Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Biomass    Nový biokotel společnosti Dalkia Mariánské Lázně sníží ceny tepla

Nový biokotel společnosti Dalkia Mariánské Lázně sníží ceny tepla

Publikováno: 23.3.2014
Rubrika: Biomass, Lidé-Věci-Události

Společnost Dalkia Mariánské Lázně vystavěla za pouhých sedm měsíců nový kotel na biomasu za účelem zvýšení spolehlivosti dodávek a snížení emisí CO2. Díky novému zdroji ušetří zákazníci Dalkie náklady za teplo.

Klíčová slova: Dalkia, biomasa

Dalkia působí v druhém nejznámějším lázeňském městě České republiky od poloviny roku 2008. Tamní teplárna a soustava sítí dálkového vytápění, zásobující teplem ze 40 % obyvatele a z 60 % lázeňské domy a hotely, je vlastněna městem Mariánské Lázně. Společnost Dalkia Mariánské Lázně má teplárnu od města pronajatu a je jejím provozovatelem. Kotle teplárny, dodávající páru do soustavy sítí dálkového vytápění, jsou schopny spalovat jak zemní plyn, tak těžký nebo lehký topný olej. Velkou nevýhodou však byly vysoké vstupní palivové náklady, které v posledních letech získaly neobyčejnou dynamiku. Z tohoto důvodu se hledala levnější varianta paliva.

„Spalování biomasy ve formě zbytkové hmoty z těžby dřeva z blízkého Slavkovského lesa se jevilo jako ideální řešení. Mimo to zvolené technické řešení počítalo s efektivním využitím bio paliva při kombinované výrobě elektřiny a tepla (tzv. kogenerace). Dalkia Mariánské Lázně zahájila výstavbu nového zdroje na biomasu v druhé polovině dubna 2013 a v prosinci téhož roku byla nová výrobna uvedena do provozu,“ uvedl ředitel společnosti Dalkia Mariánské Lázně Pavel Kolář.

„Nové řešení přináší řadu výhod. Spalování biomasy se chová neutrálně z pohledu emisí CO2 a dochází ke snižování původních emisí při spalování fosilního paliva těžkého topného oleje, což je velice významný faktor ve vztahu k lázeňskému prostředí. Využívání domácího paliva vytváří v regionu prostor pro zvýšení zaměstnanosti při přípravě biomasy a další pracovní místa vznikla v samotné teplárně v souvislosti s obsluhou a řízením provozu této nové technologie. Nejdůležitějšími přínosy pro zákazníky jsou zvýšení spolehlivosti a bezpečnostidodávek a snížení ceny tepla o více než 5 %,“ dodal Reda Rahma, ředitel Regionu Čechy společnosti Dalkia Česká republika. 

Dalkia patří mezi nejvýznamnější energetické skupiny v České republice. V tuzemsku působí od roku 1991 a postupně si vybudovala pozici předního výrobce a distributora tepla a chladu a výrobce elektrické energie na českém trhu. V současné době skupinu Dalkia v ČR, kde pracuje přibližně 2 300 zaměstnanců, tvoří osm společností: Dalkia Česká republika, Dalkia Kolín, Dalkia Mariánské Lázně, Olterm&TD Olomouc, AmpluServis a Dalkia Industry CZ včetně jejích dvou dceřiných firem Dalkia Commodities CZ a Dalkia Powerline.

Dalkia, dceřiná společnost Veolie Environnement a EDF, je předním světovým poskytovatelem energetických služeb, který přináší inovativní řešení zaměřená na udržitelný rozvoj měst i firem. V době poznamenané klimatickými změnami, nestabilitou cen energií a čím dál omezenějšími zdroji, Dalkia poskytuje svým klientům rozsáhlé služby s cílem provozovat a rozvíjet úspornější a ekologičtější energetické systémy. S 49 800 zaměstnanci ve 35 zemích dosáhla Dalkia v roce 2012 obratu 8,9 miliardy eur. www.dalkia.com

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (67x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (42x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...