Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Nový paroplynový cyklus v Počeradech nyní čekají čistící operace

Nový paroplynový cyklus v Počeradech nyní čekají čistící operace

Publikováno: 20.11.2012, Aktualizováno: 23.11.2012 13:40
Rubrika: Tiskové zprávy, Elektrárny, Plynové

Počerady – Do další fáze se dostala výstavba paroplynového cyklu Skupiny ČEZ v Počeradech. Strojní část je již usazena na místě a tudíž hotova, nyní probíhají poslední montáže v oblasti elektro. Současně se rozbíhá i etapa pomontážních čistících operací, teprve po ní dojde na postupné uvádění zařízení do provozu. Podle Jiřího Šinágla, vedoucí projektového týmu paroplynového cyklu Počerady, výše uvedené ovšem není otázkou dnů, nýbrž ještě řady měsíců usilovné práce.

Klíčová slova: paroplynový cyklus, ČEZ, čistící operace

Zatímco primární zkoušky vyvedení výkonu s napojením na rozvodnou soustavu ČEPS proběhly již v září, napouštění plynu z potrubí tranzitního plynovodu do potrubní přípojky přívodu plynu do elektrárny je naplánováno na začátek prosince. „Ještě do konce letošního roku bychom rádi zkušebně zapálili první plynovou turbínu,“ říká Jiří Šinágl. Tomu ovšem musí předcházet právě čistící operace.
„Zatím máme za sebou proplachy kondenzátních systémů. V nejbližších dnech nás čeká chemická vyvářka kotlů. Po tomto chemickém čištění dojde na demontáž provizorií. Po Novém roce se pak pustíme do profuků parovodu. Jakmile bude čistící proces u konce, uvedeme do provozu parní turbínu,“ dodává Jiří Šinágl.
Pokud podle něj vše dobře dopadne, zahájí paroplynový cyklus provoz ve druhé polovině příštího roku. Půlroční zkušební provoz bude přitom součástí dvouletého záručního provozu. „Zařízení bude zcela k dispozici dispečerskému řízení elektrizační soustavy, tím pádem začne současně se zkušebním i jeho běžný provoz,“ vysvětluje Jiří Šinágl s tím, že paroplyn je vyprojektován a postaven tak, aby byl velmi flexibilní pro potřeby trhu s elektřinou.
Výstavba první paroplynové elektrárny ČEZ o výkonu 880 MW v areálu elektrárny Počerady začala 25. března 2011 slavnostním poklepáním na základní kámen. Generálním dodavatelem stavby je Škoda Praha Invest. Plynové turbíny jsou od firmy Siemens, spalinový kotel s příslušenstvím od SES Tlmače a parní turbína od Škoda Power. Stavební část má na starosti Metrostav Praha. Dodavatelem plynu bude RWE, přičemž přípojku realizovala Královopolská RIA.
Ještě před zahájení vlastní stavby proběhly přípravné práce. Mezi ně lze započítat opravu 40 let starého přivaděče surové vody z řeky Ohře pro Elektrárnu Počerady, jehož další životnost bude vyhovovat i novému paroplynovému zdroji. Proběhla rekonstrukce budovy služeb a byla navýšena kapacita biologické čističky odpadních vod.
„Přesné celkové náklady na výstavbu paroplynového cyklu budou známy až po ukončení projektu s přihlédnutím na eliminaci veškerých identifikovaných rizik projektu a zhodnocení finálních investičních nákladů na straně investora. Předběžná cena byla zatím vyčíslena na zhruba 17 miliard korun. V nové elektrárně bude pracovat 26 zaměstnanců,“ uzavřel Jiří Šinágl.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Montáž modulu sání spalovací turbíny.Sanace vnitřního pláště chladicí věže.  Pohled na novou předávací stanici zemního plynu N4G.Sanace vnějšího pláště chladicí věže, uprostřed příprava na montáž žebříku Montáž žebříku na vnější straně chladicí věže, vlevo dole stavba protihlukové stěnyMontáž parní turbíny

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (68x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (44x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...