Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Biogas    Největší polská elektrárna na bioplyn bude používat motory Jenbacher od GE Energy

Největší polská elektrárna na bioplyn bude používat motory Jenbacher od GE Energy

Publikováno: 27.11.2007, Aktualizováno: 27.4.2009 14:57
Rubrika: Biogas

Kogenerační elektrárna bude dodávat elektřinu a teplo do továrny na výrobu bioetanolu.

Společnost GE Energy dodá dvě kontejnerizované kogenerační jednotky na výrobu elektrické energie, a to včetně motorů Jenbacher, které spalují bioplyn a jsou certifikovány v rámci programu ecomagination, do továrny na výrobu bioetanolu situované v městě Liszkowo asi 250km severozápadně od polské metropole Varšavy. Vlastník této kogenerační elektrárny na bioplyn, společnost Agrogaz, je účastníkem ekologického certifikačního programu, v jehož rámci Polsko získává dotace za každou MWh energie vyrobenou z obnovitelného zdroje.
Kogenerační elektrárna o výkonu 2,18 MW využívá bioplyn vzniklý zejména při fermentaci zbytkového bioetanolu z továrny Gorzelnia Liszkowo a z něj pak vyrábí elektřinu, páru a zajišťuje ohřev vody pro výrobní postupy v továrně. Projekt, jehož dokončení je naplánováno na červenec 2008, je dosud největší polskou elektrárnou na bioplyn.
„Jde o významný projekt, který mimo jiné jasně dokazuje schopnosti bioplynových motorů Jenbacher společnosti GE a naznačuje další potenciální možnosti výroby elektřiny z bioplynu v Polsku, které mohou významně pomoci jak v polských, tak celoevropských iniciativách usilujících o snížení emisí,“ prohlásil generální ředitel divize plynových motorů Jenbacher společnosti GE Energy Prady Iyyanki.
Společnost Agrogaz je společným podnikem firmy Aufwind Schmack Neue Energien se sídlem v německém Regensburgu a polského dodavatele energie Polenergia. Společnost KG Aufwind Schmack, jež výstavbu elektrárny zajišťuje, je partnerem společnosti Schmack Biogas z německého Schwandorfu – ta je předním německým dodavatelem zařízení pro továrny na bioplyn.
V září 2007 společnost Aufwind Schmack koupila dvě kontejnerizované jednotky Jenbacher JMC 320 GS-B.L. od firmy KWE-Technika Energetyczna, jež je autorizovaným distributorem plynových motorů Jenbacher v Polsku.
Divize plynových motorů Jenbacher společnosti GE Energy je předním výrobcem plynových pístových motorů, motorgenerátorů a kogeneračních systémů pro výrobu elektrické energie. Plynové motory Jenbacher společnosti GE fungují na zemní plyn nebo na široké spektrum speciálních odpadních plynů, a to včetně bioplynu a skládkového plynu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ve Velkých Pavlovicích má vyrůst bioplynová stanice za 150 milionů korun (26x)
Velké Pavlovice 7. listopadu (ČTK) - Ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku by měla vyrůst nová bioplynová stanice v celko...
Bioodpad bude na Karvinsku využitý k výrobě elektřiny, jedinečnou technologii postavila pro Depos firma GascontrolBioodpad bude na Karvinsku využitý k výrobě elektřiny, jedinečnou technologii postavila pro Depos firma Gascontrol (16x)
V areálu skládky v Horní Suché byl slavnostně zahájen provoz bioplynové stanice - první svého druhu v Moravskoslezském k...
Teplárenské dny 2011 zvou na odborné konference – OZE a Odpady (16x)
Mezinárodní výstava Teplárenské dny 2011 nabídne jako tradičně řadu odborných konferencí a seminářů. Hned první den, 19....