Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    NUSIM 2009 = náznaky optimismu v jaderné komunitě

NUSIM 2009 = náznaky optimismu v jaderné komunitě

Publikováno: 30.6.2009
Rubrika: Jaderné

Ve znamení mírného optimismu proběhla 30. března až 2. dubna 2009 konference NUSIM 2009, na které se sešli členové slo­venské, německé a české nukleární společnosti. V krásném prostředí horského hotelu IFA v německém městečku Schöneck se uskutečnil již sedmnáctý ročník. Toto původně trojstranné informativní setkání se stalo postupem času otevřenou mezi­národní konferencí poskytující účastníkům přehled nejen o tom, v jakém stavu je jaderná energetika v těchto zemích, ale také o tom, kam pokročila jaderná technika a organizace řízení provozu ve zvyšování bezpečnosti a spolehlivosti provozo­vaných bloků jaderných elektráren. Na letošní konferenci odeznělo celkem 36 referátů.

Na jednání i při doprovodných spole­čenských akcích se projevila změna atmosféry v jaderné komunitě. Po rozča­rování a skepsi, které doprovázely minulá léta útlumu a umělého potlačování využí­vání jaderné energie v řadě zemí EU, se dnes již projevuje mírný optimismus. Nicméně a možná právě proto, že zřejmě již v blízké budoucnosti dojde k budová­ní celé řady nových JE vzhledem k potře­bě obnovy a doplnění energetické zá­kladny evropských zemí, zaznělo na kon­ferenci velmi silně varování před nedo­statkem kvalifikovaných odborníků, a to jak pro projektování, výrobu zařízení a vý­stavbu nových jaderných bloků, tak i pro provoz a údržbu stávajících bloků. Toto může být limitujícím faktorem jaderné re­nesance. Je zřejmé, že kdo dřív přijde, po­řídí nové jaderné zdroje rychleji a levněji. Kdo zaváhá, bude dlouho čekat a převis poptávky nad nabídkou navíc silně zvýší ceny dodávek.
Specifikem konference je fakt, že jsou prezentovány konkrétní projekty technic­kých inovací a zkušenosti z provozu JE. Akce je určena zejména inženýrsko-tech­nickému personálu JE, servisních firem a výzkumných ústavů a organizací. Novinkou v tradičním programu konference bylo podrobné představení dvou typů jader­ných bloků, které se již v zemích EU budu­jí nebo se o jejich výstavbě (mimo jiné i v ČR) uvažuje. Byly to bloky EPR–1 600 MW od společnosti AREVA a EU APWR-1 700 MW od společnosti MITSUBISHI HEAVY INDUSTRY. Souhrn zkušeností z výstavby a spouštění více než 60jaderných bloků přednesl bývalý ředitel JE Temelín Ing. František Hezoučký, který dnes pracuje v poradenské společnosti Worley Parsons.
Podle mého názoru by se tyto zkušenos­ti měly zahrnout do školících programů pra­covníků, kteří se budou podílet na výstavbě a spouštění nových bloků. Od specialistů a manažerů v přední linii až po vrcholové ve­dení investora a všech dodavatelů.
Tradiční byla sekce mladé generace ja­derných odborníků (YG), která je pravidel­nou součástí konference, měla letos na programu pět velmi zajímavých referátů. Doufám, že si mladí odborníci na konfe­renci rozšířili své znalosti o tom, co všech­no se skrývá za pojmy výstavba, spouštění a provoz JE. Jsem rovněž přesvědčen o tom, že nové kontakty, které navázali na konferenci, budou užitečné pro ně osobně i pro jadernou komunitu jako celek.
Pro příští ročníky si lze přát, aby na kon­ferenci zaznělo více referátů o zkušenostech z provozu (včetně údržby, oprav a provoz­ních kontrol) německých JE, případně i z jaderných elektráren jiných evropských zemí. NUSIM 2010 se bude konat na Slovensku koncem dubna příštího roku. Další informace najdete na www.snus.sk , kde budou uveřejňovány aktuální infor­mace.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (42x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (38x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...