Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Fotovoltaické    Poplatek na obnovitelné zdroje v Německu vzroste o 70 procent

Poplatek na obnovitelné zdroje v Německu vzroste o 70 procent

Publikováno: 18.10.2010
Rubrika: Fotovoltaické

Berlín 18. října (ČTK) - Odběratelé elektrické energie v Německu budou muset v příštím roce platit o 72 procent větší příspěvek na obnovitelné zdroje, než kolik platili v letošním roce. Napsal to dnes ekonomický list Financial Times (FT). Z letošních 2,05 centů se poplatek zvýší na 3,53 centu (asi 85 haléřů) za kilowatthodinu. Čtyřlenná rodina tak bude muset v průměru zaplatit 70 eur (asi 1700 Kč) ročně navíc.
 

Prudký nárůst výše poplatku, kterým se zatěžuje cena elektřiny pro úplně všechny spotřebitele včetně podniků, je výsledkem výrazného zvýšení výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, převážně pak z fotovoltaických článků. Za prvních osm letošních měsíců se meziroční nárůst objemu solární elektřiny z fotovoltaiky v Německu odhaduje na 50 procent.
Německo má v plánu do roku 2030 získávat až 50 procent elektřiny právě z obnovitelných zdrojů. Pokud ale bude pokračovat současným tempem, už v roce 2020 bude na 40 procentech. To je mnohem ambicióznější plán, než má Evropská unie. Ta počítá do roku 2020 s nárůstem tohoto objemu na 20 procent.
Příplatek na obnovitelné zdroje energie byl v Německu zaveden v roce 2000 s cílem pomoci subvencovat přechod z tradičních zdrojů na zdroje obnovitelné. Německo získává energii z uhelných, plynových a jaderných elektráren, hodně se však rozvíjí také alternativní zdroje, včetně větrných farem. Příplatek platí největší producenti energií přímo menším producentům solární a větrné energie, stejně jako zpracovatelům biomasy. Kompenzují jim tak vyšší náklady, než jaké mají tepelné elektrárny. Placení příplatku má v Německu širokou politickou podporu.
Na rostoucí produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů musí reagovat také Česká republika. Kvůli rozmachu fotovoltaických elektráren by totiž cena elektřiny v příštím roce mohla vzrůst podle odhadu regulačního úřadu domácnostem o asi 12 procent a podnikům o zhruba 17 procent. Česká vláda proto hodlá zavést srážkovou daň za elektřinu vyrobenou ze solárních elektráren a použít prostředky z prodeje emisních povolenek, které mají tomuto růstu zabránit.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

JRD má první CO2 nulový byt v republice (37x)
Nízkoenergetický dům Vila Štěrboholy, který realizovala společnost JRD, byl v červnu 2008 vybaven fotovoltaickou elektrá...
ČEZ Obnovitelné zdroje nakoupí solární panely o instalovaném výkonu 10 MW (28x)
Společnost ČEZ Obnovitelné vypsala výběrové řízení na dodavatele solárních panelů o instalovaném výkonu 10 MW. Celkově p...
Parní turbíny pro solární aplikace (25x)
Solární energie se využívá pro výrobu páry již od počátku 20. století. O rozvoj tohoto odvětví se zasadil vynálezce Fran...