Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Německá dceřiná společnost Rosatomu vypracuje technicko-ekonomické studie projektu likvidace následků v JE Fukušima

Německá dceřiná společnost Rosatomu vypracuje technicko-ekonomické studie projektu likvidace následků v JE Fukušima

Publikováno: 10.2.2016
Rubrika: Jaderné

Koncem ledna 2016 uzavřely japonská společnost Mitsubishi Heavy Industries a německá společnost NUKEM Technologies (dceřiná společnost Atomstrojexportu, která patří do ruské Státní korporace pro atomovou energii Rosatom) smlouvu na přípravu čtyř technicko-ekonomických studií pro projekt likvidace poškozených bloků jaderné elektrárny Fukušima Dajiči.

Vypracování studií bude probíhat v následujících sedmi měsících a společnosti NUKEM Technologies otevře dveře i k dalším aktivitám v poškozené japonské jaderné elektrárně. Studie jsou součástí výzkumného projektu japonské vlády, jehož cílem je příprava technologií vhodných pro demontáž poškozených reaktorů v jaderné elektrárně Fukušima Dajiči. Hlavním dodavatelem prací při realizaci připravovaného projektu bude společnost Mitsubishi Heavy Industries.

NUKEM Technologies vypracuje studii postupu mapování polohy trosek uvnitř primární kontejnmentové nádoby fukušimských reaktorů a vyjímání a přepravy těchto cizích předmětů. Další studie se bude týkat dálkově ovládaných nástrojů pro rozřezání biologického stínění obklopujícího reaktory a i ve zbývajících dvou studiích budou využity dálkově ovládané technologie. Půjde o přepravu ochranných obalů s poškozeným jaderným palivem, nejenže tento systém samotný bude dálkově řízen, ale dokonce bude dálkově provedena i montáž jeho kolejnic.

Tento kontrakt je pro NUKEM Technologies velmi významný, protože naše společnost byla uznána japonskou obchodní asociací jako způsobilá pro řešení složitých úkolů při rekultivaci lokality jaderné elektrárny Fukušima Dajiči,“ vysvětlil výkonný ředitel NUKEM Technologies, Ulf Kutscher.

Pro informaci:

Společnost  NUKEM Technologies je celosvětově aktivní v oblasti zacházení s radioaktivním odpadem a použitým palivem, vyřazování jaderných zařízení z provozu, inženýringu a poradenství. Sídlí v německém městě Alzenau a od roku 2009 je součástí ruské Státní korporace pro jadernou energii Rosatom. Specializuje na poskytování služeb v oblasti nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem a vyřazování jaderných zařízení z provozu. K jejím projektům například patří irácké úložiště středně a nízko aktivních odpadů, které zajistí bezpečné uložení pozůstatků po bývalém iráckém projektu na výrobu jaderné bomby. Na tomto projektu se podílí i slovenská společnost JAVYS, která má na Slovensku na starosti likvidaci vysloužilých jaderných elektráren a provoz úložišť aktivních odpadů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (62x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (48x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (43x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...