Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Nová elektrárna zvýší energetickou kapacitu Alžírska o 18 procent

Nová elektrárna zvýší energetickou kapacitu Alžírska o 18 procent

Publikováno: 9.6.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 12:57
Rubrika: Elektrárny

Společnost GE Energy získala kontrakt na dodávku plynových turbín třídy F do elektrárny, která se staví ve východním Alžírsku. Účelem nového zařízení, jež bude dokončeno na sklonku roku 2011, bude uspokojit vysoce rostoucí poptávku po elektřině v této severoafrické zemi.

Elektrárnu Koudiet Eddraouch v provincii El-Tarf, 700km od hlavního města Alžíru, bude provozovat energetická společnost Shariket Karhaba Koudiet Eddraouch Spa a zařízení dodá společnost GE Energy v konsorciu se španělskou stavební společností Iberdrola Ingenieria y Construccion. Kontrakt, který uzavřela společnost GE Energy, má hodnotu zhruba 635 milionů EUR. Společnost GE je rovněž před uzavřením servisního kontraktu, v jehož rámci bude po příštích dvacet let pro novou elektrárnu zajišťovat údržbu a dodávku náhradních dílů.
Nové zařízení by mělo dodávat do rozvodné sítě 1.200MW elektřiny, čímž by se energetická kapacita celé země zvýšila zhruba o 18 procent. V regionu půjde o jedno z vůbec největších zařízení pracujících v režimu kombinovaného cyklu a elektrárna významně pomůže uspokojit poptávku po elektrické energii, která v Alžírsku prudce roste – podle Komise pro regulaci trhu s elektřinou a zemním plynem roste poptávka po elektrické energii tempem přes sedm procent ročně. Společnost GE dodala do Alžírska zhruba 70 procent všech plynových turbín, které jsou zde instalovány.
„Jsme velice rádi, že pro tento projekt byla vybrána právě naše technologie, neboť nová elektrárna bude plnit velice významnou roli při uspokojování budoucích energetických potřeb Alžírska,“ prohlásil prezident GE Energy pro západní Evropu a severní Afriku Ricardo Cordoba.
Elektrárny Sonelgaz Production de Electricite, Kahrama SpA a Shariket Kahraba Skikda produkují společně přes 7.900MW elektrické energie. Podle Ministerstva pro energetiku a těžební průmysl vzroste – v důsledku růstu alžírské ekonomiky - do roku 2010 v Alžírsku poptávka po elektrické energii na 14.000MW.
„Společnost Sonelgaz je potěšena, že může oznámit nákup dalších plynových turbín a uzavření dlouholeté servisní smlouvy, jež pokrývá celou flotilu plynových turbín GE nainstalovaných v Alžírsku. Tato smlouva zajistí mimo jiné vyšší efektivitu provozu, lepší spolehlivost zařízení a rovněž kontrolu nad výdaji na opravy a údržbu. Smlouva byla uzavřena hlavně na základě dobrých obchodních vztahů a důvěry, kterou chováme ke společnosti GE a jejím technologiím,“ prohlásil generální ředitel Sonelgaz Manufacturing Douadji Kinane.
Výrobu turbín pro alžírskou elektrárnu zajistí výrobní závod GE Energy ve francouzském Belfortu. Své turbíny třídy F společnost GE Energy dodávala do Alžírska již v minulosti, a to konkrétně pro elektrárny Hadjret En-Nouss (1.227MW) a Skikda (800MW).
„Nejnovější kontrakt uzavřený v Alžírsku jasně ilustruje náš dlouhodobý zájem uspokojovat globální poptávku po elektrické energii nejnovějšími řešeními,“ prohlásil prezident a generální ředitel energeticko-výrobní divize GE Energy Steve Bolze. „Naše vysoce efektivní turbíny třídy F poskytují zákazníkům osvědčenou, vysoce spolehlivou platformu pro výrobu elektrické energie.“
Flotila plynových turbín třídy F instalovaných po celém světě již přesáhla 23 milionů hodin komerčního provozu, což činí ze společnosti GE leadera v této třídě.

O společnosti Iberdrola Ingenieria y Construccion
Partner GE v konsorciu, společnost Iberdrola Ingenieria y Construccion, je leaderem v oblasti energetiky a stavebnictví. Je to dceřiná společnost koncernu Iberdrola, jenž je předním poskytovatelem elektrické energie ve Španělsku. Spektrum služeb poskytovaných společností sahá od specializovaného poradenství až po kompletní dodávky elektráren, výměníků a rozvodných sítí.

O GE Energy
GE Energy (www.ge.com/energy) je jedním z předních světových dodavatelů technologií na výrobu a distribuci elektřiny. GE Energy působí ve všech odvětvích energetického průmyslu, včetně těžby uhlí a zemního plynu, jaderné energie, obnovitelných zdrojů energie, jako jsou vodní, větrné a solární elektrárny nebo zařízení na spalování biomasy a dalších alternativních paliv. Značná část produktů vyráběných GE Energy nese certifikát „ecomagination“, což je celofiremní iniciativa společnosti General Electric usilující o uvedení nových technologií, které uživatelům umožní se vyrovnat s naléhavými ekologickými problémy.

O společnosti GE
GE je diverzifikovaná společnost podnikající v oblasti technologií, médií a finančních služeb. Ve všech těchto oblastech se zaměřuje na řešení jedněch z nejobtížnějších problémů světa. Společnost nabízí široké spektrum produktů od leteckých motorů přes elektrické turbíny, zařízení na zpracování vody, bezpečnostní technologie až po lékařská zařízení, firemní i spotřebitelské produkty, média a pokročilé materiály. Společnost GE poskytuje služby klientům ve více než 100 zemích světa a zaměstnává přes 300 000 lidí. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (54x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Odsíření a odprášení kotlů K14, K13, K12 elektrárny Třebovice – popis technologie (42x)
Dalkia Česká republika, a.s. (nyní Veolia) a Sdružení NOEN – AC-Technologies uzavřeli dne 4. 11. 2013 smlouvu o dílo na ...
Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (41x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...