Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    „Naše společnost jako jedna z mála společností je držitelem certifikátů podle amerických norem ASME Code III,“

„Naše společnost jako jedna z mála společností je držitelem certifikátů podle amerických norem ASME Code III,“

Publikováno: 20.12.2016, Aktualizováno: 22.12.2016 10:16
Rubrika: Jaderné

uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Groh, výkonný ředitel ARMATURY Group a.s.

V minulých měsících jste otevřeli nové haly. Co bylo hlavním důvodem těchto investic?

Výstavbu hal jsme zahájili v roce 2013. Během dvou let jsme postavili výrobní a expediční halu, vybudovali nové prostory pro vývoj a konstrukci armatur, revitalizovali jsme skladovací a administrativní prostory. Tímto se nám podařilo rozšířit stávající prostory na celkových 30 000 m2 zastavěné plochy.

Hlavním důvodem tak rozsáhlých investic bylo rozšíření kapacit, modernizace technologií a přemístění výrobních částí společnosti do jednoho místa z důvodu lepší logistiky, zefektivnění a úspory času i nákladů. Výstavba či rekonstrukce se týkala všech částí toku zakázky, tj. od příjmu materiálu přes jeho uskladnění, dělení, obrobny, montáže, prostory pro provádění zkoušek, povrchových úprav až po samotnou expedici. V neposlední řadě se zásadním způsobem zkvalitní i pracovní podmínky našich zaměstnanců.


Z jakých zdrojů investujete do rozšiřování kapacit, do modernizací a podobně?
Bavíme se o investici v řádu stovek milionů korun, z nichž část byla hrazena z fondů Evropské unie. Společnost ARMATURY Group je ryze česká společnost bez zahraničního kapitálu. Investice takového rozsahu v každém případě zavazuje ke zvýšenému úsilí na všech frontách, počínaje soustavnou péčí o zákazníka přes neustálé zlepšování procesů a zvyšování efektivity výroby. Díky těmto investicím máme nyní zázemí, které je důstojné pro výrobce evropského formátu. Investovali jsme tak do vlastní budoucnosti.

V posledních obdobích jste expedovali větší množství kulových kohoutů. Co stojí za těmito úspěšnými exportními případy, například do Uzbekistánu či do Afriky?
Především velké množství dlouhodobé mravenčí práce. Scénář je téměř vždy podobný v tom, že v dané zemi musíte najít správného, aktivního a spolehlivého partnera, s ním následně oslovit cílové zákazníky, provádět prezentace a přesvědčit, že právě váš výrobek a vaše firma je pro zákazníka správnou a dlouhodobou volbou. Následně musíte projít předkvalifikací, auditem a teprve poté máte šanci usilovat o získání první, třeba referenční dodávky, a postupně tak získávat zkušenosti a poznávat, co je pro zákazníka důležité a jaká jsou jeho očekávání.

Na jakých obchodních případech nyní pracujete?
Vzhledem k tomu, že portfolio naší společnosti je poměrně široké a působíme ve více než 60 zemích většiny kontinentů, pracujeme na celé řadě příležitostí. Některé z nich jsou ve stadiu příprav, ale zároveň jsou některé již ve fázi závěrečných jednání. Nicméně více informací můžeme poskytnout až po případném úspěchu a získání zakázky.

V současné době vyrábíme armatury do několika významných projektů, například armatury pro polskou plynárenskou společnost GAZ-SYSTEM nebo pro hutní kombinát v ruském Lipecku. Daří se nám opakovaně dodávat armatury do plynárenských společností v Alžírsku a zároveň realizujeme první dodávky na naše nová teritoria, jakými jsou JAR, Austrálie a Kanada. Naše společnost se stále více zaměřuje na řešení projektů, ale zároveň zůstává pro nás velmi důležitý i tzv. „day to day business“. 

Mnoho se hovoří o Íránu… Jsou avizované obchodní možnosti opravdu postaveny na reálné bázi?
Osobně jsem byl účasten několika konferencí zaměřených na toto teritorium. Jde o velkou a významnou zemi s potenciálem v průmyslových oblastech, pro které naše společnost vyrábí a dodává řadu výrobků. Možnosti jsou reálné, nicméně potřebujeme podporu exportních a státních organizací, pojišťoven a bank, aby byla realizace takovýchto možností uskutečnitelná včetně zabezpečení.

Chystáte se na další doplnění vašich hal o nová výrobní zařízení? O jaká?
Naše investice do nových prostor byla samozřejmě spojena také s investicí do technologií, včetně logistického zázemí, zkušebního vybavení či zařízení pro závěrečné povrchové úpravy. Nechystáme tedy nyní žádné významnější investice do výrobního zařízení. Jsme vybaveni špičkovými moderními obráběcími centry. Co se týče kontroly kvality, máme k dispozici mobilní 3D měřicí přístroj, nová moderní zkušební zařízení a rentgenové pracoviště, takže ani v této oblasti nyní nechystáme další významné investice.

Realizujete velké množství akcí, vedoucí k tomu, abyste získali do svých řad kvalifikované lidi. Daří se to?
Snažíme se aktivně spolupracovat se středními i vysokými školami. Spolupodílíme se na výzkumu. Nabízíme motivační programy pro studenty. Zúčastňujeme se různých setkání zaměstnavatelů. Oslovujeme vedení okolních obcí s nabídkami práce pro jejich občany. Nicméně hlavně v odborných dělnických a technických profesích není snadné získat požadovaný personál. Dodatečnou kvalifikaci zajistíme našimi silami, ale předpokladem je chuť, snaha a zájem. V souvislosti s nákupem nových technologií potřebuje zejména karuseláře a horizontáře na CNC i klasické stroje, montéry a svářeče s certifikáty na MIG a MAG metody.

Jste taktéž účastníky různých akcí, veletrhů… Ve kterém segmentu trhu nyní vidíte největší potenciál a proč?
Ano, zúčastňujeme se aktivně jako vystavovatelé hlavně výstav a veletrhů mimo region České republiky. V našem regionu spíše upřednostňujeme osobní a cílená jednání s našimi zákazníky, organizujeme prezentace a individuální setkání, ať už v prostorách naší firmy, nebo u zákazníka.

Vlivem politické nestability a kvůli nízkým cenám ropy a energií je složitější situace na trhu hlavně v oblasti zpracování a přepravy ropy a plynu. Nicméně výhledově i zde vidíme velký potenciál. Jinak se pohybujeme v energetice včetně jaderné, vodárenství, chemickém či hutním průmyslu. V souvislosti s jadernou energetikou bych rád zmínil, že naše společnost jako jedna z mála společností je držitelem certifikátů dle amerických norem ASME Code III. Velice náročná příprava k získání této certifikace vyvrcholila v letošním roce úspěšným auditem. ARMATURY Group se tak stala první českou společností s oprávněním vyrábět průmyslové armatury podle ASME, což považuji za velký úspěch a zároveň důležitý předpoklad uplatnění naší produkce na nových trzích.

V rámci uplynulého 58. ročníku MSV v Brně byla diskutovaným tématem problematika Průmyslu 4.0. Jak se vaše firma dívá na tento trend?
Vnímáme jej jako velmi pokrokový a inovativní. Možná míra automatizace a robotizace ve výrobních firmách je samozřejmě závislá na charakteru výroby a jejích specifikách. V naší firmě se jedná především o proces digitalizace výroby, v rámci kterého digitalizujeme celý logistický proces,stadiu od příjmu materiálu přes výrobu, kontrolu, zkoušky až po výstup produktů z firmy. Umožňuje nám to v podstatě on-line řízení výrobních operací, plánování a optimalizaci probíhajících procesů dle aktuálních podmínek v daném čase. Nezbytnou nutností bude také přechod ke standardizaci výroby.


Petr Groh
V oboru průmyslových armatur a čerpadel se pohybuje více než 20 let. Ve společnosti ARMATURY Group a.s. pak od roku 2004. Profesně se zabýval prodejem armatur a čerpadel. Později byl zodpovědný za nákup od zahraničních dodavatelů. Od roku 2009 zastával pozici nákupního ředitele, následně cca 1,5 roku obchodního ředitele. Od února 2015 je ve funkci výkonného ředitele společnosti ARMATURY Group a.s. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Petr GrohTlaková zkouška šoupátka S43 AG pro francouzskou elektrárnu GardaneNerezová klapka AL10 AG pro jadernou energetiku podle ASMEŠoupátko AS00 AG pro jadernou elektrárnu v RuskuV současné době firma vyrábí armatury pro polskou plynárenskou společnost GAZ-SYSTEM nebo pro hutní kombinát v ruském Lipecku - ilustrační fotoMomentka z halových prostor společnosti ARMATURY Group a.s.Pětiosé soustružnicko-frézovací obráběcí centrum Hermle

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

„Období odstávek je z pohledu bezpečnosti nejrizikovější,“ (64x)
… uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Zbyněk Zelinka, vedoucí útvaru Jaderná bezpečnost v jaderné el...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (60x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Dodávky čerpacích zařízení v rámci dostavby 3. a 4. bloku JE Mochovce (58x)
SIGMA GROUP a.s. se sídlem v Lutíně figuruje v rámci dostavby 3. a 4. bloku slovenské jaderné elektrárny Mochovce (MO34)...