Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Příklad skrytě se rozvíjejícího defektu pod ochrannou protikorozní vrstvou a přijatá nápravná opatření

Příklad skrytě se rozvíjejícího defektu pod ochrannou protikorozní vrstvou a přijatá nápravná opatření

Publikováno: 21.1.2013, Aktualizováno: 16.5.2013 13:26
Rubrika: Technologie, materiály, Plynové

Zachycování oxidu siřičitého ze spalin je na tepelných elektrárnách v provozu již řadu let. S větším nebo menším úspěchem jsou používány různé systémy. U všech je ovšem nutné řešit korozní ochranu ocelových částí technologie proti korozně agresivním spalinám a případně kondenzátu z nich. Jedním z používaných povlaků je povlak z pryže. Protikorozní ochrana kovových částí přicházejících do styku se spalinami pogumováním (ruberliningy) se osvědčila jako funkční a ekonomicky výhodná. Tímto způsobem jsou chráněny nejen vlastní kouřovody, ale v některých případech i vnitřní tubusy komínů. Spojení dvou materiálů s výrazně odlišnými mechanickými vlastnostmi v sobě skrývá kromě výhod i riziko skrytého růstu defektů v nosných ocelových částech. Příspěvek popisuje jeden konkrétní příklad, který byl zjištěn v okamžiku blízkém havárii velkého rozsahu (přímé ohrožení životů a značné ekonomické ztráty) a následné kroky k okamžitému provizornímu zajištění konstrukce a ke konečné opravě. Příklad je zajímavý i tím, že se na vzniku havarijní situace podílelo jiné, s havarovanou částí na první pohled nijak nesouvisející technologické zařízení, vzdálené několik desítek metrů.

Klíčová slova: korozní ochrana, spaliny, defekt 

Celý článek (autoři: Ing Karel Bejr,  - ČEZ, a.s.- OJ Teplárny, lokalita Tisová, Ing. Ladislav Horváth, CSc., Ing. Eugen Ohanka, VAMET s.r.o., Ing. Milan Kolovrat, ENGO servis s.r.o., Milan Kriško, LEMONTA s.r.o.) je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

Example of a hidden defect developing under the protective anti-corrosion layer and the corrective measures taken.
Over several years sulphur dioxide from burnt gases in heat plants is caught. Various systems are used with greater or lesser success. However, in all cases the corrosion protection of steel parts of the equipment against corrosive burnt gases and the condensate from them must be resolved. One used coat is from rubber. The anti-corrosion protection of metal parts in contact with burnt gases by rubberizing has been well established as functionally and economically beneficial. This can be used to protect not only chimney flues but, in some cases, the inside tubes of chimneys. Linking two materials with significantly different mechanical properties has, in addition to some advantages, also the risk of hidden defects in load-bearing steel parts increasing. The article describes one specific case which was ascertained at the moment of an extensive accident (direct threat to lives and large economic loss) and the consequent steps for immediately temporarily securing the construction and final repair. The example is interesting because the emergency was caused by other equipment not related to the failed part on the first site several tens of metres from the accident.

Пример скрытого развивающегося дефекта под защитным антикоррозийным слоем и принятые необходимые меры
Улавливание сернистого оксида из продуктов сгорания происходит на теплоэлектростанциях уже несколько лет. С большим или меньшим успехом используются различные системы. Но у всех возникает проблема антикоррозийной охраны стальных частей от агрессивных продуктов сгорания или их конденсата при технологических процессах. Одним из часто используемых покрытий является каучуковое покрытие. Антикоррозийная защита металлических частей, находящихся в соприкосновении с продуктами сгорания с помощью прорезинивания (т.е. нанесения защитного слоя резины на поверхность) зарекомендовала себя, как хорошо функционирующая и экономически выгодная мера. Этим способом защищаются не только дымоотводы, но в некоторых случаях и внутренние тубусы труб. Соединение двух материалов с различными механическими свойствами скрывают в себе риск образования и роста дефектов в несущих металлических частях. Статья описывает один конкретный случай, который был обнаружен в момент приближающейся крупной аварии (прямая угроза жизни и значительные экономические потери) и последующие шаги немедленного временного укрепления конструкции и поэтапная полная реконструкция объекта. Пример интересен ещё и тем, что возникновение аварийной ситуации спровоцировало технологическое оборудование, на первый взгляд совершенно не связанное с аварийной частью и удалённое от места поломки на несколько десятков метров.

 

Partneři rubriky Technologie, materiály:

   

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (56x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (41x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (38x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...