Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Plyn    Nová kyslíkárna za 1,5 miliardy korun zajistí bezpečné dodávky technických plynů

Nová kyslíkárna za 1,5 miliardy korun zajistí bezpečné dodávky technických plynů

Publikováno: 12.3.2013
Rubrika: Plyn, Tiskové zprávy

Hospodárnější a ekologičtější proces výroby železa umožní injektáž prachového uhlí do vysokých pecí v Třineckých železárnách. Použití této technologie vyžaduje rozsáhlejší dodávky technických plynů. V příštím roce proto v Třinci začne u hlavní brány jedna z nejvýznamnějších investic za 1,5 miliardy korun.

Klíčová slova: technické plyny, výroba železa, Třinecké železárny

Podílet se na ní bude společnost Linde Gas, s níž Třinecké železárny před několika dny uzavřely dlouhodobou smlouvu. Výstavba nového výrobního zařízení bude zahájena v lednu 2014.
„Linde nyní v Třinci provozuje tři existující jednotky na dělení vzduchu. Ty budou nahrazeny novým zařízením, které zvýší spolehlivost, bezpečnost a také efektivitu zásobování,“ zdůvodnil po podpisu smlouvy nutnost investice člen představenstva Moravia Steel Ing. Mojmír Kašprišin. Injektáží prachového uhlí do vysokých pecí dojde k navýšení spotřeby kyslíku i dusíku a v provozu budou muset být všechny tři stávající dělicí přístroje. Dlouhodobým řešením je tedy výstavba nového přístroje, který nahradí stávající tři dělicí přístroje. Výkon nového zařízení tak pokryje i případné navýšení výroby oceli.
Pro Třinecké železárny to bude znamenat investici do přemístění parkoviště na plochu bývalého autobusového stanoviště. „Na tak významnou stavbu se nyní intenzivně připravujeme. Bude to mít dopad na logistiku příjezdu do podniku a vyžádá si značné dopravní omezení nejen pro naše zaměstnance,“ podotýká předseda představenstva Třineckých železáren Ing. Jan Czudek.
Nové moderní zařízení na dělení vzduchu je navrženo na základě dlouholetých zkušeností Linde a je schopno vyrábět více než jeden tisíc tun kyslíku za den a dále i dusík a argon. Na výstavbě kyslíkárny se budou podílet jak tuzemské, tak zahraniční firmy. Dodavatelem technologie bude Linde Engineering. „Tato investice dále upevní silnou tržní pozici Linde na českém trhu v oblasti zásobování velkých zákazníků potrubními dodávkami a kapalinami,“ podotkl generální ředitel Linde Gas Ing. Petr Choulík, CSc. Předpokládaným termínem zahájení dodávek je červenec 2015.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (44x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...
Spotřeba elektřiny v ČR v pololetí vzrostla o 4 procenta (32x)
Lidé a firmy v tuzemsku v první polovině letošního roku spotřebovali o čtyři procenta více elektrické energie než za ste...