mořské jsou schopny vyprodukovat až 200 tisíc tun pitné vody za 24 hodin. „České firmy mají jedinečnou šanci zařadit se mezi klíčové dodavatele tohoto projektu," říká Petročenko. "S českými partnery udržuje ruská jaderná energetika fungující obchodní vztahy - jen v loňském roce Rosatom objednal v České republice zakázky za více než tři miliardy korun (120 milionů eur)," uvedl Petročenko.

Technické informace: Reaktor SVBR-100 je navržen tak, že celý primární okruh (aktivní zóna, vyvíječe páry a přidružené vybavení, jako je hlavní cirkulační čerpadlo) je ponořen do nádrže s chladící lázní ze slitiny olova a bismutu. Bude se jednat o modulovou výrobu a rektor bude vzhledem k jeho rozměrům a váze možné dovézt na cílové místo po železnici, silnici nebo po vodě. Podle potřeby lze takových modulů nainstalovat i několik na jednom místě. Výstup z tohoto multifunkčního reaktoru může být využit i jako zdroj tepla, průmyslové páry či k odsolování vody, a také pro výrobu elektřiny.

Reaktor SVBR

Koncept SVBR-100 již byl použit v sedmi ruských jaderných ponorkách třídy Alfa a v experimentálních pozemních reaktorech. Reaktor bude schopen používat různé druhy jaderného paliva. Při užití paliva na bázi oxidu uranu obohaceného až na 16,8 % bude reaktor schopen fungovat 7-8 let, než budee třeba palivo vyměnit. Již na konci listopadu loňského roku byla zahájena výroba paliva pro tento typ reaktorů. První experimentální palivový článek vyrobila ruská společnost MSZ (Mashinostroitelny Zavod. Ta v prosinci vyrobila ještě několik dalších, které nyní absolvují testování v rychlém reaktoru BN-600, instalovaném na Bělojarské jaderné elektrárně.

 

Partneři rubriky Technologie, materiály:

   

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (67x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (54x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...