Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Novovoroněžská JE: První na světě reaktor generace III+ dosáhl plného výkonu

Novovoroněžská JE: První na světě reaktor generace III+ dosáhl plného výkonu

Publikováno: 31.10.2016
Rubrika: Jaderné

Inovativní blok s reaktorem VVER-1200 generace III+ dosáhl 100% výkonu. Tento významný milník se odehrál 26. října 2016 v ruské Novovoroněžské jaderné elektrárně, kde Rosatom staví dva bloky nového pokolení.

6. blok Novovoroněžské JE (1. blok Novovoroněžské JE-2) s reaktorem VVER-1200 se vyznačuje maximální úrovní bezpečnosti provozu a plně odpovídá všem pofukušimským požadavkům, mezinárodním normám a doporučením Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Jeho hlavní předností je vyvážená kombinace aktivních a pasivních bezpečnostních systémů. Konkrétně používá systémy pasivního odvodu tepla z reaktoru, rekombinátory vodíku a lapač roztavené aktivní zóny, které nemají ve světě srovnání a které nevyžadují napájení elektřinou ani zásah obsluhy.

Novovoroněžskou JE si vybral pro svou první pracovní cestu nový generální ředitel ruské korporace pro atomovou energii Rosatom, Alexej Lichačjov, který okomentoval její význam: „Novovoroněžská jaderná elektrárna je jediná svého druhu na světě, protože všechny její bloky jsou pilotní. Nyní se zde připravuje vstup reaktoru VVER-1200 do komerčního provozu. Pro Rosatom je to velmi důležité, neboť jde o první blok generace III+ na světě, který bude mít reference. To znamená, že se podle tohoto projektu budou stavět bloky i v dalších zemích, s nimiž má Rosatom uzavřené kontrakty. Dosažení 100% výkonu na tomto inovativním bloku je velkým úspěchem ruských jaderných technologií.“

Uvedení reaktoru VVER 1200 do provozu je nyní v hledáčku mnoha českých odborníků v oblasti strojírenství a jaderné energetiky. Reaktor VVER 1200 totiž nabízelo česko-ruské konsorcium v tendru na dostavbu JE Temelín, který byl později zrušen.

„Uvedení 1. bloku Novovoroněžské jaderné elektrárny do plného provozu je velmi důležitou událostí, která ukazuje stabilitu ve vývoji reaktorů typu VVER, kontinuitu a návaznost jednotlivých generací a potenciál, který tato technologie má do budoucna. Na reaktoru je nainstalována nejrychlejší parní turbína na světě o výkonu 1114 MWt a s velkým zájmem budeme práci nového typu reaktorů sledovat“, uvádí viceprezident České nukleární společnosti Miroslav Kawalec. 

K zahájení fyzikálního spouštění nového bloku došlo v květnu letošního roku, energetické spouštění začalo 5. srpna 2016 a během 145 dnů postupně stoupal jeho výkon až na 100 %. Povolení dozorného orgánu Rostechnadzor k zahájení zkušebního provozu bylo uděleno začátkem září 2016.

V Novovoronežské jaderné elektrárně je možné vidět kompletní vývojovou linii reaktorů typu VVER od prototypů VVER-210 a VVER-365, přes pilotní dvojici bloků VVER-440 a pilotní blok VVER-1000 až po nejmodernější bloky VVER-1200. Podle odhadu společnosti Rosenergoatom (provozovatel ruských jaderných elektráren a součást Rosatomu) vyrobí Novovoroněžská JE v roce 2016 16,2 TWh elektřiny, 6. blok se bude podílet 2,2 TWh elektřiny.

Výstavby inovativních bloků Novovoroněžské elektrárny se účastní také české firmy. Patří mezi ně armaturky ARAKO, ARMATURY Group a MSA, které dodaly mezi lety 2009 a 2014 průmyslové i speciální armatury v celkové hodnotě přesahují 600 milionů korun. Dále SIGMA GROUP, výrobce čerpadel, dodala čerpací agregáty za více jak 450 milionů korun a KAVALIERGLASS, výrobce skla, dodala laboratorní sklo za 1,25 milionu korun.


Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (41x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...