Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Nový blok elektrárny v Kladně se připravuje na zkušební provoz

Nový blok elektrárny v Kladně se připravuje na zkušební provoz

Publikováno: 7.6.2013
Rubrika: Elektrárny

V Kladně končí výstavba nového bloku elektrárny za 7,5 miliardy korun. Nyní se pracuje na montážních a dalších činnostech potřebných k zahájení zkušebního provozu, který je naplánovaný na přelom letošního července a srpna. Do komerčního provozu bude nový blok uveden v roce 2014, sdělila dnes ČTK mluvčí energetické firmy Alpiq Generation (CZ) Markéta Čapková.

Podle Čapkové se nyní na novém kotli dělají poslední fáze montážních operací před najetím bloku. "Minulý týden bylo zahájeno vysoušení zazdívek kotle, které tento týden plynule přejde v závěrečné čištění kotle tlakovými rázy parou," řekla ČTK Čapková. Tento proces podle mluvčí začne v druhé polovině týdne a potrvá maximálně deset dní.
Takzvané profuky se budou dělat ráno a odpoledne. Podle Čapkové se při nich zvyšuje hluk, který bude měřit nezávislá společnost. Do zahájení zkušebního provozu pak budou pokračovat další práce spojené s dokončením nového bloku.
Zařízení s názvem K7 nahradí nyní provozovaný zdroj K3, který je z roku 1976. Od 1. ledna 2016 přestane splňovat emisní limity a bude muset být odstaven. Nový kotel s kapacitou 135 megawattů prý bude k životnímu prostředí šetrnější. "Díky tomu bude elektrárna schopna dodávat více elektřiny a zároveň zajistí stabilní a dlouhodobé dodávky tepla pro město Kladno," dodala Čapková.
Alpiq Generation (CZ) je součástí švýcarského energetického holdingu Alpiq Group. V Kladně provozuje kogenerační zdroj na výrobu elektřiny a tepla a provozuje také elektrárnu ve Zlíně. Společnost patří mezi největší nezávislé výrobce tepelné a elektrické energie v ČR, kde zaměstnává kolem 400 lidí.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Chladicí věž s přirozeným tahem pro nový paroplynový zdroj 840 MWe v Elektrárně Počerady (54x)
Na jaře letošního roku začala v Elektrárně Počerady výstavba nové chladicí věže s přirozeným tahem, výšky 128,32 m. Tato...
„Nový nadkritický blok elektrárny v Ledvicích je pro každého inženýra a manažera obrovskou výzvou,“ (54x)
řekli v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Daniel Jiřička (D. J.), jednatel společnosti a generální ředitel ŠKODA ...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...