Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Obě paroplynové turbíny již vyrobily první dodávky elektrické energie do sítě

Obě paroplynové turbíny již vyrobily první dodávky elektrické energie do sítě

Publikováno: 18.3.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Plynové

Do další fáze pokročila po prvním zkušebním zapálení obou paroplynových turbín výstavba paroplynového cyklu Skupiny ČEZ v Elektrárně Počerady. Zapálení první turbíny proběhlo již 4. února, druhá se svého zážehu dočkala ve středu 6. března. Zatímco ve špičce pracovalo na stavbě až 1 100 zaměstnanců z různých dodavatelských firem, nyní se jejich počet pohybuje kolem 400, přičemž jejich profese jsou už spíše takzvaného spouštěcího charakteru, než montážního.

„Obě zapálení byly úspěšné. Tím jsme pochopitelně vyrobili i první dodávky elektrické energie do sítě. Nyní už probíhají další navazující činnosti, jejichž důsledkem bude závěrečné vyzkoušení celého paroplynového cyklu, včetně parní turbíny a předání stavby provozovateli,“ říká Jiří Šinágl, vedoucí projektového týmu paroplynového cyklu Počerady. Jak dodal, dalšími navazujícími činnosti, které se týkají druhé plynové turbíny, jsou primární zkoušky, první náhřev a profuky kotle a parovodů.
A právě profuky jsou velmi důležité čistící operace parovodů před spuštěním parní turbíny. Podle probíhající fáze jsou označeny písmeny A, B, C a D. „V případě první turbíny už máme hotovy profuky A,B, které obnášely čištění vysokotlakých, střednětlakých a nízkotlakých dílů potrubí. U druhé turbíny se tato čistící operace právě rozjíždí. Poté bude následovat fáze C, jejímž cílem je pročištění potrubí k přepouštěcím stanicím. Čtvrtá fáze D pak obnáší vyčištění společného potrubí obou plynových turbín. Počítáme s tím, že se všemi profuky skončíme v půlce dubna,“ podotýká Jiří Šinágl.
Podle jeho dalších slov budou následovat demontáže provizorií a příprava na zprovoznění parní turbíny. Ta by se mohla poprvé rozjet v polovině května. Pokud půjde vše podle plánů, bude stavba předána provozovateli na sklonku léta letošního roku. „Paroplyn je vyprojektován a postaven tak, aby byl velmi flexibilní pro potřeby trhu s elektřinou. Půlroční zkušební provoz bude přitom součástí dvouletého záručního provozu. Zařízení bude zcela k dispozici dispečerskému řízení elektrizační soustavy, tím pádem začne současně se zkušebním i jeho běžný provoz,“ uzavírá Jiří Šinágl.
Výstavba první paroplynové elektrárny ČEZ o výkonu 880 MW v areálu Elektrárny Počerady začala 25. března 2011 slavnostním poklepáním na základní kámen. Generálním dodavatelem stavby je Škoda Praha Invest. Plynové turbíny jsou od firmy Siemens, spalinový kotel s příslušenstvím od SES Tlmače a parní turbína od Škoda Power. Stavební část má na starosti Metrostav Praha. Dodavatelem plynu bude RWE, přičemž přípojku realizovala Královopolská RIA. Přesné celkové náklady na výstavbu paroplynového cyklu budou známy až po ukončení projektu s přihlédnutím na eliminaci veškerých identifikovaných rizik projektu a zhodnocení finálních investičních nákladů na straně investora. Předběžná cena byla zatím vyčíslena na zhruba 17 miliard korun. V nové elektrárně bude pracovat 26 zaměstnanců.

Ota Schnepp,

mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy


Technická poznámka: Profuky jsou čistící operace, které mají potrubí a jeho speciální části zbavit nečistot, které se do něj dostaly během montáže. Pára jde mimo turbínu přes soustavu destiček. Podle toho jak jsou posekané vytlačenými nečistotami, se odvíjí i počet profuků. Teoreticky může být i jeden, ale většinou jich je kolem deseti, ale třeba i dvacet a více. Prostě profukuje se tak dlouho, dokud destičky svým vzhledem neodpovídají požadovaným parametrům na provoz. Teprve když je pára čistá, se připojí parovody na turbínu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Obrázek nenalazen ...Obrázek nenalazen ...Obrázek nenalazen ...

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (61x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (39x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...