Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Na staveništi JE Búšehr II byly zahájeny zemní práce

Na staveništi JE Búšehr II byly zahájeny zemní práce

Publikováno: 23.3.2017
Rubrika: Energetické strojírenství, Jaderné

Dne 14. března 2017 byly zahájeny práce na staveništi íránské jaderné elektrárny Búšehr-2 s reaktory typu VVER-1000, kterou postaví Atomstrojexport, součást ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. Spouštění prvního z dvojice nových bloků má začít v roce 2024.

V sousedství jediné íránské jaderné elektrárny, která má jeden blok s reaktorem VVER-1000, budou postaveny dva nové bloky s modernizovanou verzí stejného reaktoru. Půjde o bloky generace III+, na něž jsou kladeny vysoké bezpečnostní nároky a které splňují všechny pofukušimské bezpečnostní požadavky. Navíc jde o verzi upravenou tak, aby mohla být bezpečně provozována i v oblastech s vyšší seizmickou aktivitou.

Smlouva o výstavbě byla mezi zákazníkem Nuclear Power Production & Development Company a generálním dodavatelem Atomstrojexport podepsána v listopadu 2014. Projekt, který probíhá formou ‚na klíč‘, má hodnotu přibližně 10 miliard dolarů a je plně hrazen íránskou stranou. První transakce proběhla v únoru letošního roku, kdy Írán poslal 185 milionů eur společnosti Atomstrojexport.

Základní kámen JE Búšehr-2, která vzniká v sousedství jediné íránské jaderné elektrárny Búšehr-1 s jedním blokem s reaktorem VVER-1000, byl položen v září loňského roku. Od té doby probíhaly přípravné práce a nyní byly na staveništi zahájeny zemní práce.

Suren Ambarcumjan, ředitel projektu výstavby JE Búšehr II, během slavnostní ceremonie uvedl, že se během výstavby první části této elektrárny vytvořil schopný tým íránských a ruských odborníků, který je schopen řešit složité technické problémy. „I při výstavbě JE Búšehr II budeme aktivně využívat velký potenciál íránských odborníků,“ podotkl Ambarcumjan. Dodal, že pevně věří, že nové bloky budou postaveny včas a podle náročných technologických a kvalitativních standardů.

Lití betonu do základů reaktorové budovy, které je považováno za oficiální zahájení výstavby jaderné elektrárny, je plánováno na rok 2019. Podle harmonogramu by spouštění prvního bloku mělo začít v říjnu 2024, druhého bloku v dubnu 2026.

Projekt je zajímavý také pro české firmy, protože mají dlouholeté zkušenosti s výrobou pro reaktory typu VVER v Česku na Slovensku i v dalších zemích. V realizaci dodávek jim však brání zákon z roku 2000, který zakazuje českým výrobcům dodávat produkty, poskytovat služby, dokumentaci a informace v souvislosti s JE Búšehr. Po uvolnění mezinárodních sankcí vůči Íránu se rozproudila diskuze o jeho zrušení, která zatím nebyla uzavřena. Sněmovna 14. března podpořila vládní návrh na jeho zrušení.

„Je dobře, že poslanci konečně reagují na výrazné oteplení ve vztazích mezi Západem a Íránem a zrušení mezinárodních hospodářských sankcí uvalených na Teherán a otevírají tím perspektivu zajímavých zakázek pro řadu českých průmyslových podniků. Náš export na obrovský íránský trh výrazně zaostává za svým potenciálem a dodávky pro Búšher by mohly být skvělým impulsem pro oživení vzájemných obchodních vazeb. Zákon o búšehrském emargu se již dávno přežil a této koule na noze naší ekonomické diplomacie je nutné co nejdříve se zbavit,“ říká energetický expert Svazu průmyslu a dopravy Václav Trejbal.


Projekt JE Búšehr byl zahájen v 70. letech minulého století německou společností Kraftwerk Union. Islámská revoluce však znamenala jeho přerušení, a to v době, kdy byl první blok téměř dokončen a na druhém byly asi z poloviny hotovy stavební práce. Na základě smlouvy z roku 1995 dokončily tento blok ruské firmy, které do původních budov zasadily moderní verzi reaktoru typu VVER-1000. Do komerčního provozu byl uveden v roce 2013. Toto unikátní spojení západních a východních jaderných technologií zaujalo v roce 2014 redaktory amerického časopisu Power, kteří JE Búšehr vyhlásily energetickým projektem roku.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Zahájení pozemních prací na JE Búšehr II

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (34x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...