Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    NUVIA dodala portálové brány pro měření radiace do Saúdské Arábie

NUVIA dodala portálové brány pro měření radiace do Saúdské Arábie

Publikováno: 9.10.2017
Rubrika: Jaderné

Poslední dvě z celkem patnácti portálových bran za 700 tisíc amerických dolarů dodala česká firma NUVIA výzkumnému ústavu KACST* v Saúdské Arábii. Jejich úkolem je detekovat radioaktivní materiály v projíždějících nákladních a osobních automobilech. Podobné přístroje firma v současné době instaluje například na Letišti Václava Havla v Praze.

„Naše systémy na monitoring radioaktivity v pevných nebo kapalných látkách i v ovzduší najdete po celém světě. Spolupráce s partnerem v Saúdské Arábii je pro nás o to cennější, že jsme kromě prokázání našich kompetencí museli získat i jejich důvěru. Je velmi složité dostat se na tamní trh. S výzkumným ústavem spolupracujeme od roku 2013 a za tu dobu jsme jim dodali patnáct monitorovacích bran, vybavili specializované laboratoře a dodali zařízení na detekci a měření záření,“ říká Martin Pazúr, předseda představenstva NUVIA a. s.

Přitom důvěra saúdského partnera není to jediné, s čím se čeští inženýři museli popasovat. „Musíte se přizpůsobit extrémnímu horku i všudypřítomnému poletujícímu pouštnímu písku, kvůli němuž musejí být kryty zařízení absolutně těsné. Také pracovní režim je zde jiný, dny pracovního volna mají ve čtvrtek a v pátek, náš víkend je pro ně běžným pracovním dnem,“ upřesňuje Larisa Dubská, ředitelka marketingu a komunikace společnosti NUVIA a. s.

Saúdští výzkumníci se školí v Česku

NUVIA už také několik let školí saúdskéodborníky z různých vědních oblastí ze základů jaderných oborů a radiační ochrany. „Poslední třítýdenní školení proběhlo letos v létě, kdy kromě odborných přednášek rijádští výzkumníci navštívili i vývojová a výrobní pracoviště, například ÚJV v Řeži, naše prostory pro vývoj a výrobu scintilačních detektorů v Kralupech nad Vltavou, Jadernou elektrárnu Temelín a další,“ dodává Larisa Dubská.

Dohoda posvěcená saúdskou vládou

Spolupráce s výzkumným centrem KACST není jedinou aktivitou firmy v Saúdské Arábii.  Před třemi lety třebíčská NUVIA podepsala memorandum o spolupráci na projektech spojených s měřením ionizujícího záření s organizací vlastněnou tamní vládou TAQNIA**. Ta investuje do úspěšných projektů spolupráce firem a akademické sféry v oblasti pokročilých technologií a zajišťuje jejich uplatnění v praxi. Podporu vědy a výzkumu zahrnuje i nový reformní plán, který před rokem představil korunní princ Muhammad bin Salmán Saúd, jehož cílem je zreorganizovat ekonomiku dnes závislou především na příjmech z prodeje ropy.

Výzkumná centra i svoz odpadu

Portálové brány od firmy NUVIA na zjištění potenciálně radioaktivního materiálu najdete i na prozaičtějších místech, než jsou jaderná pracoviště. „Naše portály používají komunální služby při svozu odpadu, slévárny či šrotiště. Mobilní portály zase slouží jednotkám integrovaného záchranného systému, které během chvíle poskládají funkční bránu tam, kde je podezření na pohyb radioaktivního materiálu,“ vysvětluje Martin Pazúr. Třebíčskou technologii pro detekci radioaktivity v nákladních automobilech používají například italská města Řím, Narni a další. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
NUVIA dodala portálové brány pro měření radiace do Saúdské ArábieNUVIA dodala portálové brány pro měření radiace do Saúdské ArábieNUVIA dodala portálové brány pro měření radiace do Saúdské Arábie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (41x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (38x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...