Nacházíte se:  Úvod    Rozvody energií    Němečtí operátoři plánují výstavbu čtyř velkých přenosových sítí

Němečtí operátoři plánují výstavbu čtyř velkých přenosových sítí

Publikováno: 28.5.2013
Rubrika: Rozvody energií, Větrné, Elektrárny

Čtyři přední operátoři německé energetické soustavy připravují výstavbu čtyř velkých vysokonapětových sítí. Ty budou přepravovat velké objemy elektrické energie ze severu a středního Německa na jih, aby usnadnily průtok z větrných farem kolem Severního moře do průmyslových oblastí země. Přetok energie z větrných elektráren způsobuje potíže německým sousedům, včetně České republiky.

Firmy TenneT, Amprion, 50Hertz a TransnetBW předpokládají, že výstavba nových sítí je bude stát několik miliard eur. Operátoři dnes oznámili počáteční a koncová místa nových sítí, zdůraznili ale, že jde zatím jen o předběžná rozhodnutí.
Německá vláda v prosinci rozhodla o urychlení výstavby vysokonapěťových sítí v délce 2800 kilometrů, které by měly přepravovat vysoké objemy větrné energie ze severu do průmyslových oblastí na západě a jihu země. Plánovaná vedení mají být dokončena do čtyř let, místo původně plánovaných deseti. Plán, který počítá s investicemi kolem deseti miliard eur (asi 258 miliard Kč), minulý týden schválila dolní komora německého parlamentu.
Německo začalo prosazovat ambiciózní plán nahradit obnovitelnými zdroji produkci jaderných elektráren, jejichž část vláda po havárii japonské elektrárny Fukušima rozhodla zavřít a zbytek chce odstavit nejpozději do roku 2022. Prudký nárůst silně kolísavé produkce sluneční a větrné energie ale vyvolává vážné problémy nejen v německé energetice, ale i v Česku nebo Polsku. Němci nemají dostatek přenosových kapacit, aby přebytky větrné energie z pobřeží přepravili tam, kde je jich zapotřebí, a elektřina tak "přetéká" do sousedních zemí.
Regulační orgán Bundesnetzagentur na podzim upozornil, že německé přenosové sítě jsou kvůli nekontrolované expanzi obnovitelných zdrojů a téměř neexistující výstavbě nových vedení stále více nestabilní. Podle zprávy agentury bylo z 1834 kilometrů nových vedení vysokého napětí podle plánu z roku 2009 do konce roku 2011 postaveno 214 kilometrů. Loni to bylo ještě méně.
Česká přenosová soustava, stejně jako polská, především v podzimních a zimních měsících zažívá nápor elektřiny ze severoněmeckých větrných elektráren v oblasti Baltského a Severního moře. Český provozovatel přenosové sítě ČEPS kvůli tomu plánuje u Kadaně postavit obří transformátor, který by české rozvody ochránil před neplánovanými toky elektřiny z Německa. Polsko už podobné opatření má.

 

Mediální partner rubriky Rozvody energií:

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (613x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (68x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...