Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    CO2    Povolenky dostane ČEZ, řekli poslanci

Povolenky dostane ČEZ, řekli poslanci

Publikováno: 18.6.2009, Aktualizováno: 9.7.2009 07:59
Rubrika: CO2, Názory, komentáře

(www.e15.cz, 18. 6. 2009) - Vítězem klání o desítky miliard, které elektroenergetické firmy v budoucnu ušetří, protože výměnou za investice do modernizace výroby dostanou emisní povolenky zdarma, se včera stal ČEZ. Poslanci tuzemského dominantního výrobce včera přímo postrčili na startovací čáru. Rozhodli totiž, že energetické firmy mají předložit plán investic do března příštího roku a významnou část z nich uskutečnit do roku 2011. ČEZ je na to připraven. Podle generálního ředitele Martina Romana může rozjet projekty v konečné hodnotě přesahující třicet miliard korun. Z 68 miliard korun, které má stát za bezplatné povolenky inkasovat, si tak ČEZ ukrojí zhruba třetinu. A ostatním společnostem se to nelíbí. ,,Stanovené podmínky jsou v praxi akceptovatelné snad jen pro ČEZ. Pro ostatní výrobce elektřiny a tepla v ČR by znamenaly obrovský problém," uvedl partner skupiny J&T Daniel Křetínský.

Nespokojenců je víc. Podle exministra financí Miroslava Kalouska šlo včera výlučně o lobbistické rozhodnutí, exministr životního prostředí Martin Bursík mluví rovnou o krádeži za bílého dne. A ve sněmovně bylo živo nejen kvůli ostrým výrokům politiků. Z galerie hostů musela ochranka vyvést hrstku odpůrců ČEZ. Ti rozvinuli zelený transparent s nápisem Poslanci lidem berou, ČEZu dávají. A poslanci na lavice dostali letáky s totožným sloganem. Protesty však byly marné, pro návrh hlasovalo 96 ze 132 přítomných poslanců, proti bylo šestnáct zákonodárců.

Podle přijatého návrhu má ministerstvo životního prostředí do konce letošního října vyzvat výrobce elektřiny, aby mu předložili potřebné podklady, a to do konce března příštího roku. Dodat je nutné mimo jiné plán investic do vybavení a čistých technologií v objemu odpovídajícím nejméně předpokládané tržní hodnotě bezplatně přidělených povolenek. Alespoň polovinu z toho pak musí dotyčná firma investovat do 31. prosince 2011. Jednotlivé projekty poté bude posuzovat jak česká vláda, tak také Evropská komise.

Návrh, který má otevřít cestu k emisním povolenkám zdarma, je součástí novely zákona o spotřebních daních. Do ní byl vtělen jako takzvaný přílepek. Novela nyní míří do Senátu a odpůrci přílepku, zejména exministr Bursík, doufají, že horní komora návrh zastaví. ,,Ještě je otázkou, jestli se nepodaří sehnat dostatečný počet poslanců nebo senátorů pro ústavní stížnost, protože se jedná o přílepek. Ještě se ukáže, že ten návrh narušuje hospodářskou soutěž, protože je na míru šitý ČEZ," říká exministr životního prostředí.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Kontakt pro zájemce o zaměstnání v oboru energetiky (25x)
 Norbert Tuša +420 775 337 900 norbert.tusa@afpower.cz...
Budoucnost biopaliv může být v řasáchBudoucnost biopaliv může být v řasách (23x)
Vědci ze společností Synthetic Genomics Inc. a ExxonMobil vyvinuli kmen řas schopný přeměnit uhlík na rekordní množství ...
Klaus odmítl novelu, která počítá s emisními povolenkami pro aerolinky (23x)
(Zdroj: www.idnes.cz) Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona, podle níž by letecké společnosti od roku 2012 musely...