Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Biomass    Novela o obnovitelné energii má zabránit problémům s biomasou

Novela o obnovitelné energii má zabránit problémům s biomasou

Publikováno: 23.11.2010
Rubrika: Biomass

Praha 23. listopadu (ČTK) - Připravovaná novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů má zajistit, aby využívání biomasy nepřineslo státu stejné problémy jako fotovoltaika. ČTK to dnes na konferenci Biomasa a energetika 2010 řekl předseda Českého sdružení pro biomasu CZ Biom Jan Habart. Podle něj je však nutné, aby platnost novely provázelo přechodné období zhruba do roku 2015, které trhu s biomasou umožní adaptaci na nové podmínky.

V rámci novely, kterou připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí, má být ukončena například podpora spoluspalování biomasy s uhlím pro výrobu elektřiny ve velkých zdrojích. "Zrušení podpory spoluspalování biomasy s uhlím požadujeme. Vidíme v tom jen omezené přínosy a také mezery ve způsobu kontroly," řekl Habart. Současná podpora spoluspalování biomasy s uhlím umožňuje elektrárnám či teplárnám prodávat svou výrobu za výhodnější cenu a navíc mají přínos z omezení škodlivých emisí.
Pokud by novela začala platit okamžitě, znamenalo by to podle Habarta kolaps trhu s biomasou. "Velká část biomasy dnes končí právě v uhelných elektrárnách pro spoluspalování," uvedl. "Konečnou podobu novely ještě neznáme a investoři kvůli tomu čekají se svými projekty," dodal Habart. V současné době prochází novela připomínkovým řízením a brzy by se jím měla zabývat vláda.
Novela také počítá s tím, že zruší podporu zdrojů, které z biomasy vyrábí pouze elektřinu. Nová pravidla budou požadovat zvyšování účinnosti výroby energie z biomasy. Podle Habarta je důležité ve střednědobém horizontu stanovit minimální účinnost, která se bude postupně zvyšovat. "Při režimu kombinované výroby elektřiny a tepla je možné dosáhnout účinnosti až 95 procent," podotkl. Při výrobě samotné elektřiny z biomasy činí podle něj účinnost kolem jedné třetiny. To znamená, že pro výrobu jedné jednotky elektřiny je zapotřebí tří jednotek biomasy.
Podobný problém jako u solárních zdrojů by u biomasy podle Habarta hrozil v případě, že by novela současné podmínky podpory biomasy nezměnila. "Pak by například biomasa, která se používá v domácnostech pro výrobu tepla, na trhu ubyla a její cena by výrazně stoupla," řekl. Kvůli podpoře solárních elektráren hrozilo v příštím roce skokové zdražení elektřiny. Sněmovna již ovšem schválila novelu zákona, která podporu fotovoltaiky omezuje.
Šéf CZ Biom také poukázal na to, že ministerstvo zemědělství plánuje od příštího roku dotovat pěstování rychle rostoucích dřevin pro energetické využití. Pokud bude návrh přijat, pěstitelé biomasy by v příštím roce mohli čerpat celkem až 20 milionů korun. To je ale podle Habarta velmi nízká částka. Optimální by byla podpora rychle rostoucích dřevin kolem 100 milionů Kč ročně, dodal.
V energetice se biomasou zpravidla rozumí dřevní odpad, sláma a další zemědělské zbytky. Kromě garantovaných výkupních cen stát dotuje různými programy i stavbu zařízení na spalování biomasy.

"Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.“

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Kogenerace s fluidním zplyňováním biomasy a odpadů (37x)
Tento příspěvek v úvodu shrnuje obecné možnosti kogenerace v návaznosti na technologii atmosférického fluidního zplyňová...
Zplyňování biomasy a odpadů (31x)
Příspěvek se zabývá zplyňováním biomasy a tříděného komunálního odpadu s kogenerací pomocí horkovzdušného turbosoustrojí...
Investice do technologie pro spalování biomasy v Elektrárně Hodonín (29x)
V tomto příspěvku zmíníme nejdůležitější investiční akce v Teplárně Hodonín v období 2004 až 2010. Dále se článek zabývá...