Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Portugalský mezník v hydroenergetice

Portugalský mezník v hydroenergetice

Publikováno: 23.12.2012
Rubrika: Vodní, Elektrárny, Tiskové zprávy

Společnosti Siemens, S.A., a Voith Hydro dodaly kompletní soubor elektromechanických zařízení pro elektrárnu Venda Nova II, podzemní vodní elektrárnu ležící v hloubce 420 metrů na severu Portugalska v oblasti Braga. Tento projekt se jmenovitým výkonem 200 MW a průměrnou roční výrobní kapacitou 220 GWh, jež dostačuje pro 85 000 domácností, je další etapou výstavby energetického systému v této lokalitě, jehož historie se začala psát již v roce 1951.

Klíčová slova: hydroenergetika, vodní elektrárna

Provoz Venda Nova II sestává z centrály instalované pod zemí v hloubce 420 m a podzemního přivaděče, který spojuje nádrže Venda Nova a Salamonde. Aby se využilo spádu mezi těmito dvěma nádržemi, bylo zde použito reverzibilní schéma, jež umožňuje proudění vody z nádrže Venda Nova do Salamonde a alternativně její čerpání v opačném směru, kdy se využívá nejnižších cen v obdobích slabé poptávky po elektrické energii.
Po krátké cestě přístupovým tunelem vstupují návštěvníci do strojovny elektrárny, kde velkoplošné dlaždicové panely azulejos portugalského umělce Graçy Moraise tiše hledí na dva vertikální reverzní turbogenerátory Voith-Siemens.
Hydraulický okruh je tvořen 4,5 km dlouhým tunelem vybudovaným ve skále, horní vpustí u nádrže Venda Nova, přívodním tunelem dlouhým přibližně 2,8 km, dvěma vyrovnávacími komorami, odpadním tunelem dlouhým přibližně 1,4 km a spodní vpustí u nádrže Salamonde.
Postupují rovněž práce na přečerpávací elektrárně Venda Nova III: Kontrakt v hodnotě 123 milionů eur zahrnuje dodávku dvou reverzních Francisových turbín s proměnnými otáčkami a jmenovitým výkonem každé z nich 380 MW a přidružená elektrická zařízení, jako například 420MVA asynchronní generátory, systém frekvenčních měničů, vyvedení výkonu do sítě, řídicí systém a další technologická zařízení. Tento projekt bude dohotoven do konce roku 2015 a jedná se o největší projekt na světě tohoto typu, tedy reverzní turbíny s proměnnými otáčkami.
V České republice se obdobná koncepce uvažuje pro plánovanou přestavbu dvou strojů vodní elektrárny Orlík.
Pro hydroelektrárnu Venda Nova III, jíž vlastní společnost EDP a jež představuje největší připravovaný hydroelektrický projekt v této zemi, dodává společnost Siemens, S.A. v rámci konsorcia elektromechanická zařízení. Tato elektrárna je technologicky inovativní a současně zásadní pro národní hydroenergetickou strategii a její uvedení do provozu je plánováno na rok 2015.

Siemens, s.r.o. patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Již 121 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. Vytváří bezmála 10,5 tisíce pracovních míst, což jej řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2010/2011 (říjen-září) obrat 32 miliard Kč. S objemem exportu, který dosáhl 19,5 miliard Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry. Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 160 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a mezinárodní působení v oblasti průmyslu, energetiky, zdravotnictví a infrastrukturních řešení pro města a jejich okolí. Siemens AG je největším poskytovatelem technologií šetrných k životnímu prostředí, které generují 40 % jeho celkového obratu. Ve finančním roce 2010/2011 dosáhl Siemens obratu 73,5 miliard EUR s čistým ziskem 7 miliard EUR a zaměstnával zhruba 360 tisíc zaměstnanců po celém světě. Další informace naleznete na webové stránce http://www.siemens.cz.

Společnost Siemens, S.A.
Tato společnost má kolem 2 000 zaměstnanců, dva výrobní závody a množství rozhraní spolupráce s univerzitami a dalšími institucemi vyššího vzdělávání a hrála aktivní úlohu v rámci ekonomického vývoje Portugalska po více než 106 let. Siemens Portugalsko aktuálně udržuje globální střediska kompetence pro oblasti, jako jsou výroba, přenos a rozvod elektrické energie, modulární letištní terminály, systémy manipulace se zavazadly, účetní záležitosti, lidské zdroje, nákup, finanční služby a dozor.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (68x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (49x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...