Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Přínos optimalizace odstávek k celkové výrobě elektrické energie je zásadní

Přínos optimalizace odstávek k celkové výrobě elektrické energie je zásadní

Publikováno: 27.2.2013
Rubrika: Elektrárny, Jaderné

Rok 2012 je finálním rokem projektu „B15T“, ve kterém má Jaderná elektrárna Temelín za cíl dosáhnout výroby 15 TWh a této výroby dosahovat minimálně dalších 30 let. Dne 13. září 2012 ve 22:37 hodin byla úspěšně ukončena odstávka 1. bloku (druhá v pořadí, kdy odstávka 2. bloku proběhla ve dnech 11. 5. až 27. 6 s délkou 47 dní), a tím byl v oblasti délky odstávek vytvořen předpoklad splnění cíle. Odstávky v roce 2012 byly ve srovnání s plánem zkráceny celkem o 6 dní. Položme si otázku – nebylo možné dosáhnout více? Anebo – za jakou cenu se to podařilo? Autor v článku se zaměřuje na faktory, které ovlivňují právě rychlost a ekonomiku odstávky. Popisuje i výhled v oblasti optimalizace do budoucna.

Klíčová slova: výroba, Temelín, odstávka

Celý článek (autor: Ing. Lubomír Hobza, VODB koordinace Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, a.s.) je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

The benefit of outage optimization for the overall production of electricity is vital
2012 is the final year of the "B15T" project, under which the Temelín nuclear power plant is aiming to achieve the production of 15 TWh and to maintain this level of production for at least 30 years to come. On 13 September 2012, at 10:37 PM, an outage of unit 1 (second overall, the outage of unit 2 took place between 11 May and 27 June - 47 days) was successfully completed and good conditions were therefore established to meet the target outage length. Compared to the plan, outages in 2012 were reduced by a total of 6 days. Let us ask ourselves - would it be possible to achieve even more? Or - at what price have we succeeded? In his article, the author focuses on factors that influence the speed and economy of outages. He also describes the outlook as regards optimization in the future.

Вклад оптимизации профилактических остановок по отношению к общему производству электроэнергии значителен
2012 год является финальным годом проекта В15Т, в котором АЭС Темелин поставила перед собой цель достичь производства 15 Twh и поддерживать этот уровень минимально последующих 30 лет. 13 сентября 2012 года в 22.37 была успешно завершена остановка 1 блока (вторая остановка по счёту, первая остановка — отключение 2 блока проходила 11.05. - 27.06. и длилась 47 дней), и этим была создана возможность сократить длительность остановок и добиться цели. Профилактические остановки в 2012 году по сравнению с планом были сокращены на 6 дней. Была ли возможность достичь большего? И какой ценой это было достигнуто? Автор статьи описывает факторы, которые влияют на быстроту и экономность остановок. Рассказывает и о возможностях оптимизации этих процессов в будущем.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (46x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...