Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Obce by mohly mít podíl z daní od elektráren na jejich území

Obce by mohly mít podíl z daní od elektráren na jejich území

Publikováno: 16.11.2010
Rubrika: Elektrárny

Praha 16. listopadu (ČTK) - Obce a kraje by mohly mít podíl z daní, které odvádějí jaderné a tepelné elektrárny na jejich území. Počítá s tím senátorská novela, jejíž schválení dnes doporučil hospodářský výbor horní komory parlamentu. ČTK to řekl spoluautor novely Vítězslav Jonáš (ODS) s tím, že výbor na předloze nic neměnil.

Proti novele bude mít podle dostupných informací námitky ministerstvo financí; novela by měla státní rozpočet připravit o půl miliardy korun ve prospěch ostatních veřejných rozpočtů. Obdobnou senátorskou předlohu, se kterou se Senát ztotožnil loni v prosinci, ale sněmovna ji v předvolebním složení neprojednala, odmítla už tehdejší vláda Jana Fischera. Podle ní návrh fakticky zaváděl jen další platbu ze státního rozpočtu a byl nepřímou novelou zákona o podnikání v energetice, když ukládal povinnosti elektrárenským společnostem.
Návrh má krajům a obcím zajistit stabilní a zákonem zaručený objem finančních prostředků. Nebyly by už závislé na nahodilých a nenárokových příspěvcích od elektrárenských společností. Podíl na daních by krajům a obcí podle tvůrců předlohy kompenzoval omezení v jejich rozvoji, které musí kvůli elektrárnám strpět.
Kraje, na jejichž území elektrárny jsou, by podle novely měly dostávat šest korun z každé megawatthodiny. Obce v okolí elektráren by měly nárok na 1,50 Kč ze stejného množství elektřiny. Další příspěvek by měly dostávat obce v havarijním pásmu elektráren. Půlmiliardový dopad na státní rozpočet podle Jonáše představuje zhruba polovinu ročního výnosu daně z elektřiny, která byla zavedena v roce 2008.
 

Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (57x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Odsíření a odprášení kotlů K14, K13, K12 elektrárny Třebovice – popis technologie (56x)
Dalkia Česká republika, a.s. (nyní Veolia) a Sdružení NOEN – AC-Technologies uzavřeli dne 4. 11. 2013 smlouvu o dílo na ...
Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (53x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...